‘Dünyadaki Yenilikler, Türkiye’de Yapılan Başarılı Hikayeler İçin Fırsat Yarattık’

0
567
Alkaş Genel Müdür Yonca Aközer

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, FutureCommerce360’ 27 Eylül’de, Maslak 42’deki Esa Arena Sahnesi ve Digital Network Alkas (DNA) platformunda hibrit olarak gerçekleştireceklerini söylüyor. Aközer etkinlik ve gelecekte dünya neleri konuşuyor özelinde Fortune’un sorularını cevaplandırdı.  

Digital Network Alkaş nasıl doğdu ve iş dünyasına sunduğu yeni iş modelleri hakkında bilgi verir misiniz?  

Alkaş olarak biz yıllardır perakende ve gayrimenkul sektörüne vizyon geliştirici etkinlikler yapıyoruz ve sektörel networking ortamları yaratmaya çalışıyoruz. Ancak Digital Network Alkaş, yani DNA aslında ilk pandemi döneminde başladı. Pandemi olunca herkes gibi fiziksel yurtiçi ve yurtdışı   etkinliklerin hiçbirini yapamaz hale geldik. Biz de hiçbir şey yapamamanın verdiği yaratıcılık hissi ile bir şeyler yapmamız gerek diye düşünerek Avi Bey ile beraber bir canlı yayın organize etme kararı aldık.  İlk canlı yayınımız hemen 8 Nisan’da idi. Canlı yayın sonunda gördük ki bizi çok ciddi izleyen bir kitlemiz var. Hemen akabinde çalıştığımız diğer STK’lar da bizle beraber webinarlar yapmak istediler. Böylece hem kendi konferanslarımızı webinar’a döndürdük hem de başka STK’ların veya başka firmaların sektörlere yönelik etkinliklerini online olarak yapmaya başladık ve bir platforma dönüştük. Daha sonra biz neden bir dijital konferans alanı olmayalım diye düşündük. Aynı televizyon firmaları gibi halihazırda çalıştığımız bütün kurumsal firmalar platformumuza üye olsunlar ve organize ettiğimiz tüm etkinlikler, tüm konferanslar, hatta başka organizasyonların konferansları arşivlerimizden ulaşılabilir olsun istedik.  Burada bir amacımız da konferansları sadece İstanbul merkezli ya da büyükşehir merkezli olmasından kurtarıp bir fırsat eşitliği sağlamaktı. Tüm konferanslarımızı, videolarımızı, raporlarımızı, haberlerimizi, sektöre yazdırdığımız profesyonel bilgi yazılarını tek bir çatı altında toplayarak, bu önemli bilgilerden Anadolu da yararlanabilsin istedik. Digital Network Alkaş, yani DNA ile iş hayatının Dna’sını yansıtma sözü veriyoruz. Sektörel ve süzülmüş içerikler ile veya başka yerde göremeyeceğiniz profesyonellerin yazılarıyla DNA şu anda tüm iş dünyasının içerik platformu olma yolunda ilerliyor. 20’den fazla sektöre hitap ediyoruz ve buradaki ortak amaçlarımızdan biri de aslında birçok sektörü bir araya getirerek ortak akla hizmet edebilmek. Örneğin bugün teknolojiden ve yapay zekadan bahsederken bu aslında her sektörü ilgilendiriyor. DNA, farklı sektörleri, kurum veya kişileri bir kulüp mantıyla bir araya getirdiğimiz, zaman zaman üyelerimizle workshoplar düzenlediğimiz, birlikte sektörü daha nasıl ileriye götürebileceğimizi tartıştığımız küçük ve büyük toplantılar yaptığımız bir platform haline gelmiştir. Şu anda hali hazırda sadece üyelerimize yönelik 300’ün üzerinde sektörel video içerik arşivi bulunmaktadır. Sektörün çok değerli isimlerinin de iş dünyasına yönelik blog yazılarını da yayınlıyoruz

İş hayatı dijitalleşirken, diğer yandan da teknolojiyle uyumlu ve kullanıcıların işini kolaylaştırıcı gelecek döneme hazırlık yapılıyor. Alkaş olarak hangi stratejilerinizle fark yaratıyorsunuz? Sektöre hangi yenilikleri sunuyorsunuz? 

