ECB’nin yeni binasının açılışında protesto bekleniyor

0
37

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) çarşamba günü gerçekleştirilecek yeni genel merkez binasının resmi açılışının binlerce kişi tarafından protesto edilmesi bekleniyor.

ECB’nin yaklaşık 1,3 milyar avro harcadığı Frankfurt’taki yeni genel merkezinin resmi açılışı 18 Mart’ta gerçekleştirilecek. ECB’nin kemer sıkma politikaları ve yeni banka binasının yüksek maliyetini kapitalizm karşıtı eylemleriyle bilinen “Blockupy” hareketinden binlerce kişinin protesto etmesi bekleniyor.

Açılışta yaklaşık 10 bin polisin görev alması beklenirken, şehir merkezine ve ECB binasına yakın sokaklar kapatılacak ve vatandaşlar için güvenlik bölgeleri oluşturulacak. Birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi yapıların da destek verdiği protesto eylemi, salı akşamından itibaren başlayacak. 

Frankfurt polisinin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Açılış gününde birden fazla rol üstlenmek zorundayız. Polis, ECB’nin korunmasına ek olarak bütün insanların temel haklarını kullanması için hukuk düzenini de sağlamak zorunda. Amacımız, herkes için temel hakları mümkün olduğunca sağlamak” denildi.

Açıklamada, Blockupy hareketinin açılışı engellemeyi planladığı aktarılırken, şiddet eylemlerin yaşanmasının muhtemel olduğu kaydedildi. 

Öte yandan, ECB’nin 2002 yılı ortalarında yapımına başladığı yeni merkezi Frankfurt’un Ostend semtinde yer alan eski bir pazar hali olan Grossmarkthalle’de inşa edildi. Yaklaşık 1500-1800 personele sahip banka, daha önce 3 farklı sitede faaliyet gösterirken, yeni merkeze taşınmasının ardından bankanın bütün çalışanları tek bir sitede bir araya geldi.