​Ekonomistler sanayi üretimi verisini yorumladı

0
23

2015 yılı Temmuz ayı sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,5 oranında gerileyerek beklentilerden kötü geldi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,5 azaldı, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %0,3 arttı. Beklenti yüzde 3,3 artış yönündeydi. 

Ekonomistler, Temmuz ayı sanayi üretimi verisini Foreks’e yorumladı. 

‘İKTİSADİ FAALİYETTE YAVAŞLAM GÖRME OLASILIĞI YÜKSEK’

Finans Yatırım’dan Ekonomist Burak Kanlı, iktisadi faaliyette yavaşlama görme olasılığının hayli yüksek olduğunun altını çizdi.

Ekonomist Burak Kanlı Foreks’e yaptığı açıklamada, sanayi üretiminin çok zayıf açıklandığını belirterek, “Tüketim ve ara malı üretiminde bu ay sert düşüş gözlemledik bir önceki aya göre (mevsimsellikten arındırılmış), sermaye malları üretimi ise yatay kaldı. Özellikle bilgisayar, elektronik eşya, elektrikli teçhizat gibi 
tüketici algılamalarına duyarlı malların üretimindeki düşüş oldukça çarpıcı. Diğer taraftan Temmuz’daki düşüşün bir sebebi de Haziran üretiminin çok güçlü olmasıydı. Metalik olmayan mineral üretiminin zayıf seyri de inşaat sektöründe henüz bir canlanma olmadığına işaret ediyor” diye konuştu.

Kanlı, güven kaynaklı şokların iktisadi faaliyet üzerinde etkilerini gecikmeli olarak gösterdiğine işaret ederek, “Bu çerçevede iyi bir ilk yarının ardından iktisadi faaliyette bir yavaşlama görme olasılığımız hayli yüksek. Temmuz üretim verisi de bunu destekler nitelikte” diye konuştu.

‘İHRACATIN ZAYIF KALMASI ÖNEML, BELİRLEYİCİ’
Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, ikinci çeyrek için yüzde 1.6, üçüncü çeyrek için ise yüzde 1.7’deki büyüme beklentilerini koruduklarını vurguladı.

Serdar Şenol Foreks’e yaptığı açıklamada, Temmuz ayında %16.2 daralan ihracata bağlı olarak üretime yönelik sektörlerde de zayıflama eğiliminin belirginleştiğine değinerek, “Manşet veride Haziran ayında %6.8 artan sanayi üretimi, Temmuz ayında ancak %1.47’lik artış sağlayabildi. Takvim etkilerinden arındırıldığında ise %0.3 düzeyinde artabildi. Detay veride ana metal sanayinde %1.9’luk, metal ürünlerde %11.6 , elektrikli teçhizatta %10.9’luk daralmalar görülürken, otomotiv sektöründeyse %14’lük üretim artışı devam etti. İhracata yönelik sektörler içinde otomotiv dışında üretim artışının belirgin ölçüde zayıfladığı görüldü. Bu gelişmeden ihracatın zayıf kalmasını önemli belirleyiciliği oldu” diye konuştu.

Şenol, üretim düzeyinin mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldığında ise bir önceki aya göre %1.5’lik daralma gösterdiğini belirtti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Üretim tarafında görülen güç kaybının büyük ölçüde Temmuz ayında belirginleşmesi ardından Ağustos ayına dair ılımlı ihracat verileriyle birlikte üretim tarafında da daha ılımlı bir trende girilebilecek. Ağustos ayıyla birlikte üretim tarafında yeniden %3’lü düzeye doğru bir yükseliş yaşanabilecek. 

Bu kapsamda, ikinci çeyrek için %1.6, üçüncü çeyrek için ise %1.7’deki büyüme beklentilerimizi koruyoruz. Temmuz verisi üçüncü çeyreğe çok daha belirgin bir güç kaybıyla başlandığı görüşümüzü destekliyor. Gelecek aylarda ise bu zayıflamanın bir ölçüde devam etse de yine de Temmuz ayından  daha ılımlı kalacağını düşünüyoruz.”