Eğitimde Singapur modeli: Az bütçe, yüksek verim

    0
    221

    Asya’nın gelişmiş ülkelerinden Singapur, eğitime GSYİH’sinden görece düşük bir pay ayırmasına rağmen bu alanda çarpıcı bir başarı yakalayabilmiş olan bir ülke. Özellikle matematikte yüksek bir seviyede yer alan Singapur’un GSYİH’sinden eğitime ayırdığı pay yalnızca yüzde 3; oysa bu oran İngiltere’de yüzde 6, İsveç’te ise yüzde 8. Singapur bol kaynak ayırarak değil, yöntemler ortaya koyarak eğitimde yol almayı tercih ediyor. Eğitim sorununu bir türlü çözemeyen Türkiye için Singapur’un perspektifi dikkat çekici olabilir.
    Weforum.org sitesinde yer alan haberde, Asya’nın bu gelişmiş ekonomisinin eğitime yaklaşımının ana hatları yer alıyor:

    1. Singapur matematik öğreniminde sınıftaki öğrencilerin beraber ilerlemesine dikkat ediyor. Öğrencilerin tümü işlenen konuyu anladıktan sonra öğretmen bir sonraki adıma geçiyor. Yani beceriye göre gruplandırma/kategorize etme söz konusu değil.
    2. Daha hızlı öğrenenler farklı konular arasında dağılmak yerine belli bir konuda bilgilerini derinleştiriyorlar.
    3. Öğretmenler ders sırasında görsel malzemelerden yararlanıyor; renkli küpler gibi görsel malzemelerin desteğiyle yeni konseptler gündeme getiriliyor.
    4. Çocuklar çok fazla konuyla ilgilenmek yerine az sayıda konuyu daha hızlı ve derinlemesine öğreniyorlar.
    5. Küçük yaşlardan itibaren zor sorunları çözecek beceriler elde ediyorlar.
    6. Öğrenciler yalnızca zihinsel matematiği ezberlemek yerine mezun olana kadar matematik ve bilim öğrenmek zorundalar.
    7. Singapur’un eğitim sistemini eleştirenler de var. Bu çevreler, diğer ülkelerdeki beşeri bilim derslerinin Singapur’da göz ardı edildiğine ayrıca çok genç yaşta akademik performansa vurgu yapılmasının oyun zamanını azalttığına dikkat çekiyorlar.
    8. Ancak her ne olursa olsun bu yaklaşım öğrencilerin matematikte diğer ülkelere göre her yıl bir ay daha hızlı ilerlemelerini sağlıyor.
    9. Singapur’un sırrı, eğitime para akıtarak değil yöntemler uygulayarak başarıyı yakalaması.