En Güçlü 50 İş Kadını

0
856

1) Güler Sabancı

Yönetim Kurulu Başkanı, 64, Sabancı Holding

Sabancı Holding’in 2018 yılı kombine net satışları yüzde 34 artışla 88 milyar 80 milyon TL, konsolide net kârı ise yüzde 10 artışla 3 milyar 830 milyon TL olarak gerçekleşti. Sabancı Holding’in 2018 yılındaki en önemli kilometre taşlarından biri, “Türkiye’nin en büyük özel sektör halka arzı” olarak tarihe geçen Enerjisa Enerji halka arzını, beş kat fazla taleple tamamlaması oldu. Topluluk, “Yeni Neslin Sabancı”sı olarak tanımladığı ve odağına teknoloji ve dijitalleşmeyi aldığı yeni yol haritasını hayata geçirmeye devam ediyor. Kordsa, yeni nesil işlerden biri olan kompozit alanında, Amerika’da, üç yeni tesis satın almasıyla, uzay ve sivil havacılık sektörünün stratejik tedarikçileri arasına girdi. Topluluk, SabancıDx yapılanmasıyla da, Türkiye’nin dijital dönüşümünde de “rol model” olmayı hedefliyor. Tüm bu dönüşüm sürecini kültürel dönüşümle de destekleyen Topluluk, Sabancı Üniversitesi işbirliği ile kurduğu İleri Veri Analitiği Akademisi’nden ilk mezunlarını da verdi.

2) Suzan Sabancı Dinçer

Yönetim Kurulu Başkanı, 54, Akbank

Akbank 2018 yılında toplam aktiflerini 354 milyar TL’nin üzerine çıkardı. Kredileriyle ekonomiye sağladığı destek, 267 milyar TL’ye ulaştı. 2018’de 5 milyar 709 milyon TL konsolide net kâr elde etti. Sabancı Dinçer, yönetiminde olduğu ve uluslararası kuruluşlarca Türkiye’nin en iyi bankası seçilen Akbank’ı, global rakipler arasında yüzde 32,3 gider-gelir rasyosu ile en verimli banka konumuna taşıdı.

3) Nurten Öztürk

Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi, 69, Opet

Akaryakıt dağıtım sektöründe müşteri memnuniyetinin lideri ve yüzde 18 pazar payı ile sektörde ikinci sırada yer alan OPET; 469 Sunpet, 1157 OPET olmak üzere toplamda 1600’ü aşkın istasyonla hizmet veriyor. Öztürk, OPET’in KSS projelerinin fikir lideri ve yöneticisi aynı zamanda. Sosyal sorumluluk projelerine her yıl ortalama 5 milyon dolar bütçe ayıran OPET adına Öztürk, bugüne dek yönettiği projelerle 20 milyondan fazla kişinin hayatına birebir dokundu.

4) Pınar Abay

Genel Müdür, 42, ING Bank Türkiye

Yıl sonu konsolide finansal sonuçlara göre ING Bank’ın aktif toplamı 68.4 milyar TL’ye, vergi öncesi kârı 1.5 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde özkaynaklar hacmi 7.7 milyar TL, sermaye yeterlilik oranı yüzde 21.11 oldu. ING Bank, Türkiye’nin aktif büyüklük, kredi toplamı ve mevduat toplamı bazında 8’inci büyük özel bankası. Abay’ın gelecek dönem ING Bank Türkiye adına gündeminde dijitalleşme ve yeni nesil teknoloji çözümleri ağırlık kazanıyor.

5) Demet İkiler

CEO – Türkiye Ülke Başkanı, 48, Group M – WPP

Dünyada 3 bin ofise ve 46,2 milyar pound ciroya sahip WPP Grubu’nun Türkiye’deki 23 şirketine başkanlık yapıyor. Gruba ait medya planlama ve satın alma şirketlerinden Mindshare’in Türkiye operasyonunun kurucularından. İkiler’in yönettiği ekipte bin 280 kişi çalışıyor. Şirketler toplamda 137 milyon dolar gelir üretiyor. WPP Türkiye 2017 yılında yüzde 9 büyüdü. İkiler, 2018 yol haritasında yeni uzmanlıklar ve teknolojiye odaklandı.

6) Ebru Dorman

CEO – YK Başkanı, 47, MV Holding – StartersHub

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliğini bitiren Dorman, UC Berkeley Mühendislik Yüksek Lisansı ve Harvard Business School MBA mezunu. Dorman, yatırımcı ve mentor kimliği ile tanınıyor. 17 yıllık yurt dışı kariyerinden sonra Türkiye’ye dönen Dorman bireysel ve kurumsal olarak Amerika, Avrupa ve Türkiye’de 70’den fazla teknoloji girişimine yatırım yaptı. 2015’ten bu yana CEO’su olduğu MV Holding’in 2018 konsolide cirosu 3,62 milyar TL.

