‘En iyi yatırım’da Avrupa, ABD’yi tahtından etti

    0
    45

    Bloomberg’in finans uzmanları arasında yaptığı ankette, Avrupa yatırım için en iyi yer seçilerek, 2009 yılından beri ilk kez ABD’yi tahtından etti.
     
    Bloomberg Markets Global Poll çerçevesinde yanıt verenlerin yüzde 35’i euro bölgesinin gelecek 12 ay içinde yatırımcılara en iyi fırsatları sunabilecek bir ya da iki pazardan biri olabileceğini söyledi.
     
    Bloomberg’in anketi gerçekleştirmeye başladığı Ekim 2009’dan beri ilk kez, Bloomberg’in müşterileri olan brokerler, analistler, para ve şirket yöneticileri Avrupa’yı birinci sıraya oturttu. Kasım 2010’dan beri 1 numaraya oturan ABD bu kez yüzde 33’lük payla ikinci sıraya yerleşti. Yıllardır yatırımcıların gözdesi olan Çin ise artık yatırım için en elverişsiz piyasalardan biri konumunda.

    >> Bernanke PIMCO’nun başdanışmanı oldu
     
    Avrupa ise, Yunanistan krizine rağmen iyi bir performans sergiledi. Ankete katılan yatırımcılardan John Carlson, düşük seviyede de olsa Avrupa ekonomisinin iyileştiğine dikkat çekti. IMF de bu ay yaptığı açıklamada, euro bölgesi ekonomisiyle ilgili büyüme tahminini revize ederek yüzde 1,2’den yüzde 1,5’e yükseltmişti.  Ankete katılanlar iyileşen euro ekonomisinin deflasyon korkularını da azalttığını kaydettiler.
     
    Yatırımcıların euro bölgesiyle ilgili olumlu yaklaşımında Avrupa Merkez Bankası’nın geçen ayki 1.1 trilyon euro’luk parasal genişleme programının da rol oynadığına dikkat çekiliyor.
     
    Euro bölgesiyle ilgili olumlu beklentiler dünyanın  geri kalanı için de iyimser bir hava yaratıyor. Ankete katılan 1,280 uzmanın yaklaşık üçte biri küresel ekonominin iyileştiğini söyledi; iyimser olanların oranı ocakta dörtte birdi.
     
    ABD’ye ilgili olarak ise, yatırımcıların büyük bir bölümü ABD Hazine bono piyasasında çoktan bir balon oluştuğunu ya da oluşmak üzere olduğunu belirtiyor. Katılımcıların dörtte üçü de borsada internet ve sosyal medya hisselerinde balon riski görüyor. Bununla birlikte, doların uzun vadede değerini koruyacak bir varlık olduğu konusunda herkes hemfikir.