Draghi: Parasal genişleme 2016 Eylül’ün ötesine sarkabilir

0
27

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, fiyat istikrarına yönelik riskleri yakından izleyeceklerini ve enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesini yavaşlayan faktörlerin gücünü ve ısrarcılıklarını etraflıca değerlenlendireceklerini söyledi.
     
Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’nde konuşan Draghi, cari ekonomik görünüm ve Aralık ayındaki ECB Yönetim Konseyi toplantısında yapılacak değerlendirmeler konusunda bilgi verdi. 
     
Açıklanan son verilerin Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın ılımlı şekilde ilerlediğini teyit ettiğini belirten Drangi, “Şu ana kadar, Euro Bölgesi’nden ekonomik aktivite, talebi zayıflatma eğilimindeki dış etkiler karşısında belli bir derecede direnç, esneklik gösterdi. Dış taleh azalırken, Euro Bölgesi’nin pazar payları arttı. Düşük enerji maliyetleri ve para politikası tedbirlerimiz tüketimi ve giderek artan şekilde yeni sermaye oluşumunu destekliyor”diye konuştu. 
     
Bununla birlikte global büyüme ve ticaretten kaynaklanan aşağıyönlü risklerin açık şekilde görünür olduğuna da işaret eden Draghi, enflasyon dinamiklerinin, esas olarak düşük petrol fiyatları ve güçlü euro kurunun gecikmeli etkileriyle bir miktar zayıfladığını da belirtti.Buna ek olarak üretici fiyatlarından kaynaklı olanlar gibi fiyat baskılarının çok bastırılmış olmaya devam ettiğini ifade eden Draghi, çekirdek enflasyonda sürdürülebilir br dönüşün bir miktar zayıfladığını vurguladı. 

Ekonomide toparlanma yavaş yavaş devam etse de geçmiş yıllardaki ekonomik zayıflığın nominal ücret büyümesi üzerindeki baskısının devam ettiğini belirten Draghi, bunun ilerledikçe fiyat baskılarını ılımlılaştırabileceğine de dikkat çekti. 
   
Draghi, “Bugünün perspektifinden bakıldığında bu durum enflasyonda sürdürülebilir bir normalleşmenin Mart ayındaki öngörümüzden daha uzun zaman alabileceğine işaret ediyor. Fiyat istikrarına yönemik ristleri yakından izleyeceğiz ve enflasyonun hedefe dönmesini yavaşlatan faktörlerin gücünü ve ısrarcılıklarını etraflıca değerlereceğiz. Aralık ayı para politikası toplantısında para politikasının uygunluk derecesini değerlendireceğiz. Aralık ayında ECB uzmanları tarafından ortaya konacak projeksiyonları da kullanacağız” diye konuştu. 
     
Yapılacak değerlendirmelerde orta vadede fiyat istikrarı hedefinin risk altında olduğu sonucuna varılması halinde, ECB’nin yetkileri çerçevesinde mümkün olan tüm enstrümanları kullanacağını belirten Draghi, “Para politikasında uygun dereceğe gevşemeyi sağlayacağız” dedi. Draghi, ECB’nin ortaya koyduğu ileriye dönük yönlendirme çerçevesinde varlık alım programının güçlü ve esnek bir enstrüman olduğunu değerlendiklerini belirtirken, ernflasyonda yüzde 2’ye doğru sürdürülebilir bir düzelme görmedikleri takdirde varlık alımlarının 2016 Eylül sonrasında da devam edebileceğini her zaman söylediklerini vurguladı. 

Draghi’nin Avrupa Parlamentosu üyelerine yaptığı konuşmanın ardından Euro/dolar paritesi düşüş gösterdi.
   
Açıklama ile birlikte düşüşe geçen Euro/dolar paritesi 1,07’ninaltına indi. Parite yüzde 0,5 düşüşle 1,0691 seviyesine kadar indi.
   
Bu dakikalarda parite 1,07 seviyesinin az üzerinde seyrediyor.