7) Arzu Aslan Kesimer

CEO, 49, Tat Gıda / Düzey Pazarlama

Aslan Kesimer’in ajandasında dijital dönüşüme odaklı çalışmalar yer alıyor. Koç Topluluğu’na bağlı Tat, SEK ve Pastavilla ile üç farklı işkolunda faaliyet gösteren Tat Gıda Sanayi A.Ş ve hızlı tüketim sektöründe satış ve dağıtım şirketi Düzey Pazarlama A.Ş ile birlikte bin 950 kişiye liderlik ediyor. Kombine cirosu 2.917 milyon TL olan Tat Gıda A.Ş ve Düzey Pazarlama A.Ş şirketleriyle  2019’da önemli konulara liderlik etmeye hazırlanıyor.

8) Ümit Boyner

Yönetim Kurulu Üyesi, 55, Boyner Grup

2018 yılında Boyner Grup’un konsolide cirosu yüzde 25 büyüyerek 6,5 milyar TL’ye ulaştı. Grup’un son girişimi olan alışverişin yeni icadı Hopi’nin üye sayısı 6,5 milyonu aştı. Boyner, profesyonel hayatı dışında sürdürülebilirlik, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyal girişimcilik konularına odaklı. 2018’de TÜSİAD-TÜRKONFED ve UNDP ortaklığında kurulan “Hedefler İçin İş Dünyası” Platformu’nun Kurucu Başkanlığını üstlenerek sürdürülebilirlik alanında Türkiye adına girişimciliğe liderlik ediyor.

9) Semahat S. Arsel

Yönetim Kurulu Başkanı – Yönetim Kurulu Üyesi, 81, Vehbi Koç Vakfı – Koç Holding

1964 yılında Koç Holding Yönetim Kurulu Üyeliği ile iş hayatına başlayan Semahat Arsel halen bu görevinin yanı sıra Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı, Divan Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı, Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanlığı ve Florance Nightingale Vakfı İkinci Başkanlığı görevlerini sürdürüyor. Kendisi aynı zamanda Koç Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu’nun kurucusu. Koç Topluluğu hâkim ortaklarından olan Semahat S. Arsel, son on yılda ve halen Topluluk şirketleri yönetim kurullarında görev alıyor. Arsel’in iş ve sosyal yaşantısında KSS projeleri ve eğitim üzerine önemli çalışmaları mevcut. Bu faaliyetlerine aktif olarak devam ediyor.

10) Zeynep Bodur Okyay

Yönetim Kurulu Başkanı, 55, Kale Grubu

Kale Grubu adına, 2018’de yüzde 40’a yakın büyümeyle cirosunu 2.9 milyar TL’ye, ihracatını 200 milyon dolara  yükseltti. Balıkesir’de 40 milyon liralık yatırımla Kalekim fabrikası açarak Ege Bölgesi’ndeki varlığını güçlendiren grup, dış yatırımlar için dikkatini Kuzey Afrika ve Balkanlar’a çevirdi. Bodur Okyay grupta, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarını hızlandırdı.

11) Canan Özsoy

Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü, 55, General Electric Türkiye

Özsoy, GE Türkiye’yi enerji, sağlık, havacılık ve ulaşım gibi öncelikli endüstrilerde güçlü kılacak ve dijital çağı yakalayacak stratejileri hayata geçiriyor. Türkiye’deki lokalizasyon yatırımlarına devam eden GE adına, İzmir Bergama’da GE Yenilenebilir Enerji bünyesindeki LM Wind Power fabrikasında ürettiği ilk rüzgar türbini kanatları Avustralya’ya ihraç edildi. THY ile Boeing 787 Dreamliners uçaklarının motor temini için anlaştı. Gündeminde yeni projeler var.

12) Serra Akçaoğlu

Yürütme Kurulu Üyesi – Genel Müdür, 56, Citi Emea – Citi Türkiye

Citibank Türkiye’nin net kârı 2018 yıl  sonunda bir önceki yıla göre yüzde 82 arttı ve 487 milyon TL oldu. Toplam aktif büyüklüğü 2018 sonunda yüzde 19’luk artış ile 10,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Akçaoğlu, 2019 için Citibank Türkiye adına üç öncelik belirledi. Bunlardan ilki, Türkiye’deki firmaların dünya tedarik zincirinden daha fazla pay almalarına destek olmak, uluslararası firmaların Türkiye’de daha fazla yatırım yapmalarını sağlamak ve portföy ve doğrudan yatırımları Türkiye’ye çekmek.

