E-DÖNÜŞÜMDE YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER

0
895
TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız

E-DÖNÜŞÜM PAZARININ ÖNEMLI HIZMET SAĞLAYICILARINDAN TÜRKKEP, SUNDUĞU KATMA DEĞERLI ÇÖZÜMLERLE 2021’DE YÜZDE 60’LIK BÜYÜME HEDEFLIYOR. ŞIRKET, ŞIFRELEME TEKNOLOJISI OLAN YENI ÜRÜNÜ KRYPTOS ILE KURUMLARIN VERILERINI GÜVENLI ŞEKILDE SAKLAMASINA DESTEK OLUYOR.

Şirketlerin maliyetlerinde yüzde 80’e yakın tasarruf sağlayan e-dönüşümün, 2025 yılında kadar 18 milyar euro’luk bir pazar büyüklüğüne ulaşacağı tahmin ediliyor. E-dönüşümün artık yeni dünyanın vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirten TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, pandemi döneminde özellikle KEP ve e-imza çözümlerine yoğun bir talep aldıklarına dikkat çekiyor. 2021 yılında verilerin güvenle saklanmasını sağlayan Kryptos’u sektöre sunan TÜRKKEP ile ilgili Yıldız, güncel çalışmaları, büyüme stratejilerini ve e-dönüşüm pazarındaki son durumu Fortune Türkiye’ye değerlendirdi.

TÜRKKEP bünyesinde yapılan çalışmalardan, yeniliklerden bahseder misiniz?


TÜRKKEP, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta), e-Yazışma, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter ve e-Saklama hizmetlerini kurumsal ve bireysel müşterilerine yetkili hizmet sağlayıcı olarak tek noktadan sağlayabilen ilk özel şirket olma özelliği taşıyor. 170’e yaklaşan bayi sayısı ile Türkiye’nin hemen her ilinde hizmet veriyoruz. KEP alanında e-yazışma, tebligat, değerli evrak iletimine ek olarak büyük şirket ve kamu kuruluşlarında KEP kullanımını kolaylaştırıcı çözümler sunan TÜRKKEP, KEP’in kullanım alanlarını da her geçen gün genişletiyor, pazara yeni ürünler sunuyor.

Son yıllarda özel şifrelemeye verilen önemin artması, verilerin saklanması, KVKK ve GDPR’da verilerin şifrelenerek (kripto) saklanmasına ilişkin düzenlemelerin yer alması ile birlikte, kriptolama faaliyeti pazarın gündemine oturdu. Türkkep bu ihtiyacı doğru okuyarak sektörde bir ilke daha imza attı ve CTech Bilişim Teknolojileri ile yaptığı iş ortaklığı ile müşterilerin verilerini uluslararası geçerli standart olan FIPS sertifikasyonuna sahip donanımlar (token) kullanan bir şifreleme teknolojisiyle yüksek güvenlikli olarak saklayan Kryptos’u sektöre kazandırdı. Kryptos dosyaları kişisel tercihler, kurumsal politikalar
ya da yasal zorunluluklar kapsamında şifreleyerek muhafaza etme, sadece yetkilendirilen kullanıcılar arasında güvenli bir şekilde paylaşılma, izinsiz erişime ya da işlenmeye karşı korunma sağlıyor.

Türkiye’de 350 bin firma e-dönüşüm sistemine ilişkin dünyada durum nasıl?

Dünyada 60’dan fazla ülkede e-dönüşüm hayata geçti ve bu sayı artarak devam ediyor. Billentis Şubat 2020 raporundaki tahminlere göre, 2020 yılında 61 milyardan fazla e-fatura gönderilmiş, bu da 5 milyar euro’nun üzerinde bir ürün ve hizmet pazarı yaratmış durumda.

Büyüme potansiyeli çok büyük, 2025 yılında 18 milyar euro’luk bir pazar haline gelmesi bekleniyor. Örneğin Çin’in henüz e-fatura dönüşümünde şirketler arası faturalaşmada pilot çalışma seviyesinde olduğunu düşündüğümüzde, büyüme tahminlerinin niçin bu denli büyük olduğunu anlayabiliyoruz.

Gelecek dönemde ülkeler nezdinde özellikle vergi denetimlerini daha
kolay ve etkili yapabilmek için e-fatura zorunluluklarının artırılacağını öngörüyoruz. Öte yandan pandeminin etkisiyle e-imza ve KEP benzeri kayıtlı elektronik gönderi uygulamalarının daha çok yaygınlaşacağını ve genellikle aynı ülke içinde yaşanan bu trafiğin, ülkeler arasında da yaşanmaya başlayacağını öngörüyoruz.

2020 yılı TÜRKKEP açısından nasıl geçti? Gelecek döneme hedefleriniz nelerdir?


Pandemi şartlarının büyük etkisiyle 2020’yi yüzde 60 büyüme ile 48 milyon TL ciroya ulaştık. 2021 yılı için hedefimiz bu yıl olduğu gibi en az yüzde 60 büyüme. Beş yıllık süreçte uzaktan kimlik denetimi, güven hizmetlerinin devletler arası çalışabilirliği ve yeni ortak altyapıların geliştirilmesi gibi Ar-Ge konularını da hayata geçirerek benzer büyüme trendini sürdüreceğini düşünüyoruz. Maliyet avantajları, sanal dünyanın giderek yaygınlaşması, dijitalleşmede yaşanan artış, güvenlik ve saklama ihtiyacı, özellikle kamu kurumları başta olmak üzere kurumlar arası elektronik yazışmaların artması yeni regülasyonlarla e-dönüşüm pazarı Türkiye’nin en hızlı büyüyen pazarlarından biri olacaktır.