Dünyanın en büyük Yatı yolculuğa hazırlanıyor

0
79

Rus milyarder Andrey Melnichenko’nun inşa ettirdiği dünyanın en büyük yatı engin sulardaki yolcuğununa hazırlanıyor.
Habertürk’ten Fulya Öktem’in haberine göre 400 milyon dolar civarında bir rakama mal olacağı tahmin edilen mega yat, Almanya’nın en kuzeydeki eyaletinin merkezi Kiel’de test için suya indirildi.
 
Yatın uzunluğu 142.81 metre (468,6 feet) olacak. Melnichenko’nun ‘inci’si, 1930’larda inşa edilen ‘Sea Cloud’ ve 2006’da suya indirilen Silikon Vadisi girişimcisi Tom Perkins’in yatı ‘Maltese Falcon’u (Malta Şahini) geride bırakacak.
Proje aşamasında ‘White Pearl’ (Beyaz İnci) ismi verilen mega yat, resmi kayıtlarda ‘Yelkenli Yat A’ (Sailing Yacht A) olarak geçiyor.
 
DAHA ÖNCE DE YAPMIŞTI

Aslında ‘Yelkenli Yat A’ Rus milyarderin ‘ikinci’ çığır açan mega yatı olacak. Melnichenko daha önce 394 feet uzunluğunda bir motor yat inşa ettirmişti. ‘Motor Yat A’, dünyada en çok fotoğraflanan deniz araçlarından biri oldu. İleri teknoloji ve güvenlik sistemlerinin yanında Baccarat kristalleri ile süslenmiş yatın bıçak benzeri tekne gövdesi de çok kopyalandı.
 
“HERKESİN AĞZI AÇIK KALACAK”

Kiel’deki tersane işçilerinden alınan bilgilere göre 54 ile 66 kişi arasında mürettebatın görev yapacağı mega yatta 20 misafir konaklayabilecek. Test için suya indirilen yatın henüz ince işleri tamamlanmadı. İşçilerin tabiriyle yat teslim edildiğinde herkesin ağzı açık kalacak.
– 8 güverteye sahip olacak mega yatta 1 ft kalınlığında camı olan bir de sualtı gözlem alanı yer alacak.
– Güverteler arasında asansörler ve ana güverteye (orta avlu) çıkan 24 kapı olacak.
– Beyaz İnci’de küçük bir denizaltı da yer alacak.
– Aynı zamanda büyük bir yüzme havuzu olacak.
– Pervaneleri hibrid dizel-elektrik paketi ile güçlendirilecek, 16 deniz mili seyir hızına sahip mega yat azami 21 deniz mili hıza ulaşabilecek.
 
Beyaz İnci yani ‘Yelkenli Yat A’ da Rus milyarderin diğer mega yatı ‘Motor Yat A’ gibi Philippe Starck tarafından tasarlandı. Hem konfor hem inovasyon açısından Yeni yatta da diğerine benzer çizgilerinin olması bekleniyor. Servetini bankacılık, çelik ve gübre işlerinden kazanan Melnichenko’nun şu an kullandığı motorlu yat, teknik olarak çok taklit edilmesinin yanısıra sahip olduğu lüks ile de göz kamaştırıyor. Bu yatın görüntüleri Kiel’deki işçilerin dediği gibi yeni yapılan modelin ağızları gerçekten de açık bıraktıracağını düşündürüyor.