13) İpek Ilıcak Kayaalp

Yönetim Kurulu Başkanı, 41, Rönesans Holding

2018’de, yüzde 80’i yurtdışı faaliyetlerinden olmak üzere, 5,2 milyar dolar global ciro ve 8,1 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip olan holdingin tüm dünyadaki büyüme ivmesine ek olarak Ilıcak Kayaalp’in hedefi, orta vadede müteahhitlik sektöründe dünyanın en büyük ilk 10 kuruluşu arasına girmek ve global ekosistemde değer yaratmak, bu değeri tüm paydaşlar, iş ortakları ve çalışanlarıyla paylaşırken, bulunduğu coğrafyalara ekonomik ve sosyal yönden değer katmak.

14) Ebru Özdemir

Yönetim Kurulu Başkanı, 44, Limak Yatırım

Özdemir, Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu. 2007’den bugüne, aralarında İstanbul Yeni Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü, Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı (Senegal), Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı (Kosova), Hamitabat Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, Kosova Elektrik Dağıtım Hizmetleri yatırımlarını üstlendi. Grup bünyesinde Kuveyt Yeni Havalimanı Projesi ve Yusufeli Barajı Projesi’ni takip ediyor.

15) Canan Çelebioğlu

Yönetim Kurulu Üyesi, 53, Çelebi Havacılık Holding

Çelebioğlu, iki kıta, beş ülke ve 41 havalimanında 13 binden fazla çalışanı ile hizmet veren, 2018’de 60’ıncı yılını kutlayan Çelebi Havacılık Holding’in kurucularından. Özellikle 2006 yılından sonraki yurtdışı atılımları ile bugün Budapeşte’de pazar lideri ve Hindistan’da toplam yedi istasyonda hizmet veren Türk yatırımcısı aynı zamanda. Yurtdışında yer hizmetleri ve kargo taşımacılığı alanlarındaki yatırımlara odaklanmaya devam etmeye odaklı.

16) Güldem Berkman

Genel Müdür, 50, Amgen Türkiye ve Mustafa Nevzat İlaç

Amgen 100’den fazla ülkede 20 binin üzerinde çalışana sahip. 2010 yılında İstanbul merkez ofisini açan Amgen, 2012 yılında ise 700 milyon dolar doğrudan yatırım ile Mustafa Nevzat İlaç’ı satın alarak sektördeki yerini sağlamlaştırdı. Berkman, 1100’e yakın çalışanı, birisi hammadde olmak üzere iki üretim tesisi, beş kıtaya yapılan ihracat ve Türkiye’ye yapılan 800 milyon dolara yakın yatırımlarla önemli  başarılara imza atıyor.

17) Özlem Fidancı

Orta Doğu ve Türkiye CEO’su, 49, Philips

Fidancı, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun. 2015 tarihinden bu yana Philips Sağlık Sistemleri Ortadoğu ve Türkiye Başkanlığı görevini yürütüyor. Fidancı, 2018 yılından bu yana aynı zamanda Philips Orta Doğu ve Türkiye CEO’su olarak da görevini sürdürüyor. Sağlık hizmetleri çözümlerinin yaygınlaştırılması, dijital sağlık uygulamaları ve toplumların sağlık hizmetlerine erişiminin artırılmasına yönelik projelere imza atan Fidancı, 16 ülkeden sorumlu.

18) Demet Sabancı Çetindoğan

Kurucu Ortağı ve YK Başkan Vekili, 52, Demsa Group

Sabancı Çetindoğan, Türkiye’nin ilk uluslararası lüks departman mağazası Harvey Nichols’tan sonra, Fransız Galeries Lafayette’i de Türkiye’ye getirdi. Çetindoğan Sabancı’nın yatırımları arasında, Pera Palace Hotel, eski Maçka Oteli arazisinde bulunan The St. Regis İstanbul ve butik gayrimenkul projesi Kandilli Konakları bulunuyor. Sağlık sektöründe Onkim Kök Hücre Teknolojileri adında şirketi bulunuyor.

