​Dünyada ne kadar para var?

    0
    4838

    Acaba dünyada toplamda ne kadar para olduğunu merak ettiniz mi? Market Watch’da yer alan habere göre, bu sorunun cevabı, tahmin edildiği üzere karmaşık. Ancak bu zorluk devasa rakamların hesaplanmasıyla değil “para”yı tanımlayan parametrelerle ilgili.

    Visual Capitalist’in editörü Jeff Desjardins, “Var olan toplam para miktarı bunu nasıl tanımladığımıza bağlı. Para için kullandığımız tanım ne kadar soyutsa, rakam da o kadar yüksek” diyor. 

    Parayı yalnızca klasik tanımıyla banknot, madeni para ve banka mevduatlarından ibaret fiziki bir unsur olarak görenler için bu toplam 80.9 trilyon dolar.

    Ancak dijital para birimi bitcoin, işlenmiş altın ve türevler gibi çeşitli finansal araçlara yatırılan fonlar olarak görenler açısından, yukarıdaki sorunun cevabı katrilyon yani rakamsal olarak yazılacak olursa 1,000,000,000,000,000!
    Türev piyasalarındaki fonların toplamı dünya genelinde 1,2 katrilyon dolar. Türev piyasalarındaki toplam değer, birleşik olarak 70 trilyon dolarlık borsaların tümünden çok daha yüksek. 

    Global ticari emlak yatırımlarının değeri ise görece daha mütevazı bir rakam: 7.6 trilyon dolar.

    Dünyada ülke ya da tek tek kişi bazında borçların toplamı ise 199 trilyon dolar. Bu miktarın yüzde 29’u 2008 yılı mali krizinden sonraki borçları kapsıyor.

    ABD dünya üzerindeki toplam borcun yaklaşık üçte birinden sorumluyken, bunu yüzde 26’yla Avrupa ve yüzde 20’yle Japonya izliyor. Çin’in global borç miktarındaki payı yalnızca yüzde 6.

    Öte yandan, son yıllarda alternatif para birimi olarak bitcoin her ne kadar dikkat çekmiş olsa da, hâlâ kat edecek uzun bir yolu var. Tedavüldeki bitcoin’in toplam değeri 5 milyar dolar olarak rahmin ediliyor.