Dünya Çapında Profesyonel Koç Sayısı 109 Bini Aştı

0
1530
MCC Fatih Elibol

Küresel salgınla yıldızı parlayan kariyer yollarından ve yaşamsal yolculuklardan biri olarak da profesyonel koçluk öne çıktı. Uluslararası düzeyde federasyonla temsil edilen koçluk disiplinine ilişkin rakamlar, dünya çapında profesyonel koç sayısının 2022 itibarıyla 109 bin 200’e ulaştığını gösterdi. Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) tarafından Master Certified Coach olarak akredite edilen MCC Fatih Elibol, koçluğun ne olduğuna ve koçluğun oluşturduğu ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Pandemi ve onu izleyen krizlerle yükselişe geçen ve pek çok kişi tarafından bir çıkış ve kariyer yolu olarak görülen profesyonel koçluk, 2022’de de hızlı bir büyüme kaydetti. Kişilerin doğru sorular sorarak öz benliklerini keşfettikleri, transaksiyonel analiz, gestalt gibi yaklaşımlarla örülen ve akademik kökleri de olan koçluk disiplininin takipçi sayısı küresel çapta arttı. Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) tarafından yayımlanan 2023 ICF Global Coaching Study başlıklı çalışmada, koçluk disiplininin oluşturduğu ekonomiye ve büyüme hızına ilişkin verilere yer verildi. ICF tarafından Master Certified Coach olarak nitelendirilen, Avrupa Parlamentosu, Lordlar Kamarası gibi kurumlara koçluk yapan, “liderlerin koçu” MCC Fatih Elibol, koçluk mesleğinin oluşturduğu ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. 

Profesyonel koçların toplam kazancı 4,5 milyar dolar 

ICF tarafından yayımlanan verilerde, küresel koç sayısının 2019-2022 yılları arasında beklenenin üzerinde bir büyüme gösterdiği ve 2022 itibarıyla 109 bin 200’e ulaştığını gösterdi. Bu rakamın tahmin edilenden %54 daha fazla artışa işaret ettiğine dikkat çeken MCC Fatih Elibol, “Koçluk, insanların hayatla bağını güçlendiren bir disiplin. Bir öğreti, bir yaklaşım, bir yaşamsal kavrayış. Bu yönleriyle koçluğun dünyayı dönüştüreceğine inanıyorum. Polikriz çağında, birbirini izleyen küresel istikrarsızlıkların hüküm sürdüğü bir dönemde insanların hayatla yeniden anlamsal bir ilişki kurabilmesinin çıkış yolunu vaat eden koçluk disiplinine yönelik ilgi artışı anlaşılabilir bir gelişme. Koçlukla bir kez tanışan kimseler, metodolojik eğitimleri tamamlayarak bu disiplini bir kariyer yoluna da dönüştürebiliyor. Bu sayede ortaya yıllar içinde çok hızlı büyüyen bir ekonomi çıkıyor. 2022’de, aktif profesyonel koçların toplam gelirlerinin 4,5 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor, ki bu da yine 2019 öngörülerinin %60 üzerinde bir rakam. Koçların ortalama yıllık kazancı, 50 bin dolarla 60 bin dolar arasında değişiyor. Profesyonel koçlar, bu işi bir mesleğin ötesinde, sevdikleri için yapıyor, zira başka insanlara anlam arayışlarında rehberlik etmek, profesyonel koçlara da anlamlı hissettiriyor. Tam da bu yüzden, koçlukla başarılı, huzurlu ve mutlu bir geleceğe ulaşmak için her geçen gün daha da ileri projelere imza atmaya çalışıyoruz” dedi. 