19) Gözde Akpınar

Yönetim Kurulu Başkanı, 39, Betek Grubu

2018’de yatırımlar ve projeler doğrultusunda şirket cirosu 1,8 milyar TL olarak gerçekleşti. 1.300’ü aşkın çalışan, 5 binden fazla satış noktası ile Türk boya ve ısı yalıtım sektörlerindeki liderliğini sürdürüyor. Kısa süre sonra Gebze 1, Gebze 2, Kayseri ve Rize üretim tesislerinin yanı sıra 2018 yılında Balıkesir yatırımının temeli atıldı. Balıkesir yatırımıyla Türkiye’deki ısı yalıtım sektörünün büyümesi hedefleniyor. Dördü Türkiye’de, biri de yurt dışında olmak üzere beş fabrikası bulunuyor.

20) Damla Birol

CEO, 55, Türk Tuborg

Türk Tuborg’un 2018 yıl sonu cirosu 1.699.543.000 TL olarak gerçekleşti. Yıl boyunca yatırımlarını sürdürdü. Sahip olduğu Alman Saflık Yasası belgesini ambalajlarına taşıdı. Kalite ve çeşitlilik odaklı portföyüne eklenen ürünlerle Tuborg Gold, Amber, Filtresiz, Special, Carlsberg ve Frederik serisini Türkiye’de üretirken, Guinness, Kilkenny, Weihenstephan, Grimbergen, Kronenbourg Blanc, Sol ve Desperados’u da ithal etmeye devam ediyor.

21) Emine Sabancı Kamışlı

Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili, 53, Esas Holding

Sabancı Kamışlı, Türkiye’nin en büyük ve tek organize aile fonu Esas Holding’in hazine ve varlık yönetiminden sorumlu. Ailenin sosyal yatırım birimi Esas Sosyal’in de başkanlığını yürüten Sabancı Kamışlı, Türkiye’nin ilk kadın yatırım fonu TİKAD Yatırım A.Ş’nin kurucularından ve fonun YK Başkan Yardımcısı. Sabancı Kamışlı, Türkiye’nin ilk akrep zehri ihracatını yapacak Albila’nın YK Başkan Yardımcılığı’nı da sürdürüyor.

22) Hanzade Doğan Boyner

Yönetim Kurulu Başkanı, 47, Doğan Online, Hepsiburada

Ortalama yüzde 35 büyüyen e-ticaret sektörünün üzerinde yüzde 60 büyümeyle 2018 yılında Hepsiburada’nın lider konumunu sürdürmesini sağladı. 17 binden fazla işletmeye, Türkiye’nin 81 ilinde ticaret yapma imkânı sunuyor. Türkiye’nin ilk B2C e-ihracat modelini geliştirerek işletmeleri ve Türk markalarını dünya pazarlarına açtı. Lojistik ve ödeme çözümlerine odaklı iştiraklerle Türkiye’de online ticarete yön veriyor.

23) Filiz Doğan

Başkan Yardımcısı – GM, 51, Oracle Türkiye ve LEENA Bölgesi – Oracle Türkiye

Oracle adına kuruluşlara yenilikçi hizmetler sunulmasına öncülük ediyor. Müşteri ilişkileri adına strateji geliştirme, bulut teknolojilerine geçiş ve gelişen yeni nesil teknolojilerin avantajlarından faydalanmalarına yönelik stratejileri hayata geçiriyor. Oracle adına Doğan, 175 ülkede 430 binden fazla müşteriye dijital dönüşüm konusunda Oracle teknolojilerini sunma konusunda liderlik ediyor.

24) Zeynep Erkunt Armağan

Yönetim Kurulu Başkanı, 58, Erkunt Traktör

Erkunt Armağan, traktör pazarında pazar payını 2018’de yüzde 5 arttıran şirket adına üç yatırımı gündemine aldı. Transmisyon geliştirmeye odaklandı. Yıldız serisi traktörlerin üretimine geçildi. Mahindra ile iş birliğine yönelik içten yanmalı dizel motorun Türkiye’de üretimi için ilk adımları attı. 2017’ye göre 2018’de ihracatını yüzde 50 artıran şirket, 2018’de 600 adet traktör sattı. Afrika’nın en büyük sanayi kuruluşlarından GIAD’a traktör üretmek için lisans verdi. Böylece Erkunt Traktör, Türkiye’den traktör üretimi için lisans veren ilk şirket oldu. Çiftçilere yönelik “Kabinli Meyve Bahçesi Traktörü”nü çiftçinin kullanımına sundu. Üç yeni ülkeye daha lisans vermek ve Türkiye dışında markasıyla üretim yapan ülke sayısını 4’e çıkartmayı hedefliyor.

