DuPont’un yeni CEO’su Edward Breen oldu

    0
    61

    DuPont Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ellen Kullman’ın 16 Ekim tarihinden itibaren emekliye ayrılacağı açıklandı. Bu tarih itibariyle, DuPont Direktörler Kurulu Üyesi Edward Breen Geçici Başkanlık ve CEO’luk görevlerini üstlenecek. Ayrıca, Ellen Kullman’dan boşalan göreve tam zamanlı bir başkan getirmek üzere, bir yönetici istihdam şirketi ile anlaşıldığı da belirtildi.
     
    Ellen Kullman yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Geçtiğimiz yedi yıldan bu yana, tüm ekibimizin tam desteğiyle, bu müthiş şirketi; portföyümüze odaklanarak, örgütlenmemizi uyumlu hale getirerek ve benzersiz bilim ve mühendislik kapasitemizi yükselten inovasyonu dinamikleştirerek geliştirdik. Böyle sağlam bir temel oluşturmuşken, önümüzdeki fırsatları tam anlamıyla kazanca dönüştürmek ve değişimin temposunu devam ettirmek için yeni bir lider seçmenin tam zamanı.” Kullman, dünyanın dört bir yanında DuPont bünyesinde görev yapan tüm meslektaşlarına da teşekkür etti.
     
    DuPont’un Bağımsız Baş Direktörü Alexander Cutler ise Kullaman’a, DuPont Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olarak sergilediği olağanüstü liderlik için teşekkür ederek; “27 yılı aşkın bir süre boyunca, şirket bünyesinde görev yapan Ellen, şirketi müşterilerimizin ihtiyaçlarını belirlemeye ve çözmeye odaklayarak, istikrarlı bir biçimde, yapıcı değişimlere önderlik yaptı.” dedi. Cutler ayrıca; Geçmiş başarıları ve geniş deneyimleri ile Ed Breen’in şirket liderliği için en uygun aday olarak öne çıktığını da belirtti.
     
    Breen ise şu düşünceleri paylaştı, “Ellen seçkin bir lider ve tüm kurul DuPont’ta uzun süredir sergilediği başarıları takdirle karşılıyor. Zorlayıcı bir ortamla karşı karşıya kaldığımızda, Ellen ve yönetim ekibi maliyet azaltımlarını hızlandırmak üzere eyleme geçmişlerdi bile. Geleceğe baktığımızda ise, verimliliği ileri taşımaya devam edeceğiz; ayrıca hissedarlarımıza uygun getirileri sağlamak amacıyla maliyet yapımızın ve sermaye tahsisimizin ayrıntılarına yönelik derin bir inceleme başlatmayı planlıyoruz. DuPont’un bilim konusundaki benzersiz kapasitesi ile büyüme açısından cazip pazarlardaki lider konumu rekabet açısından güçlü avantajlardır. Biz de bu temelden hareketle DuPont’un performansını sürdürmeyi taahhüt ediyoruz.”

    DuPont, 2015 Yılı İşletme Kârı Genel Görünümünü Güncelledi
    DuPont, operasyonel yeniden tasarıma dair hedefli maliyet tasarruflarını 1,6 milyar $’a çıkardı; 1,3 milyar $’lık yıllık işletim maliyeti tasarruflarını 2016 yılına çekerek hızlandırdı.
     
    DuPont, daha önce kılavuz olarak verilen 3,10 $ yerine, tüm yıla ait hisse başına işletme kârının hâlihazırda yaklaşık 2,75 $ olacağını beklediklerini duyurdu. Gözden geçirilmiş görünüm, öncelikle ABD dolarının, başta Brezilya reali olmak üzere yükselen pazarların para birimleri karşısında güçlenmeye devam ettiğini ve öncelikle Brezilya’da olmak üzere tarım pazarlarının daha da zayıfladığını ortaya koymaktadır. Daha önceki beklenti hisse başına yaklaşık 0,60 $ iken; yeni kılavuzda tüm yıla ait döviz etkisinin hisse başına 0,72 $ olacağı varsayılmıştır. Döviz etkisi bir yana bırakılırsa, yeniden hisse senedi satın alımları ile maliyet tasarruflarından elde edilmesi beklenen kazanımlar dâhil, hisse başına tüm yıllık işletme kârına ilişkin gözden geçirilmiş kılavuz, bir önceki yıla göre hisse başına işletme kârında yaklaşık yüzde 3 oranında bir artışı temsil etmektedir. DuPont, hâlihazırda ikinci yarıya ait hisse başına işletme kârının, daha önceki kılavuz miktar olan 0,75 $’dan farklı olarak, yaklaşık 0,40 $ olması beklemektedir. Beklenen ikinci yarı işletme kârının yaklaşık yüzde 25’i üçüncü çeyrekte kazanılacaktır. Bir önceki yılın işletme kârı, sırasıyla 2014 tüm yıl ve ikinci yarısı için hisse başına 3,36 $ ve 0,96 $ olarak gerçekleşmiştir. GAAP dışı ölçütlerin güncellemesine bu bültenin sonunda yer verilmiştir.
     
    ABD doları yükselen piyasalardaki para birimleri karşısında güçlenmeye devam ediyor. Brezilya reali geçen yıla göre yüzde 60’dan fazla, şirketin ikinci çeyrek sonuçlarını açıklamasından bu yana ise yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti.
     
    Bu makro koşullara yanıt olarak, şirket operasyonel yeniden tasarımla maliyetten tasarruf eylemlerini bir yıl hızlandıracağını açıkladı; bunun neticesinde de işletim oranı esasına göre 2016 yılsonu itibariyle 1,3 milyar $ tutarında tasarruf elde edilmesini bekliyor. Ayrıca şirket, operasyonel yeniden tasarım çalışmalarının bir parçası olarak ek maliyet tasarrufları sağlama konusunda taahhüdünü açıklarken, 2017 yıl sonu itibariyle işletim oranı esasına göre yaklaşık 1,6 milyar $ tutarını hedefliyor. Ek maliyet tasarruflarına ilişkin planların dördüncü çeyrekte nihai şeklini alması bekleniyor.
     
    DuPont’un Baş Mali Yöneticisi Nick Fanandakis, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Makro koşullar daha da kötüye gittiğinden, daha fazla verimlilik iyileştirmesi ve maliyet tasarrufları ile bu baskıları dengeleme çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz; öte yandan da, hissedarlar için uzun vadede değer arttırmak amacıyla inovasyon alanına disiplinli ve hedefi belirli yatırımlar yapıyoruz. Bu sezon Brezilya’da zorlayıcı piyasa koşullarıyla karşı karşıya kalmakla birlikte, ürünlerimiz için halen uzun vadeli stratejik büyüme olanakları görüyoruz. Uzun vadede, yeni ürün yelpazemiz ile kapasite portföyümüz bizi küresel tarım piyasalarında iyi bir konumda tutuyor.”
     
    Edward D. Breen Hakkında
    Breen, küresel bir emniyet ürün ve hizmetleri, yangın tespit ve söndürme ürün ve hizmetleri ile hayat güvenliği ürünleri sunucusu olan Tyco International plc.’nin yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmaktadır. Breen aynı şirkette 2002 ile 2012 yılları arasında CEO olarak da görev yapmıştı. Tyco’ya dâhil olmadan önce Breen, aralarında Başkanlık ve Baş İşletme Müdürlüğü de dâhil Motorola’da ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Başkanlık ve CEO’luk dâhil General Instrument Corporation’da üst düzey yöneticilik pozisyonlarında çalıştı. Breen Comcast Corporation müdürlerinden de biri.