Elektrikli Otomobilin Muhasebesi

    0
    830

    Elektrikli araçlarda crossover ve SUV’nin tercih edilmesi, Türkiye’nin SUV ve sedan ile başlattığı elektrikli otomobil yolculuğunda model tercihinde sorun olmadığına işaret ediyor. Ancak KIA’nın 2025’te ulaşmak istediği yüzde 6,6’lık global Pazar payı için 25 milyar dolar harcamayı planlaması, konunun muhasebesini gözden geçirmeyi gerektiriyor.

    Yerli elektriklinin 15 yılı planlandı TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş, “Dünyada ve Türkiye’de son 5 yılda en hızlı büyüyen ve gelecek 5 yılda en hızlı büyüyecek segment SUV. Bunun yanında Türk tüketicilerinin sahip olmayı en fazla istediği ancak yerli alternatifin yok denecek kadar az olduğu bu segmentin beğenilen bir marka oluşturmak için en uygun başlangıç olduğunu biliyoruz” şeklindeki sözleriyle SUV’nin potansiyeline doğru bir biçimde

    2025’te ulaşmak istediği yüzde 6,6’lık global Pazar payı için 25 milyar dolar harcamayı planlaması, konunun muhasebesini gözden geçirmeyi gerektiriyor.

    işaret ediyor. Karakaş, “Daha yola çıkarken 15 yıllık yol haritamızı adım adım planladık. Ortalama iş tecrübeleri 10 yılın üzerinde, işinin ehli, küresel tecrübesi olan, ağırlıklı mühendislerden kurulu bir ekip oluşturduk. Her geçen gün büyüyen ekibimiz 114 kişiye ulaştı. Çevik, hızlı kararlar alabilen bir organizasyon oluşturduk ve kullanıcı odaklı bir yaklaşım benimseyerek, her faaliyetimizde pazar ve kullanıcı beklentilerine kulak veriyoruz” derken TOBB Başkanı ve TOGG Yönetim

    Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin Otomobili meydan okumadır. Türkiye’nin Otomobili teknolojik dönüşümdür, küresel markadır, 20 bin ilave istihdamdır, 7,5 milyar dolar daha az cari açıktır. Gayri safi milli hasılaya 50 milyar dolar katkıdır” şeklinde konuşuyor. 2030 yılına kadar fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait bir ortak e-platform üzerinde beş farklı model üretecek olan TOGG’un her iki tarafta da yapması gerekenler oldukça zorlu.

    Yüzde 6,6 pazar payı için 25 milyar dolar 2025’e kadar 11 elektrikli araç üreterek global elektrikli araç pazarından yüzde 6,6 pay almayı hedefleyen KIA, buna yönelik Plan S stratejisi için 25 milyar dolar yatırım planlıyor. Plan S, elektrikli araç, mobil hizmetler, bağlanabilirlik ve otonom sürüş konularını kapsıyor. KIA bu strateji doğrultusunda 2025 yılına kadar 11 elektrikli model geliştirecek. Satışlarının yüzde 25’ini elektrikli araçlardan sağlar hale gelmeyi hedefleyen KIA, 2026 yılı itibariyle elektrikli araç pazarında yıllık 500 bin elektrikli araç satışını hedefliyor.

    2021’de ortaya çıkacak ilk elektrikli araç crossover silüetinde olacak, tek bir şarj ile 500 kilometrenin üzerinde menzile ulaşacak ve 20 dakikanın altında hızlı şarj özelliğine sahip olacak. KIA, 2022’den itibaren SUV ve MPV’lerle elektrikli ürün gamını genişletecek.

    Ariya Concept: Elektrikli SUV’de yeni tasarım felsefesi NISSAN’ın hem otomobil endüstrisi için dönüşüm zamanı hem de NISSAN için yeni bir dönem olarak adlandırarak Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) tanıttığı yüzde 100 elektrikli SUV aracı Ariya Concept, firmanın gelecekteki araçları hakkında fikir veriyor. Ariya Concept, “akıllı güç, akıllı sürüş ve akıllı entegrasyon” sloganı NISSAN Intelligent Mobility’de gelinen son noktayı temsil ediyor. Araç, yeni bir araç mimarisini, otomobillere nasıl güç verildiği ve otomobillerin toplumla nasıl etkileşime girdiği gibi teknik ve toplumsal arka plana odaklanırken g gelişmiş sürüş özelliklerine sahip bir elektrikli araçla ilgili de fikir veriyor. Ariya’nın dış bölümü, dinamik güzellik ile teknoloji arasında bir denge kurmaya odaklanırken şaşırtıcı derecede kısa sarkıtlar, geniş kabin, büyük tekerlekler ve iki renkli boya ile sportif ve lüksü birleştiren şık bir görünüm arayışı sergileniyor. Ön kısımda geleneksel ön panjurun yerini alan NISSAN’ın “shield” adlı paneli yer alıyor. Otomobil 21 inç alüminyum jantlarla geliyor ve çok eğimli C sütunları sayesinde arka kısım da geleneksel SUV’lerden farklı görünüyor. Ariya Concept ile NISSAN; elektrikli, otonom ve bağlantılı fonksiyonları birleştiren yeni bir dil ortaya çıkararak küresel pazarda öncü kimliği ile yer alan bir marka olmayı hedefliyor