25) İdil Yiğitbaşı

Yönetim Kurulu Başkan Vekili, 54, Yaşar Holding

Yiğitbaşı, Yaşar Topluluğu’nun insanı odağına alan sürdürülebilirlik temelli uygulamaları, üretimde ve satışta operasyonel mükemmellik anlayışına odaklı stratejiler geliştiriyor. Son beş yılda yaklaşık 315 milyon dolar yatırım gerçekleştiren Topluluk, 2019 yılında da ülke büyümesinin ve faaliyet gösterdiği sektörlerin üzerinde büyüme hedefliyor. Yurt içi pazarda yeni kategoriler ve yeni ürünlerle büyümesini sürdüren Topluluk, yurt dışında da hedef pazarları takip ediyor.

26) Dilara Altınkılıç Kutmangil

YK Üyesi ve CEO, 33, Altınmarka Şirketler Grubu, Detay Gıda

Şirkette 3 bin 500 kişiye istihdam sağlayarak, yaklaşık 3 milyar TL cirosu bulunan Altınmarka Şirketler Grubu’nun yönetiminde aktif olarak rol alıyor. Her yıl ortalama yüzde 25-30 büyüyor.Altınkılıç, grubun hedefi için ciroyu bu yıl 3 milyar TL’ye yükseltmeyi hedefliyor. Son dönemde yılda yüzde 100 büyüme kat eden Detay Gıda’nın en önemli planlarından biri ise şirketin marka ayağını güçlendirip özellikle ihracatta grup şirketinin markalarıyla büyümek.

27) Oya Eczacıbaşı

Yönetim Kurulu Başkanı, 59, İstanbul Modern

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern’i 2004 yılında kurdu. Kuruluşundan bu yana geçen 14 yılda 130’un üzerinde sergi düzenleyen İstanbul Modern, 7,5 milyonu aşkın ziyaretçiye ulaştı. Eğitim programlarından ücretsiz olarak yararlanan çocuk ve genç sayısı ise 750 bini aştı. Eczacıbaşı, dünyanın en önemli müze mimarlarından Renzo Piano imzasını taşıyacak yeni müze binasını ülkemize kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

28) Elif Çoban

CEO, 51, Şölen Çikolata

2018 yılını 1 milyon 300 bin TL net ciro ile kapatan Şölen, Biscolata, Ozmo, Boombastic, Luppo, Lokkum, Nutymax, Milango, Greta gibi dünya çapında başarıya ulaşmış markaları bünyesinde bulunduruyor. Ürünleri Amerika’da Wall-Mart, Publix gibi noktalarda satılan Şölen, 2018 yılı itibariyle 30 ülkede 10 binden fazla mağazası bulunan Lidl’ın Türkiye’deki tek uluslararası tedarikçisi oldu. Biscolata Mood, Amazon.com’da satışa sunuldu. Beş yıl içinde bu pazarlardaki payını beş kat arttırmayı hedefliyor.

29) Gülden Yılmaz

Yönetim Kurulu Üyesi, 52, Koton

Koton, 504 mağazasıyla üç kıtada Türkiye’nin önde gelen hızlı moda markası olarak yer alıyor. Son üç yılı sektör büyümesinin üzerinde tamamlayan Koton, 2018 yılını da yine sektörün üzerinde, yüzde 28 büyüme ve 4 milyar TL ciroyla tamamladı. Yılmaz önderliğinde özel projeler geliştiren Koton, El Emeği projesiyle Anadolu kadınlarının ekonomik sisteme dahil olmasını sağlıyor. Koton, yüzde 63’ü kadınlardan oluşan 11 bin çalışanı ve yüzde 50 kadın yönetici oranıyla AB Kadın istihdamı ortalamasının üzerinde yer alıyor.

30) Banu Aksoy Tarakçıoğlu

YK Başkan Vekili, İcracı YK Üyesi, 43, Turcas Petrol, Aksoy Holding

Turcas’ın enerji yatırım holdingine dönüşümünü hedefleyen 10 yıllık stratejik dönüşümünü planlayan üst yönetim ekibinde yer aldı. Aksoy Holding bünyesinde ise ‘yalınayak lüks’ mottosuyla Bodrum Yalıkavak’ta hayata geçirilen 200 milyon Euro bütçeli gayrimenkul projesi Epique Island’ın Marka Sözcülüğü ve iç mekân tasarım projelerinin koordinasyonunu üstlendi. Çalışan Destek Programı’nı hayata geçirdi.

31) Eda Uluca

İcra Kurulu Başkanı, 48, Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri A.Ş.

Uluca, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun. Sodexo’daki görevinden önce de Microsoft Türkiye’de Kurumsal Hizmetlerden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyordu. Uluca, bilgi teknolojileri sektöründeki deneyimiyle Sodexo’nun küresel dijitalleşme vizyonunun Türkiye’deki liderliğini üstlendi. Aynı zamanda yönetim kurulunda kadın derneği üyesi. Aktif olarak sporla ilgileniyor ve seyahat etmeyi seviyor.