10 koçtan dokuzunun aktif danışanı var 

İnsanların daha başarılı bir gelecek inşa etme, hayatının iplerini eline alma, her kararını inanarak verme gibi ihtiyaçlarının 2020’den itibaren arttığına dikkat çeken, Forbes tarafından “yaşam ustası” unvanıyla onurlandırılan MCC Fatih Elibol, “Koçluk, insanların doğru sorular sorarak potansiyellerine ulaşmalarını kolaylaştıran bir yolculuk olarak tanımlanıyor. Salgın, pek çok insan için büyük bir dönüm noktası oldu. Hayatlarına, kariyerlerine, geleceklerine ilişkin önemli kararlar almak isteyen bireyler, yola kendilerini keşfederek başladı. Forbes tarafından dünyanın en etkin ve verimli koçluk modeli seçilen ELB gibi metodolojiler bu keşif sürecini hızlandırıyor ve insanların beklentilerine dair netlik kazanmasını kolaylaştırıyor. Özellikle çok etkili bir yöntem olan Gestalt ile tek seansta başarıya ilerleyen binlerce danışan, yüzlerce şirket var. ICF’in 157 ülkede, profesyonel koçlarla gerçekleştirdiği araştırma, aktif olarak koçluk yapan 10 kişiden 9’unun aktif danışanı olduğunu gösteriyor. Bu yüksek oranı koçluğa dair tüketici farkındalığının arttığına, federasyon düzeyinde temsil edilen koçluk disiplininin her geçen yıl daha çok kişi tarafından benimsendiğine ve anlaşıldığına işaret ediyor” diye konuştu.  

Asya ve MENA öne çıkıyor

Koçluk disiplininin geçtiğimiz yıllarda her coğrafyada büyüdüğünün altını çizen MCC Fatih Elibol, “Koçluğu profesyonel bir meslek olarak tercih edenlerin oranındaki en büyük artışın Asya’da (%86) ve Ortadoğu ve Afrika bölgesinde (%74) görüldüğü belirtiliyor. ICF tarafından belirlenen mentor koçluk seans programı, herhangi bir meslekten, herhangi bir arka plandan gelen kişilere, adanmışlıkla akredite üye koç (ACC), akredite profesyonel koç (PCC) ve akredite master koç (MCC) gibi unvanlara sahip olabilme şansı tanıyor. Koç adayları, bu yolculuğa çıktıklarında önce kendilerini ortaya çıkarıyor, kendi koçluk yaklaşımlarını ve tarzlarını geliştiriyor. Profesyonel duruşlarını kazanan koç adayları, belirlenen eğitimleri belirtilen istikrarla tamamladıklarında özgüveni yüksek, iletişim becerileri gelişmiş, başka insanlara faydalı olmaya adanmış, potansiyelini gerçekleştirme yolculuğunda önemli bir yol kat etmiş kimselere dönüşüyor” ifadelerini kullandı. 

Terapi ya da eğitim değil, bir yaşam biçimi”

Profesyonel koçluğa dair ilginin Türkiye’de yoğunlaştığını ifade eden MCC Fatih Elibol, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Geçtiğimiz yıllarda kaleme aldığım Gelecek Bugün Başlar isimli kitabım, Ocak 2023’ten bu yana faaliyet gösteren ve yalnızca 38 saatlik profesyonel koçluk eğitimimi tamamlayabilen kişilerin üye olabildiği bir derneğe dönüştü. Gelecek Bugün Başlar Derneği’yla, bireylere, şirketlere, kamu kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına ICF temel yetkinliklerini kazandırmak için profesyonel ve mentor koçluk eğitimleri sunuyor; diğer yandan performans koçluğu, takım koçluğu, yönetici koçluğu gibi farklı programlarla kişi ve kuruluşların hedeflerini gerçekleştirmelerine aracı oluyoruz. Koçluk bir terapi seansı değil, başı ve sonu olan bir eğitim programı değil. Bir yaşama biçimi, bir kavrayış, bir kendinin en iyisini ortaya çıkarma yolculuğu. Bu yaklaşımla tanışmak isteyen herkes, ismini aynı adlı kitabımdan alan Gelecek Bugün Başlar Derneği olarak farklı komitelerimizin gayretleriyle gerçekleştirdiğimiz kitap kulübü, felsefe, sosyoloji, psikoloji atölyelerine katılabiliyor. Dileyenler 38 saatlik eğitimi tamamlayarak hem hayatlarında hem kariyerlerinde yepyeni bir sayfa açabiliyor.”