DTÖ dünya ticaretinde büyüme tahminini düşürdü

    0
    19

    Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2015 yılı için dünya ticaretinde büyüme tahminini yüzde 4’ten yüzde 3,3’e çekti.
     
    DTÖ Genel Direktörü Roberto Azevedo, merkezi Cenevre’de bulunan DTÖ’de düzenlenen basın toplantısında, dünya mal ticareti miktarında bu yıl yüzde 3,3 artış beklendiğini bildirdi. Azevedo, dünyada ticaret miktarında 2016 yılında ise yüzde 4 seviyesinde artış olmasının öngörüldüğünü söyledi.
     
    Ticaret miktarındaki artışın geçen yıllarda çok düşük seviyelerde olduğunu anımsatan Azevedo, artış oranının geçen yıl yüzde 2,8, son 3 yılda ise ortalama yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.
     
    Azevedo, “Geçen temmuz ayından bu yana petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 50 düşüş, gelişmiş ülkeler ve Çin dahil enerji tüketen ekonomilerde gelir ve ithalatı arttırmalı” şeklinde konuştu.
     
    Ticaretin yavaş bir şekilde düzelmeye devam etmesini beklediklerini ifade eden Azevedo, “Ama ekonomik büyüme hassasiyetini korurken ve jeopolitik gerilimler devam ederken bu eğilim, kolaylıkla zayıflayabilir” yorumunu yaptı.
     
    Jeopolitik gerilimlerin, geçen yıl ticaret oranındaki büyümeyi olumsuz yönde etkilediğini belirten Azevedo, Ukrayna krizinin Rusya ile AB ve ABD arasındaki ticari ilişkilere zarar verdiğini, Orta Doğu’da yaşanan çatışmaların bölgede istikrarsızlık yarattığını, ebola salgının ise Batı Afrika’ya ekonomik açıdan darbe vurduğu anlattı.
     
    Türkiye, dünya mal ihracatında 31. sırada
    DTÖ’nun yayımladığı dünya ticareti istatistiklerine göre, dünya mal ithalatında Türkiye geçen yıl yüzde 4 düşüş sonrasında 242 milyar dolar ile 20. sırada yer aldı.
     
    Türkiye, dünya mal ihracatında ise yüzde 4 artış sonrasında 158 milyar dolar ile 31. sırada bulunuyor. DTÖ rakamlarına göre, Türkiye ticari hizmetler ihracatında 2014 yılında yaşanan yüzde 9 artış sonrasında 50 milyar dolar ile 27. sırada yer aldı.