32) Mine Ayhan

Yönetim Kurulu Başkanı, 49, Generali Sigorta

Generali Sigorta, 2018’de 68 milyar euro toplam prim geliriyle 60’a yakın ülkede faaliyetlerini sürdürüyor. Grup, dünya genelindeki 71 bin çalışanı ve 57 milyon müşterisiyle, Batı Avrupa’da lider konumda yer alırken, Orta ve Doğu Avrupa’nın yanı sıra Asya’da da giderek artan bir değerde varlığa sahip. 150 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösteren şirketin başında ye alan Ayhan, ayrıca Europe Assistance Global’in YK üyesi ve Europe Assistance A.Ş. Türkiye YKB görevlerini de yürütüyor.

33) Jaklin Güner

CEO, 54, Vakko

Vakko, Jaklin Güner’in kaptanlığında değerlerini koruyarak grup markalarını geleceğe taşıyacak önemli bir dönüşüm yaşıyor. Vakko Holding, son üç yılda istikrarlı bir performansla 150 milyon TL’den fazla yatırım yaparak iki kat büyüdü. Aynı dönemde esas faaliyet karını da 4 katına çıkartan Vakko’nun 2019 büyüme hedefi ise yüzde 50. Güner’in ağırlık verdiği konu, moda ve lüks mağazacılık deneyimini yeni nesil mağazacılık uygulamaları ile iyileştirmek ve Vakko’yu yurtdışına taşımak.

34) Işıl Hasdemir

CEO ve Büyüyen Pazarlar Başkan Yardımcısı, 48, NCR Türkiye

ABD’li bilişim ve ödeme sistemleri şirketi NCR Türkiye CEO’su Hasdemir, 2019 itibariyle Türkiye’nin merkez olduğu, finansal pazarlarındaki büyümeleri baz alarak bir araya getirilmiş 8 Orta Doğu ve Afrika ülkesini kapsayan, NCR Büyüyen Pazarlar Bölgesi’nin başkan yardımcılığına atandı. Türkiye’nin yenilikçi duruşunu ve çözümlerini bölge ülkeleriyle paylaşmak, İstanbul’da hizmete girecek demo ve inovasyon merkezini, bölgenin merkezi yapmak en büyük hedefi.

35) Gamze Çuhadaroğlu

Genel Müdür, 55, Danone Su ve Danone Türkiye Entegrasyonu

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Çuhadaroğlu, 2004 yılında Danone ailesine katıldı. Çift haneli büyüme oranıyla Danone Grubu içinde önemli bir yere sahip olan Danone Su, Çuhadaroğlu öncülüğünde piyasaya sunduğu inovatif ürünlerle, 2019’da Türkiye’nin en büyük “Sağlıklı İçecek Şirketi” unvanını korumay yönelk stratejiler gerçekleştiriyor. Çuhadaroğlu’nun, ajandasında, su tüketim alışkanlıklarının kazanılması var.

36) Esin Güral Argat

Yönetim Kurulu Başkan Vekili, 50, Gürallar Grubu

Güral Argat, 1992 yılında kendi kurduğu Güral Çini ve Seramik San. A.Ş.’de, çini seramikler üzerinde faaliyete başladı. 2008 ekonomik krizinde grubun turizm yatırımlarının stratejik yapılanmasını gerçekleştirerek, Alibey Resort Side tesisinin kurulmasını yönetti. Bilkent ve MIT Üniversiteleri ortaklığında yürütülen nano teknoloji ağırlıklı projelerin liderliğini yaptı. Hali hazırda grubun sanayi stratejilerine ve yatırımlarına liderlik yapıyor.

37) Pınar Köksal

Yönetim Kurulu Üyesi, 73, Pet Holding

Köksal, Özel İstanbul Eczacılık Yüksek Okulu’ndan mezun. “Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulu”na seçilen İlk Kadın Üye’dir. Lavta çalıyor. Köksal’ın 94 tanesi TRT Repertuarında yer alan, 25 tanesi Bujor Hoinic tarafından çok sesli müziğe uyarlanmış 122 kadar bestesi vardır. Türkiye’de ilk defa Pınar Köksal’ın Türk Müziği tarzındaki besteleri çok sesli müziğe uyarlandı. 1600’lü yıllardan günümüze kadar gelmiş 250 Kadın Besteci arasında ilk üçte yer alıyor.

