Dünya KOBİ Forumu Vakfının mal varlığı 5 milyon dolar

0
47

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Milletlerarası Ticaret Odası’nın (ICC) katkılarıyla kurulan Dünya KOBİ Forumu Vakfı merkezinin açılışı, 23 Mayıs Cumartesi günü İstanbul TOBB Hizmet Binasında gerçekleştirilecek.

TOBB’dan yapılan yazılı açıklamada, Hisarcıklıoğlu, 9 aylık yoğun bir çalışmanın sonucunda Dünya KOBİ Forumu Vakfı’nı oluşturduklarını belirterek, “130’un üzerinde ülkede örgütlü, 10 bin oda ve 6,5 milyonu aşkın üyesiyle dünyanın en büyük iş örgütü olan ICC ile TOBB olarak Dünya KOBİ Forumu Vakfı (World SME Forum) adıyla yeni bir iş örgütünün İstanbul merkezli olarak kurulması çalışmalarını tamamladık” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, Dünya KOBİ Forumu Vakfı’nın kuruluşuyla, KOBİ’ler aracılığıyla küresel ekonomik büyümenin desteklenmesi ve büyük şirketler ile KOBİ’ler arasında değer zincirlerinin kurulması için önemli küresel adımın Türkiye’nin önderliğinde atılmış olacağını kaydetti.

Türkiye’nin G20 ve B20 dönem başkanlığının “Küresel ekonomi kimseyi dışlamamalı, daha kapsayıcı olmalı” sloganıyla başladığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda hem G20’de, hem de B20’de KOBİ’lerin küresel ekonomiye entegrasyonunu artıracak çalışmaları öncelikli gördüklerinin altını çizdi.

Hisarcıklıoğlu, bu çalışmaları koordine etmek için B20 bünyesinde ilk defa “KOBİ’ler ve Girişimcilik” görev gücünün kurulduğunu belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ayrıca hükumetimizin öncülüğü ve tüm G20 hükumetlerinin destekleriyle KOBİ’lere küresel ölçekte hamilik yapacak, KOBİ’lerin hak ve menfaatleri için uluslararası bir iş örgütü kurulması prensip kararı alınmıştı. Bu çerçevede, Dünya KOBİ Forumu Vakfı’nı oluşturduk.”

MAL VARLIĞI 5 MİLYON DOLAR
TOBB ve ICC katkılarıyla kurulan Dünya KOBİ Forumu Vakfının mal varlığı 5 milyon dolar olarak belirlendi. 

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Vakfın kuruluşuna ilişkin ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Buna göre, Vakıf,  Türkiye ve dünyanın diğer ülkelerdeki KOBİ’lerin çeşitli uluslararası organlar ve standart belirleyicilerde önemlerinin anlaşılabilmesi, etkin bir şekilde temsil edilmesi ve küresel ekonomideki rollerine dikkat çekilmesini amaçlıyor. 

Vakıf ayrıca, KOBİ’lerin sürdürülebilir verimliliğe ve rekabet gücüne ulaşmalarına yardım, ekonomik büyümeye istihdama ve kalkınmaya yaptıkları katkıların devamlılığını sağlamak için bulundukları ülke hükümetleri nezdinde kalıcı sistemler ve politikalar ile desteklenmesi ile ilgili faaliyetlerde de bulunacak. 

Vakfın Yönetim Kurulu’nda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Güven Sak, Dünya Bankası Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Uyanık da yer alacak.