ECB’nin yeni teşvik paketi sorgulanıyor

    0
    31

    Uluslararası finans kuruluşlarının ekonomistleri, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yeni teşvik programının, Avro Bölgesi’nde enflasyon ve büyümeyi canlandıracağı görüşüne genel olarak kuşkuyla yaklaşıyor.

    ECB geçen hafta, 16 Mart’tan geçerli olmak üzere mevduat faizinin yüzde eksi 0,40’a, politika faizinin yüzde sıfıra ve marjinal borç verme faizinin de yüzde 0,25’e indirildiğini açıkladı.

    ECB Başkanı Mario Draghi ise Frankfurt’taki basın toplantısında, varlık alım miktarının nisandan itibaren aylık 60 milyar avrodan 80 milyar avroya yükseltildiğini, varlık alım listesine yatırım yapılabilir nota sahip bankacılık dışı şirketlerin tahvillerinin de eklediğini ve hazirandan başlamak üzere 4 yıl vadeli 4 yeni uzun vadeli yeniden finansman operasyonları (TLTRO) ihalesi düzenleyeceklerini belirtti.

    Banka, yeni tedbir planıyla Avro Bölgesi’nde enflasyonu yüzde 2’ye yakın seviyelere çıkarmayı ve ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor.

    “Yatırım için güven gerekiyor”
    Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ING Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte, alınan tedbirlerin işe yarayıp yaramayacağının büyük bir soru işareti olduğunu söyledi.

    Houte, ECB’nin bir dereceye kadar para politikasının sınırlarına ulaştığını savunarak, “Faiz oranları çok düşük ancak şirketlerin yatırım yapmaları için güven gerekiyor” dedi.

    “ECB önlemleri, gelişen piyasalar için daha pozitif”
    Gelişen piyasalar için ise parasal genişleme programının daha pozitif olduğunu anlatan Houte, “Birçok gelişen ülkedeki sermaye çıkışlarını düşündüğümüzde, Avrupa’da faiz oranlarının daha negatif hale gelmesi nedeniyle parasal genişleme, sermaye kaçışlarını durdurabilir. Diğer bir deyişle Avrupa’daki parasal genişleme gelişen ülkelerin kendi para birimlerini korumak için para politikasını sıkılaştırma ihtiyacını azaltacak” öngörüsünü paylaştı.

    “Yeni tedbirlerin başarısı konusunda şüpheliyim”
    Commerzbank Gelişen Piyasalar Müdürü Peter Kinsella da Çin’in kapasite fazlası ve düşük emtia fiyatları gibi geniş dezenflasyon eğilimleri dikkate alındığında enflasyonu yükseltmenin zor olacağını belirterek, “Bu yüzden yeni tedbirlerin başarılı olup olmayacağı konusunda şüpheliyim” dedi. 

    “Avro Bölgesi’nde bugüne kadar balon oluşmadı”
    Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding ise önlemlerin zamanla bölgede büyümenin yüzde 1,6’ya yükselmesine yardımcı olacağını ve çekirdek enflasyonda daha fazla düşüşü engelleyeceğini vurguladı.

    Schmieding, parasal genişlemenin teorik açıdan balon oluşturma riski taşıdığına ancak bugüne kadar Avro Bölgesi’nde böyle bir durum yaşanmadığına dikkati çekti.