38) Neşe Gök

Yönetim Kurulu Başkanı, 46, İnci Holding

Cevdet İnci tarafından 1952’de kurulan İnci Holding, 67’nci yılında üçüncü kuşak yönetiminde Türkiye’nin güçlü markası olarak çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlık olarak akü ve jant üretimiyle otomotiv tedarik sanayinde, minibar üretimiyle otel ekipmanları sektöründe ve lojistik sektöründe faaliyet gösteriyor. İnci Holding çatısı altındaki şirketlerin toplam üretiminin yüzde 63’ü dünyanın 100’den fazla ülkesine ihraç ediliyor.

39) Diane Arkas Göçmez

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, 46, Arkas Holding

25 ülkede 7 binden fazla çalışanıyla Arkas Holding adına Arkas Göçmez aynı zamanda holdingin ana iş kollarından Lojistik Grup Başkanlığı görevini de sürdürüyor. “Lojistiğin Arkasındaki Güç” mottosunu benimseyen Arkas Lojistik, lojistik mühendisliği kavramları ile entegre ederek oluşturduğu hizmet yaklaşımıyla sektöre yeni bir bakış açısı kazandırdı. 2018’i yaklaşık 250 milyon dolarlık ciro ile kapatan Arkas Lojistik, 2019’da da yüzde 10-15 oranında büyüme hedefliyor.

40) Ahu Büyükkuşoğlu Serter

Yönetim Kurulu Başkanı, 46, Fark Holding

ABD’de uzun yıllar finans sektörünün kalbi Wall Street’te deneyimler kazandi. Fark Holding 2018’de 230 milyon euro  ciro gerçekleştirdi. Büyükkuşoğlu Serter, yoğun iş süreçlerinin yanı sıra belki de daha güçlü bir çabayı, Türkiye’nin en önemli sosyal problemlerinden birine, kadınların iş dünyasında daha aktif ve girişimci olmalarına yönelik kurduğu Arya Kadın Yatırım Platformu’nda gösteriyor. Beş yıl sonrası için mobiliteyi gündemine aldı.

41) İlknur Aktaş

Yönetim Kurulu Başkanı, 43, Aktaş Holding

Şirketin 80’inci yılında, Nisan 2018’de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine geldi. 2018 yılsonunu grup toplamı olarak 100 milyon dolar ciro ile kapatıldı. Amerika, Hindistan veya Rusya’da yeni üretim yatırımları yapılmasını öngörüyor. 2025 yılına kadar planlanan bin gölet projesinin en büyük tedarikçisi. Gelecek beş yıl içinde ciroyu 250 milyon dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Aktaş, Eğitim Vakfı öncülüğünde, KSS projelerini hayata geçiriyor. Kauçuk alanında oluşturulan uzmanlığın da katkısı ile holding adına Aktaş, altı kıtada, 100’den fazla ülkede dünyada kendi sektöründe yüzde 20’ye ulaşan pazar payı ve Ar-Ge alanındaki stratejilere odaklı.

42) Alize Dinçkök Eyüboğlu

Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi, 35, Akkök Holding

İş yaşamına 2005 yılında Ak-Al Tekstil Sanayi A.Ş.’de Stratejik Planlama Uzmanı olarak başladı. 2005’te Akiş Gayrimenkul Yatırımı A.Ş.’nin kurulması ile bu şirkete transfer olan Dinçkök Eyüboğlu, Akmerkez Lokantacılık YKB’nin yanı sıra çeşitli Akkök Grup şirketlerinin yönetim kurullarında da görev yapıyor. Dinçkök Eyüboğlu, özellikle sürdürülebilir kalkınma anlayışı içinde Akkök Holding’in gelecek stratejilerinin oluşumunda önemli rol alıyor.

43) Hülya Gedik

Yönetim Kurulu Başkanı, 49, Gedik Holding

Gedik Holding iştiraklerinden Gedik Kaynak iki senelik yatırımının ardından 2019 senesinde Azerbaycan’da kaynak ürünleri üretmeye başladı. Gedik Kaynak ve Gedik Vana ve Döküm firmaları Avrupa, Afrika, Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere 83 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Gedik Kaynak 2017’den beri Avrupa’nın en büyük kaynak sarf malzemesi üretecek 100 milyon dolarlık üretim yatırımlarına devam ediyor.

