‘Elektrik kesintisi nedeniyle TEİAŞ genel müdürü istifa etti’

0
24

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız elektrik kesintilerine ilişkin, “Teknik bir arıza ve işletim hatasının da olduğu tarafımızdan düşünülüyor” dedi. Kesinti nedeniyle TEİAŞ genel müdürü Kemal Yıldır’ın istifa ettiğini söyleyen Yıldız, konuyla ilgili daire başkanlarının da açığa alındığını açıkladı.
 

Yıldız, “Toplam 7 hattın üzerinde, gerek arıza gerek salınımdan kaynaklı güç salınımı gerekçesi ile devre dışı kalıyor. Doğu ile Batı’nın bağı devre dışı kalıyor. Toplam 12 saniye içinde birbirine tetikliyor. Teknik bir arıza olmakla birlikte, bir işletim hatası olduğu tarafımızdan düşünülüyor. Kendisini bu işte sorumlu gören TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır da istifa etmiş bulunuyor” dedi.
 
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır’ın istifa ettiğini belirten Yıldız kesintiye ilişkin, 

“Yaptığımız çalışmalar sonucunda bir sonuca ulaştık. Bağlantı hattı çalışmaları nedeni ile Türkiye’yi doğusundan batısına bağlayan bütün bu eksende 5 tane iletim hattının devre dışı kaldığını görüyoruz. Toplam 7 hattın üzerinde, gerek arıza gerek salınımdan kaynaklı güç salınımı gerekçesi ile devre dışı kalıyor. Doğu ile Batı’nın bağı devre dışı kalıyor. Toplam 12 saniye içinde birbirine tetikliyor.

Kesinti iletim sistemimizdeki bir arıza ile başlıyor. Bir hattaki arıza ile başlıyor. Geriye dönük çalışmalara başladık. Teknik bir arıza olmakla birlikte, bir işletim hatası olduğu tarafımızdan düşünülüyor. Mühendislik açısından baktığımız zaman bu uzun süren bir kesinti, değildi. Arkadaşlarıma haksızlık etmek istemem. Teknik arıza bir iletim hattında başlamıştır. Detaylarına girdiğimizde akımdan, frekanstan bahsetmek zorunda kalıyoruz.

Yıldız, “Seçimlerle ilgili bir elektrik kesintisi bekleyenler varsa bu konuda bütün arkadaşlarımızın izinlerinin şimdiden kaldırıldığını ve yoğun bir tedbir olduğunu belirtmek isterim. Arz güvenliği ile ilgi bir sorun yok. Adana, Gaziantep bölgesinde oluşan konuyu tekraren söylemek isterim. Bunların doğru ve eş zamanlı olarak işletilmesi lazım. Arkadaşlarımız bir kısım noktalarda aşırı risk almış olabilirler. Soruşturma sonucunda netleşecek. Ancak teknik gerekçelerle olduğu yönündeki kanaatimiz daha da netleşmiş oldu. Başka bir sorundan kaynaklanmışsa da çalışmamız devam ediyor.

Altını kalın çizgilerler çizdiğimiz konu teknik bir arızanın iletim hatlarına sirayet etmesi ile o arıza oluşmuştur” dedi. Kürt petrollerinin satışına ilişkin bazı iddiaları değerlendirmesi istenen Yıldız, “Burası büyük bir devlet. Gizli saklı anlaşmalar ile yönetilen bir konu yok. Bağdat’ta yapılan anlaşmalar, Erbil’de yapılan sözleşmeler iki ülke arasındaki enerji sektörü ile ilgili bütün yapıyı kurguluyor dedi.

Elektrik kesintisi ile birlikte ortaya çıkan maddi kayıplara ilişkin bir tanzimin söz konusu olup olmayacağını değerlendirmesi istenen Yıldız, “İletim sistemlerinde mekanizma böyle çalışmıyor. Yapılan sözleşmeler, anlaşmalar böyle bir şeyin söz konusu olmadığını gösteriyor. Bir abartıdan bahsetmek istiyorum: Bazı yazılı basın organlarında 6 saat içinde şu kadar milyarlık zarar oluştuğu söyleniyor. Ben şunu soruyorum: O 6 saat içinde o işletmeler o kadar milyar dolarlar mı kazanıyordu o işletmeler. Bir yerde zarar var demeniz için mutlaka bunun zararı oldu. Ama bir zarar var demeniz için o kadar kar ediliyor olması lazım. Eğer bizim işletmelerimiz o 6 saat içinde 3 milyar dolar kazanıyorsa Türkiye’nin çok çok yani bizim sunduğumuz Türkiye’den çok çok daha ileride olduğunu söylemek isterim. Nimet ve külfeti eş zamanlı değerlendirmek daha doğru olacak” ifadelerini kullandı. 

HDP’nin seçim beyannamesinde yer alan elektriğin bir kısmının bedelsiz verileceğine ilişkin değerlendirmeleri sorulan Yıldız, “Tabi sorumluğu omuzunda taşımayanlardan böyle bir şey bekleriz. Ancak gerçekçi değil. Elektrik bir havuzdur. O havuzun işçinde aldığınız bir kova suyun bedelini bir başkasına ödetmek zorundasınız. Başak bir adaletsizliğe yol açmamak lazım. zaman zaman bize doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini kast ederek üretim tesisleri bizim bölgemizde. Siz ne tüketiyorsunuz diye başka bir dil kullanımı, başka bir Türkiye gibi söyleyerek doğunun, batının başkasına ait olduğunu söyleyerek bir ifade oluşturmaya çalışıyorlar. Türkiye bir bütündür. Hizmetlerden eşit şekilde yararlanacak. Böyle bir anlayışı reddediyoruz. Onun hangi maksatla söylendiğini çok iyi bildiğimiz için de Türkiye’nin bütünlüğüne aykırı, Türkiye’nin bütünlüğünü tehdit eden bir cümle olarak da görüyoruz” diye konuştu. 

Yıldız, elektrik kesintisinin faturalara yansımayacağını da vurguladı. 

İstifanın ardından Hürriyet’e konuşan Kemal Yıldır, araştırmalarını tamamladıklarını ve sonucun sistemin kendi içerisindeki dengesizliğin oluşturduğu arıza olduğunu ve bunun sonucunda sistemin çöktüğünü söyledi.

Yıldır, “Tamamen teknik bir arıza, bir kaza oldu. Trafiğe çıktığınızda bir kaza olunca, suç iki taraftadır. Sayın Bakan’ın açıkladığı gibi dört beş tane hat aşırı risk almış. Yük Tevzi’deki arkadaşlar risk almışlar, bana da haber vermeden” dedi.

Yağışlar nedeniyle özellikle doğudaki barajların dolu olduğuna dikkat çeken Kemal Yıldır, suların çok geldiği dönemde suların oluşturduğu bir potansiyel olduğunu vurguladı. Bu yükün batıya taşındığını ve fiyat açısından HES’lerle rekabet edemeyen batıdaki bazı doğalgaz santrallerinin de üretimi olmadığını anlatan Yıldır, “Piyasa tüm bu dengeleri idare ediyor. Gün öncesinden saatlik olarak bu veriler piyasaya sunuluyor. Arkadaşlar bu fiyatlardan elektriği alırken, yük atma talimatı vermemişler. Hepsi üst üste gelmiş” şeklinde konuştu.