​Dünya Bankası’ndan Türk sağlık sistemine destek

0
37

Dünya Bankası geçtiğimiz on yıllık dönemde bir dizi Uyarlanabilir Program Kredisi (APL) yoluyla Hükümet’in sağlık sektörü reformlarını ve uygulama stratejisini destekledi ve 2003 yılından bu yana uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm Programı’na (HTP) katkıda bulundu.

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

“Türkiye’ye yönelik Sağlık Sistemini Güçlendirme ve Destekleme Projesi’nin amacı, seçilen bazı bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesine yönelik birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetlerini iyileştirmek, kamu hastane yönetiminde verimliliği arttırmak ve Sağlık Bakanlığı’nın kanıta dayalı politika oluşturma kapasitesini geliştirmektir.

Proje ile üç entegre bileşen ve faaliyetin uygulanması hedeflenmektedir:

Bileşen 1: Halk Sağlığı ve Temel Sağlık Hizmetleri bileşeni (i) bulaşıcı olmayan hastalıklar ile ilgili risk faktörleri hakkında halkın bilinç düzeyini yükseltmeyi ve sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmeyi  (ii) etkili bir tedavi için erken teşhis ve sağlık kuruluşlarına zamanında sevk uygulamalarını yaygınlaştırmayı  (iii) Sağlıkta Dönüşüm Programı (HTP) yoluyla elde edilen sonuçların konsolide edilebilmesi için birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. 

Bileşen 2: Sağlık Tesisleri için Yönetim Modellerinin Geliştirilmesi Çalışmalarının Desteklenmesi bileşeni (i) teknik yardım ve uygulama desteği yoluyla sağlık tesisi yönetiminde reform yapılmasını ve (ii) Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün (SYGM) ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun  (TKHK) sözleşme ve tesis yönetimi kapasitelerinin geliştirilmesi yoluyla Sağlık Yatırımları programını destekleyecektir. 

Bileşen 3: Genel Sağlık Sektörü İdaresinin Etkililiğinin Arttırılması bileşeni, ilk iki bileşenin uygulanmasını kolaylaştıracak ve özellikle sağlık sektörü idaresinin etkililiği üzerinde odaklanarak Sağlık Bakanlığı’nın genel liderlik / yönetişim fonksiyonunu desteklemeye yönelik olarak Uyarlanabilir Program Kredileri (APL) yoluyla daha önce 
sağlanan Dünya Bankası desteğini esas alacaktır. Proje yönetimi de bu bileşenin tamamlayıcı bir parçasını oluşturmaktadır. 

Kredinin onaylanması vesilesiyle yaptığı açıklamada, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Vekilli Illangovan Patchamuthu Dünya Bankası’nın hastalıkların azaltılması, kurumsal verimlilik ve kalite iyileştirmeleri üzerinde yoğunlaşan yeni bir stratejik odak ile Türkiye Hükümeti’ne sağlık sektöründeki yardımlarını sürdürmekten 
memnuniyet duyduğunu belirtmiştir. Patchamuthu açıklamasında şunları kaydetmiştir: “En iyi uygulama niteliğinde bir Genel Sağlık Hizmetleri reformu yapılmasına rağmen, genel hastalık yükünde bulaşıcı olmayan 
hastalıkların artışı Türkiye için sağlık alanında kilit bir zorluk olmaya devam etmektedir. Bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele, sağlıklı yaşam tarzının ve davranış değişikliklerinin teşvik edilmesinden önemli risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasına kadar uzanan çok yönlü bir yaklaşım gerektirir. Bu proje sadece bunu 
başarmayı hedeflemekle kalmayacak, aynı zamanda ilgili kurumların kapasitesini güçlendirmeye çalışacaktır.”

Sağlık Sistemini Güçlendirme ve Destekleme Projesi için sağlanan finansman aracı, değişken faiz oranlı bir kredidir ve nihai vadesi 5 yılı geri ödemesiz dönem olmak üzere 10,5 yıldır. “