44) Prof. Dr. Yasemin Açık

Yönetim Kurulu Başkanı, 57, Seza Çimento

Halk sağlığı uzmanı olan Açık, 1997’de İngiltere’de Nottingham Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ve Epidemioloji Bölümü’nde çalıştı. 2016 yılında 250 milyon dolarlık yatırım yaparak, Açık, Türkiye çimento sektöründe direkt yatırım yapan tek kadın ünvanını taşıyor.Bu yıl Seza’nın özelikle denizaşırı çimento ihracatında büyük rol oynayacak lojistik ve liman operasyonlarına yönelik yatırımlarına ağırlık verecek.

45) Bilgen Aldan

CEO, 38, Mynet

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu olan Aldan, kariyerinde her zaman “bir sonraki büyük teknoloji” için çalıştı. Aldan, 10 milyonu aşkın oyuncuya hizmet veren Mynet Games ekibinin sosyal oyun yönetimi ekibine de liderlik ediyor. Ekip bu sene “casual board” oyun kategorisinde küresel başarı hedefliyor. Mobil oyunculuk ekosistemine alternatif bir kanaldan giriş yapıldı. Aldan, kullandığı yenilikçi teknolojilerle şirketin dijital vizyonunu ileri taşıyor.

46) Elif Çapcı

Perakende Başkan Yardımcısı – CEO, 47, Boyner Grup – Beymen

Bilkent Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Duke Üniversitesi’nden MBA derecesi aldı. Çalışma hayatına ABD’de, Signet Bank’de başladı. Ardından Bain&Company’e katılarak Türkiye ve İsrail’de farklı sektörlerde strateji danışmanlığı yaptı. Çapçı liderliğindeki Beymen’in cirosu 2018 yılında yüzde 42 büyüyerek 1.8 milyar TL’ye ulaştı. 2018 yıl sonu itibarı ile Çapçı, Beymen bünyesinde net 51 bin 323 m2’lik bir hacim ile 89 mağazayı yönetiyor.

47) Filiz Yavuz Diren

Genel Müdür, 45, Philip Morris Türkiye

Türkiye dahil 180’den fazla ülkede faaliyet gösterenPhilip Morris’in Türkiye Genel Müdürü. Diren, yaptığı çalışmalarla köylülerin ihracatçı olmasını sağladı. Diren, ticari operasyonlarda verimlilik ve etkinlik artışını sağlayarak; büyük çaplı dijital dönüşüme liderlik etti. Diren, ihracata uygun kalitede ‘oryantal tütün’ yetiştirilmesini amaçlayan Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’nı da hayata geçirdi. Bu projeyle Adıyaman’da 140, Hatay’da 32 olmak üzere 172 köydeki çiftçilerin ihracatçı olmasını sağladı.

48) Evrim Hizaler

Genel Müdür, 44, Adel Kalemcilik

Adel Kalemcilik’in 2018 sonu itibarıyla net cirosu yüzde 19,5 artış ile 385,1 milyon TL’ye ulaştı. Şirketin 2019 gündeminde, yurtiçi piyasalarda karlı satış performansı ve yurtdışı piyasalarda varlığını arttırıcı pazarlama ve satış aktiviteleri ile gelişimini sürdürmek, verimlilik projeleri ile tedarik zincirinde iyileştirmeler yapmak, ilişkili iş kollarındaki fırsatları değerlendirmek ve sürdürülebilir şekilde büyümek bulunuyor. Hizaler, KSS projelerini hayata geçirmeye odaklı.

49) Banu Sürek

Genel Müdür, 41, Indeks

1999 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme bölümünden mezun olan Sürek, çalışma hayatına Garanti Bankası’nda başladı. Online ticaretin dünyadaki en büyük oyuncusu olan Amazon’un Türkiye’deki en önemli tedarikçilerinden biri. Mobil dünyanın önde gelen oyuncularından biri olan Oppo’nun distribütörü aynı zamanda. Yeni marka, yeni kontrat. Türkiye’nin geçmekte olduğu bu zorlu dönemde, gerekli tedbirler alınarak şirketin sektör liderliğinin korunduğu bir yıl oldu.

50) FEYZA NARLI

Genel Müdür, 44, ManpowerGroup Türkiye

İstanbul Üniversitesi Endüstri Mühendisliği lisans eğitimi sonrasında, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği’nde yüksek lisans eğitimime devam ederek, 2000 yılında da yüksek lisansını tamamladı. 27 yaşında yöneticilik görevi üstlendi. Londra’da “Marka Yönetimi” eğitimi aldı. Son beş yıldır dijital dönüşüm süreçleri üzerine farklı endüstrilerde inisiyatif aldı ve pek çok dönüşüm projesine liderlik etti. 2019 yılının en önemli maddelerini dönüşüm, verimlilik ve katma değerli alanlara yatırım olarak belirledi.