DuPont’un hisse başına işletme kar payı 1,18 dolar

0
25

Küresel pazara birinci sınıf, yenilikçi ürünler, malzemeler ve hizmetler sunan bir bilim şirketi olan DuPont (NYSE: DD) bugün 2015 yılının ikinci çeyreğine ait işletme kârı rakamlarını hisse başına 1,18 ABD doları olarak açıkladı.

Bir önceki yılın aynı döneminde hisse başına açıklanan rakam 1,17 ABD doları olmuştu. GAAP1 kârı ise, geçen yıl hisse başına 1,15 ABD doları iken, bu çeyrekte hisse başına 1,03 ABD doları olarak gerçekleşti. 

İkinci çeyrek satışları, döviz (yüzde 5), portföy değişiklikleri (yüzde 2), satış hacmi (yüzde 2) ile yerel fiyat ve ürün karışımına (yüzde 2) bağlı olumsuz etkiler nedeniyle geçen yıla göre yüzde 11 oranında gerileyerek 8,6 milyar $ olarak gerçekleşti. Performans Kimyasalları segmentine ait işletme kârları 113 milyon $ veya hisse başına 0,10$ olarak gerçekleşerek bir önceki yıla göre yüzde 55 oranında düşüş kaydetti. 

Ellen Kullman; “Yeni Nesil DuPont” 
DuPont Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ellen Kullman, “Tarımda sektör çapında yaşanan güçlüklere ve dövizde devam eden dalgalanmalarla mücadele etmemize karşın, devamlı verimliliğe odaklanarak süregelen işletmelerimizin çoğunda marjları iyileştirmeye devam ettik” dedi. Kullman sözlerine şunları da ekledi; “Performans Kimyasalları segmentimizin ayrılığının tamamlanmasıyla birlikte, yeni nesil DuPont bir yandan maliyet verimliliğine, portföyümüzün aktif şekilde yönetilmesine ve disiplinli sermaye getirisine vurgu yapmayı sürdürürken, bir yandan da daha büyük büyüme ve değeri teşvik etmek üzere inovasyon platformumuzu öne çıkarıyor.” 
DuPont Yönetim Kurulu üçüncü çeyrekte hisse başına 38 sent tutarında temettüyü onayladı; bu da şirketin 1904 yılının dördüncü çeyreğinde dağıttığı ilk temettüden bu yana dağıtılan ardışık 444’üncü çeyrek dönem temettüsü olacaktır. 

Chemours (Performans Kimyasalları Bölümü) ayrılığı 1 Temmuz 2015 tarihinde tamamlandı. 2015 yılının ilk çeyreğinde, DuPont Chemours’dan elde edilen dağıtım hasılatının yaklaşık 4 milyar dolarını kullanarak hisse geri alımı yapma niyetini duyurdu.  Performans Kimyasalları bölümünün ayrılığının tamamlanmasıyla ilişkili olarak, DuPont Yönetim Kurulu şirkete 31 Aralık 2015 tarihine kadar 2 milyar ABD doları tutarında adi hisse senedi satın alma ve tedavülden kaldırma yetkisi verirken, geri kalan miktar da 31 Aralık 2016 tarihine kadar satın alınarak tedavülden kaldırılacak. Şirketin, yıl sonuna kadar gerçekleşecek 2 milyar ABD doları tutarındaki geri alımla ilgili olarak hızlandırılmış hisse senedi geri satın alma planı kullanması bekleniyor. 

İkinci Çeyrekte Göze Çarpanlar 
· İkinci çeyrekte hisse başına 1,18 ABD doları işletme kârı dağıttı. Bir önceki yıl bu oran 1,17 ABD doları idi. Performans Kimyasalları’nın işletme kârı bir önceki yıla oranla hisse başına 0,11 ABD doları düştü. Hisse başına GAAP kârı ise bir önceki yıl 1,15 ABD doları iken bu yıl 1,03 ABD doları oldu. 

· Segmentin vergilendirme öncesi işletme kârı olan 1,586 milyon ABD dolarına, olumsuz döviz etkisinden kaynaklanan yaklaşık 210 milyon ABD doları veya hisse başına 0,17 ABD doları da dâhildi. Dövizin etkisi dışarda tutulduğunda, hisse başına işletme kârı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 15 oranında artar. 
· İşletme marjları, Performans Malzemeleri, Elektronik & İletişim, Tarım, Beslenme & Sağlık ile Güvenlik & Koruma dâhil gelecek nesil DuPont’tan oluşan devam eden 6 işletme segmentinin 5’inde iyileşti. Marj iyileşmesi öncelikle artan verimlilik sayesinde mümkün oldu. 

· Operasyonların yeniden tasarlanmasına bağlı elde edilen maliyet azaltımları ikinci çeyrekteki işletme kârına hisse başına 0,10 ABD doları katkı sağladı; bu miktar 2015 yılında hisse başına yaklaşık 0,40 ABD doları tasarruf sağlama hedefiyle tutarlı.                               
                                                                         
· Devam eden operasyonlar temelinde DuPont, Performans Kimyasallarından daha önceden tahmin edilen hisse başına 0,80 ABD doları tam yıllık miktar hariç, 2015 yılına ait işletme kârının hisse başına yaklaşık 3,10 ABD doları olmasını bekliyor. Tahmini olumsuz döviz etkisi hisse başına yaklaşık 0,60 ABD doları. Kıyaslanabilir olarak da, bir önceki yıla ilişkin işletme kârı hisse başına 3,36 ABD doları olarak gerçekleşmişti.