Durmuş Yılmaz’dan Merkez Bankası yorumu

0
23

Eski TCMB Başkanı ve MHP milletvekili Durmuş Yılmaz, Ankara’da düzenlenen B20 Zirvesi’nde ekonomideki son gelişmelere dair İnci Özbek’in sorularını yanıtladı. 

BÜYÜME BİR NUMARALI HEDEF OLACAK
Yılmaz küresel ekonomiye ilişkin, ” Zirvede son 3-4 yıldır söylenenin dışında yeni bir şey yok. Ne diyorlar? Dünyada ekonomiler daralıyor, büyüme yok. İnsanlar aç, acı çekiyor. Büyüme bundan sonra her dönemde olduğu gibi ekonomi politika yapıcılarının bir numaralı hedefi olacak. Bunu desteklemek için finansal istikrar, para politikalarının istikrarı, yatırımın desteklenmesi gerekecek.Benim bütün katılımcıların dediklerinden çıkardığım, dünyadaki parasal genişlemeye, enflasyona baktığımızda acaba biz niye büyüme sağlayamıyoruz. Büyüme için tasarruf lazım, tasarruf oranları yüksek, parasal genişleme var. Yatırım için düşük faiz lazım.O da var ama düşük faiz bol paraya rağmen yatırım olmuyor çünkü güven yok. Güvenin yanında takip edilebilirlik, tahmin edilebilirlik yok. Duruma göre karar alınıyor, duruşa göre değil” dedi. 

PARA POLİTİKALARI NORMALLEŞMELİ
Yılmaz küresel ekonomide artık para politikasının normalleşmesi gerektiğini belirtti. Yılmaz “Artık parasal genişlemenin negatif etkilerini görüyoruz. Varlık fiyatları bozuldu, bu yüzden reel ekonomi önünü göremiyor ve yatırım yapamıyor. Benim buradan eve götüreceğim mesaj bu” dedi.

MB İÇİNE DÜŞTÜĞÜMÜZ DURUMDAN BİZİ ÇIKARMAYACAK
Yılmaz, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri de değerlendirdi. Yılmaz “Bizim ekonomimizde yatırımların önündeki en büyük 3 engel; hukuk yok, güvenilirlik yok. Yarın sabah kalktığımızda ne ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Herkes kendini kenara çekti. Tüketici harcama yapmıyor, yatırımcı harcamıyor. Merkez bankalarının yapacakları sınırlı. Yapacaklarını yaptılar. Bundan sonra siyasetçiler reformlarını yapsınlar. Lagarde dedi ki reformların bitiş çizgisi yok. Herkes Türkiye’de işi gücü bıraktı, TCMB ne yapıyor diye bakıyor. Halbuki merkez bankası yapacağını yaptı, yapmaya da devam ediyor,edecek. Ama bu bizi çıkarmayacak içine düştüğümüz durumdan. Onun için siyasetçinin sorumluluğunu alıp reformlara yönelmeli, ben de bir siyasetçiyim onun da farkındayım. Bu olmazsa MB’nin yapacağı başka bir şey yok” şeklinde konuştu. Ylılmaz “Yeni bir hükümet kurulursa, kurulduğunun ilk günü topluma şunu söylerse artık bundan sonra keyfilik yok, hukuk geçerli olacak, ekonomiyle ilgili düzenlemeler kurallar çerçevesinde olacak, sanayici, tüccar, işadamı korkmasın dediği gün Türkiye’de yatırım artacak, tüketim artacak” sözleriyle devam etti.