Alkaş ilk etapta dijital bir firma değildi. Fakat pandemi ile beraber DNA ile dijital bir firma olma yolunda ilerliyor. Şunun altını çizmek isterim; biz zaten Alkaş olarak birçok sektörde network imkanı ve vizyonu geliştirecek dünyadan haberdar edecek süzülmüş içerikler sunmaya çalışıyorduk. DNA’yı kurarken de zaten yaptığımız işi dijitale yansıttık. Şimdi de hibrit olarak ilerliyoruz. Yani fiziksel olarak yaptığımız konferansları dijital olarak, teknolojiyi kullanarak DNA da yayınlayabiliyoruz. Ben bu olanağın yani hem online hem de fiziksel olarak takip edebilmenin, daha geniş ve farklı kesimlerin izleyebilecekleri ve hatta eğitimdeki fırsat eşitliğini sağlayabilecek bir duruş diye düşünüyorum. Esnek çalışma gibi konferansları da esnek bir şekilde izleyebilme ve bilgileri edinme platformu yarattık. DNA ile farklı sektörleri bir araya getirerek özel imkanlar yaratılabilecek bir platform yaratmayı başardık. Dünyadaki yenilikleri, Türkiye’de yapılan başarılı hikayeleri dinleme fırsatı yarattık. Aslında o kadar çok konferans var ki bunun biraz daha süzülmüş tek bir platformda görülebilecek bir sektörel yayın platformu oluşturduk.

Hızlı hareket etmek, doğaya karşı bilinçle yaklaşmak, sosyal sorumluluk bilincini kaybetmemek adına sürdürülebilirlik konusunda gündeminizde neler var?

Sürdürülebilirlik günümüzde her sektörü çok yakından ilgilendiren bir konu. Biz Alkaş ve Digital Network Alkaş olarak sürdürülebilirlik konusunu her daim içeriklerimize yerleştiriyoruz. Yaptığımız her konferansta mutlaka sürdürülebilirlik başlığını ele alabilecek konuşmacılarımızı tespit etmeye çalışıyoruz. Elbette sürdürülebilirlik içi dolu olduğu zaman konuşulması daha anlamlı oluyor. Bu sebeple sürdürülebilir olmaya giden yoldan bahsedilmesine gayret gösteriyoruz. Alkaş olarak 35 yıllık yaptığımız gibi, sürdürebilirlik konusunda da yine aynı mantıkla, sektöre hizmet eden, etik değerleri koruyan, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan, yenilikler sunan bir platform olarak ilerlemek hedefimiz.  Örneğin gençlere karşı çok duyarlıyız. Bu anlamda birçok konferansımızda gençlerin sahnede olduğu, onların da iş hayatına söyleyeceklerini sunduğu platformlar yaratmaya çalışıyoruz. Genç girişimciler için DNA’nın içerisinde her ay bir oyun Start-up’ı diye bir bölüm yarattık. Böylelikle start-up’ların iş dünyasına yeniliklerini aktarabilmelerini hedefliyoruz. Her konferansımızda mutlaka üniversite öğrencilerini ağırlamak istiyoruz. Hatta buradan da sizler vasıtasıyla onlara bunu duyurabilmeyi isteriz.

Bu sene 27 Eylül’de gerçekleştireceğiniz “FutureCommerce360” Konferansı ile hangi konu başlıklarını gündeme taşıyacaksınız? Nelere odaklanacaksınız?   

FutureCommerce360 27 Eylül’de, Maslak 42’deki Esa Arena Sahnesi ve Digital Network Alkas (DNA) platformumuzda hibrit olarak gerçekleştireceğimiz ve bu yıl beşinci defa düzenleyeceğimiz bir konferans. Amacımız, adından da belli olduğu gibi ‘Geleceğin Ticareti, Ticaretin Geleceği’ mottosunu da kullanarak gelecekte bizi neler bekliyor, dünya neleri konuşuyor, biz neleri konuşuyoruz gibi konuları ele almak.

