Durmuş Yılmaz: Başkanın erken açıklanması olumlu

0
40

Murat Çetinkaya’nın Merkez Bankası’nın yeni başkanı olarak atanmasını değerlendiren Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı’nın görev süresi dolmadan yeni Başkan’ın açıklanmasının önemli olduğunu söyledi. Yılmaz, “Erdem Bey’in süresi dolmadan başkanın belli olması bir geleneğin yerleşmesinin başlangıcı olarak görülmeli, bu açıdan ben bu tutumun ülke için faydalı olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Yılmaz, piyasaların da bu duruma oldukça pozitif bir tepki verdiğini söyledi. Yılmaz haftaya yapılacak enflasyon raporu sunumunun yeni Başkan’ın iletişimi açısından önemli olacağını kaydetti. 

Erdem Başçı’yı başarılı bir başkan olarak gördüğünü belirten Yılmaz BloombergHT yayınında, Başçı’nın faiz koridorunu dalgalanmalara cevap için ortaya koyduğunu fakat bu durumun iletişimi zorlaştırdığına dikkat çekerek, “Faiz koridorunun faydasının yanında dezavantajları da oldu. Uzun süre iletişimde yapılmak isteneni piyasa ve özellikle siyasiler anlamakta geç kaldılar…

Sadeleştirme çerçevesinde iletişim tarafındaki güçlüklerin hızla ortadan kaldırılması ülkenin, Merkez Bankası’nın çıkarınadır” dedi. 

“Faiz indirimi için alan oluştu”
PPK’nın faiz indirimini yorumlayan Yılmaz “enflasyonun geldiği nokta itibariyle faiz oranlarının düşürülmesi için bir alan ortaya çıktı ve bu da değerlendirildi” dedi.

Faiz indirimi için ortam olduğunu belirten Yılmaz “50 baz puanlık indirim piyasalarca uygun karşılandı ve piyasa buna uygun tepki verdi. Gerek kur, gerek tahvil getirileri aşağı geldi ancak burada dikkatli olmak lazım. Birden gıda fiyatları tersine dönebilir, bu da bizi sıkıntıya sokabilir.” diye konuştu.