Ekonomi Bakanlığı: İzmir’de büyük kompozit rüzgar türbini kanatları üretilecek

0
109

Ekonomi Bakanlığı, TPI Kompozit Scottsdale firmasının İzmir’de büyük kompozit rüzgâr türbini yatırımı kararı aldığını ve İzmir’de üretilecek razgar türbini kanatlarından 2016 yılında 120 milyon dolar ihracat hedeflendiğini bildirdi.
   
Bakanlık’tan yapılan açıklamada şöyle denildi:
   
“Ekonomi Bakanlığı uluslararası yatırımcıları Türkiye’ye çekmeye devam ediyor. SERBEST BÖLGELER, YURTDIŞI YATIRIM VE HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzmir’e yeni bir yatırım kazandırdı.
   
Dünya üzerinde, rüzgâr türbinlerine kanat üreten ve diğer kompozit yapı üretimlerinin başını çeken TPI Kompozit Scottsdale firması Arizona merkezlidir. Firma,  İzmir’de büyük kompozit rüzgâr türbini yatırımı kararı almış bulunmaktadır.
   
TPI Kompozit Kanat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ünvanı ile İzmir Serbest Bölge’de 33.000 m²’lik alanda faaliyete başlayacak.  Firma, rüzgâr kanadı ve diğer kompozit yapı ürünlerinin dünya çapında tedarikçisidir. 2000’den fazla çalışanı bulunan firma ulaşım ve askeri araç pazarında da faaliyetini sürdürmektedir. TPI fabrikaları, Amerika’da, Meksika’da, Çin’de ve Türkiye’de üretim yapmaktadır.
   
Firma deniz ve kara transferine elverişli olması nedeniyle İzmir’i yatırım yeri olarak tercih etmiş ve üretimini gerçekleştireceği rüzgar türbinleriyle, gerek Türkiye rüzgâr enerjisi pazarını gerek Güney ve Doğu Avrupa’yı gerekse Kuzey Afrika’yı kendisine hedef pazar olarak belirlemiştir. 
   
Serbest Bölgede yapılacak yatırımın 105 Milyon Dolar olması öngörülmektedir. 2016 yılında 3  faz olarak planlanan yatırım için daha sonraki yıllarda 4. faza geçilmesi planlanmaktadır. 
   
Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin katılımıyla temeli atılacak olan yatırımın İzmir ekonomisine önemli katkı sağlayacağı ve 2016 yılında 3 fazda toplam 1.450 kişi istihdam edilmesi beklenmekte olup, 2016 yılı için öngörülen ihracat hacmi ise 120 milyon dolar düzeyindedir. ”