​Duty-free’ler parfüm dışında fiyat açısından çok da cazip değil

    0
    227

    Duty-free’ler havaalanlarının en gözde yerleridir. Le Figaro’da yer alan habere göre, dünyada duty-free’ler 2014 yılında 63,5 milyar dolarlık bir ciro elde ettiler; bu rakam 2013 yılında 60 milyar dolardı. Tax Free World Association’ın (TWFA) değerlendirmelerine göre, bu rakam 2020 yılında 85 milyar dolara çıkabilir. 

    Araştırmalar, duty-free’lerde yolcuların en çok parfüm ve kozmetik ürün satın aldıklarını gösteriyor. Bu segmentin pazar payı yüzde 30. Bunu yüzde 16,4’le alkollü ürünler, yüzde 14,6’yla aksesuvar ve moda ürünleri ve yüzde 12,5’le de tütün ürünleri izliyor. 

    Duty free’lerde satılan ürünler, bulundukları ülkelerde geçerli olan KDV’ye tabi değil; dolayısıyla havayolu ve seyahat acentelerini tarayan bir sistem olan Skyscanner’a göre, “duty free’ler ‘teoride’ kâr marjlarından ödün vermeden ürünleri alışılageldik fiyatların altında bir değerle satabilirler.”

    Peki, buralardan yapılan alışverişler mutlaka ucuz anlamına mı geliyor? Skyscanner’ın araştırmasına göre, duty-free’den satın almak o kadar da cazip değil. Nitekim pek çok üründe, süpermarketleri tercih etmek daha anlamlı. Rapora göre, duty-free mağazaların havaalanlarına çok yüksek kiralar ödemeleri, ürün üzerindeki fiyat baskısını artıran önemli bir etken.

    Skyscanner, Fransa’daki havaalanlarında satılan bir dizi ürünün fiyatını Carrefour vs gibi süpermarketler ve Sephora gibi parfümeri butiklerindeki fiyatlarla karşılaştırdı.  Sonuçta da, örneğin 90 ml’lik My Burberry parfümü Paris’teki havaalanında 95 euro’ya satılırken, herhangi bir parfümeride ortalama fiyatın 115 euro olduğunu belirledi. Bu durumda, havaalanından satın alındığında herhangi bir mağazaya kıyasla yüzde 17 oranında bir tasarruf sağlanmış oluyor. Tabii fiyatlar bir havaalanından diğerine de değişebiliyor. Örneğin, Barselona havaalanında My Burberry 79,75 euro gibi daha makul bir fiyattan satışa sunulmuş. 
    Çikolata ve şekerleme kategorisine gelince, duty-free bu segmentte pek cazip değil. Örneğin, yolcuların en çok tercih ettiği ürünlerden Ferrero Rocher (375 g) ve ünlü Toblerone (400 g) süpermarketlerde yüzde 38-41 oranlarında daha ucuza satılıyor. Ferrero Rocher’nin Fransa’da marketlerdeki ortalama fiyatı 6,93 euro’yken, duty-free fiyatı 11,81 euro. Toblerone ise duty free’de 9,33 euro’dan satışa sunulurken, marketlerdeki fiyatı 5,52 euro.