Dudley: Fed’in piyasalar tarafından anlaşılması gerekiyor

0
19

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi Başkanı William Dudley, piyasaların Fed’in düşünce yapısını anlamasının önemli olduğunu söyledi. 

Fed’in New York şubesinde konuşan Dudley, piyasaların ve Amerikalı hane halklarının ABD’nin makroekonomik verilerini Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesiyle (FOMC) birlikte takip etmesinin önemli olduğunu vurguladı. 

Dudley, Fed’in söz konusu verilere yaptığı yorumların ve verdiği tepkilerin piyasalar tarafından anlaşılması gerektiğine dikkati çekerek, açıklanan verilerin Fed’in beklentilerinden farklı olması durumunda bankanın öngörülerinin önemli revizyonlardan geçebileceğini kaydetti. 

FOMC’nin nisan toplantısı tutanaklarında, ABD ekonomisine ilişkin verilerin gelecek haftalarda olumlu gelmesi durumunda Fed yetkililerinin haziranda faiz artışını destekleyebileceklerini belirtmesi hakkında da konuşan Dudley, sözlerine şöyle devam etti:

“Mayıs ayında, piyasalar tarafından Fed’in faiz artırımı beklentisinin düşük olması Fed yetkilileri tarafından güçlü bir şekilde hissediliyordu. Kendi öngörüme göre Fed’in bu yaz faiz artırımı yapması makul bir beklenti.

Birkaç gün önce bu yaz faiz artırım olasılığı çok düşükken, şu an piyasalar bu beklentiyi yüzde 60’a çıkarmış durumda. Açıkçası bu olasılığın yükselmiş olmasından memnunum. Finansal durum çok sıkılaşırsa faiz artırımını daha yavaş gerçekleştireceğiz. Bu durumun tersi de geçerli”

Dudley, 23 Haziran’da İngiltere’de yapılacak olan Avrupa Birliği üyeliği referandumunun, Fed’in 15 Haziran’daki faiz artırım kararını karmaşık hale getirdiğini, ancak referandumun Fed’in kararı üzerindeki kesin etkisi hakkında ise net bir cevap veremeyeceğini dile getirdi. 

FOMC’nin Başkan Yardımıcılığı görevinde de bulunan Dudley, 10 kişilik komitede oy hakkına da sahip.