Emeklilik fonlarında Türkiye OECD ikincisi

0
34

OECD ülkelerinde emeklilik fonlarının toplam büyüklüğü 25 trilyon doları aştı. 2013 ve 2014 sonu arasındaki dönemde Polonya dışındaki tüm OECD ülkelerinde emeklilik fonları büyüme kaydederken en fazla büyüme Estonya, Kore, Lüksemburg ile Türkiye’de görüldü.

Bu ülkelerde emeklilik fonları 2013 Aralık seviyesine kıyasla yüzde 20 üzeri artış gösterdi. Türkiye’de emeklilik fonları geçen yıla kıyasla yüzde 38 oranında büyüme kaydetti. En fazla büyüme kaydeden ülkeler arasında Türkiye, Lüksemburg’un ardından ikinci sırada yer aldı.

OECD’nin raporuna göre 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye’de bireysel emeklilik fonlarının büyüklüğü 34,6 milyar TL’yi aştı. Emeklilik fonları GSYH’nın yüzde 2 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’de emeklilik fonlarının getirisi yüzde 4,5 oldu.

BEŞ ÜLKE TOPLAM BÜYÜKLÜĞÜN YÜZDE 85’İNİ OLUŞTURDU

OECD ülkeleri içerisinde emeklilik fonlarının en fazla büyüklüğe sahip olan ülkeler ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada ile Hollanda oldu. OECD ülkelerindeki emeklilik fonları büyüklüğünün yüzde 85’ini oluşturan bu ülkelerde emeklilik fonu varlıklarının toplamı 21,7 trilyon dolara ulaştı.

OECD ülkelerinde varlıkların GSYH’ya oranı ortalamada yüzde 86 olurken beş OECD ülkesinde ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Varlık/GSYH oranı Hollanda’da yüzde 161, İzlanda’da yüzde 146, İsviçre’de yüzde 126, Avustralya’a yüzde 113 ve İngiltere’de yüzde 96 oldu.

2013-2014 Aralık arası dönemde tüm OECD ülkelerinde emeklilik fonları pozitif getiri sağladı. OECD ülkelerinin üçte birinden fazlası OECD ortalamasının yüzde 5 üzerinde getiri sağlarken ortalama yüzde 6,8 oldu. En fazla getirinin sağlandığı ülke yüzde 23,4 ile Hollanda olurken, yüzde 1,3’lük getiriyle Çek Cumhuriyeti son sırada yer aldı.