Bu yıl FutureCommerce360 Konferansının içeriğini tasarlarken, birçok uzman isimden oluşan danışma kurulunun fikirlerini aldık. Bu isimler: Caffé Nero CEO’su Ahmet Yanıkoğlu, Girişimci ve Fütürist Alphan Manas, Vispera Kurucu Ortağı ve Co-CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil, Odak Group Perakende Grup Başkanı Bülent Gürcan, E-İhracat ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal, Penti Giyim CEO’su Mert Karaibrahimoğlu, Girişimcilik Vakfı (GİRVAK) Genel Müdürü Mehru Aygül, Teknoloji ve Girişim Yazarı Timur Sırt, Inveon Kurucusu ve Yönetici Ortağı Yomi Kastro, The Coca-Cola Company Avrasya ve Orta Doğu Dijital Dönüşümden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yves Filippucci ve Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş.

FutureCommere360’ta, şu anda geleceğin kuşağı diye tanımladığımız Y ve Z kuşaklarını anlamaya çalışacağız. Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Lideri Hakan Göl, bu kuşakların beklentilerinin neler olduğunu ve beklentilerine karşılık bizlerin nasıl hareket ettiğimizi aktaracak.

Bunun dışında, Türkiye ve dünyadaki ekonomik sıkıntılar bizi biraz daha ihracata yöneltiyor. Biz de sınır ötesi ihracattan, yani e-ihracattan bahsedeceğiz. Uluslararası pazaryerlerinin Türk markalarına olan çağrılarını, onları konferansımıza davet ederek yer vereceğiz. AliExpress, eBay, Joom ve Walmart gibi dünyanın önde gelen pazaryerleri, Türk markalarını güçlendirmek amacıyla kendi pazarlarındaki fırsatları paylaşacak.

Bu yıl FutureCommerce360 öncesinde, gençler ve gelecek neslin, ticaret ve e-ticaret üzerindeki etkisinin önemini vurgulamak adına Türkiye Girişimcilik Vakfı (GİRVAK) iş birliğiyle fellow gençler atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Fellow gençler gerçekleştirdikleri atölye çalışmalarının çıktılarını, Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz’ın moderatörlüğünde, sahnede seyircilere sunacak.

Günümüzün önemli gündem maddelerinden biri olan yapay zekadan bahsedeceğiz. Yapay zeka iyi mi kötü mü tartışmadan, hayatımıza giren bu teknolojik gelişmeye yatırım yapıldığında ne gibi geri dönüşler alabileceğimizi konuşacağız. Sürekli olarak bir değişimin içerisindeyiz. Hatta değişimin kendisi de değişti diyebiliriz. Bu anlamda değişen iş yapış şekilleri, müşteri kitlelerini iş yaparken nasıl ele alabileceğimize değineceğiz. Bu bağlamda, The Ready House Kurucusu ve Genel Müdürü Koral Ibrahim, dijital ortamda markaları farklılaştırmak için neler yapılabileceğini ve marka konumlamak için nasıl mavi okyanus keşfedilebileceğini aktaracak.

Microsoft deneyimine sahip West Fountain Global Fund Girişimcisi Yoram Yaacovi, dijitalleşmeyle gelecekte kaybolacak ve ortaya çıkacak yeni meslekleri, geleceğin becerilerini ve bunu nasıl ticaretimize yansıtabileceğimizi konuşacak.

“Patron Gözüyle İşin Geleceği” oturumunda, Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ile Fark Labs Kurucusu ve Başkanı, Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu ve Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter geleceğe dair vizyoner bir sohbet gerçekleştirecek.

MediaMarkt Türkiye CEO’su Faruk Kocabaş ve The Coca-Cola Company Avrasya & Orta Doğu Dijital Dönüşümden Sorumlu Bşk. Yrd. Yves Filippucci, iş dünyasında, perakende sektöründe hızla yaşanan değişime adapte olmak için yapılması gerekenleri gerek iş modelleri gerekse müşteri deneyimi odağında mercek altına alacak.

Bunun dışında, yıllarca birlikte birçok program yapmış Serdar Kuzuloğlu ve Timur Sırt ikilisini ağırlayacağız. Kuzuloğlu ve Sırt, dünyadaki teknolojik gelişmeleri, Türkiye yorumlarını bize kendi dilleriyle aktaracaklar.