Dünyanın en pahalı arzı için ‘uzak durun’ tavsiyesi

    0
    40

    Bu yılki dünyanın en pahalı halka arzı olan Hong Kong’lu bir inşaat şirketinin hisselerinden uzak durulması tavsiye ediliyor; nedeni ise, hissedeki fiyat artışının ticari faaliyetiyle ilgili olmaması.

    Bloomberg’te yer alan haberde, Hong Kong’lu inşaat şirketi Luen Wong Group Holdings Ltd’nin hisselerinin değerinin nisan ayındaki halka arzın ardından ilk işlem gününde yüzde 1,438 oranında değer kazandığı ve şimdi de ilk işlem fiyatının yüzde 6,715 katı değerlenmiş olduğu kaydediliyor. Geçen yıl yol yapımı ve kanalizasyon altyapısı gibi projelerden 41 milyar dolarlık satış geliri ve 1,1 milyar dolar kâr elde eden şirketin halihazırdaki değeri 2,9 milyar dolar.

    Hissedeki bu şişkin fiyatlar, sert iniş çıkışların rutin bir durum olduğu Hong Kong borsasındaki gariplikleri yansıtıyor; yerel bir brokerlik kuruluşu olan Geo Securities Ltd’nin CEO’su Francis Lun, “benim tavsiyem küçük yatırımcıların uzak durması” diyor.

    Analistler Luen Wong’un kote olduğu, küçük şirketleri kapsayan Growth Enterprise Market (GEM) olarak bilinen borsada volatilitenin rutin bir durum olduğunu ve Hong Kong Borsası’nın da bu duruma çözüm bulmak için Hong Kong Sermaye Piyasaları Kurulu SFC’yle beraber çalıştığını kaydediyor.

    SFC CEO’su Ashley Adler da, GEM’e kote olan yeni şirketlerin sıklıkla sert fiyat dalgalanmaları, sınırlı sayıda hisse arzı ve arz edilen hisselerin genel olarak bir, iki yatırımcıda toplanması şeklinde faaliyetlerle ilişkilendirildiğini kaydediyor. Adler, bu tür işlemlerin de piyasalarda endişe yarattığını belirterek, GEM’in yeniden düzenlenmesi için çalıştıklarını söylüyor.

    Söz konusu hisseler aynı zamanda açığa satış için de uygun. Hong Kong yasalarına göre, şirketin piyasa değeri en az 387 milyon dolar ve toplam hisse işlem cirosu şirketin sermayesinin en az yüzde 60’ına eşdeğer olduğunda şirketler açığa satış için gereken kriteri yerine getirmiş oluyor.