Dövizde Yükseliş Sınırlı

0
50

2020’nin fotoğrafı ocak ayında netleşmeye başladı. TCMB geçtiğimiz ay ilk olağan toplantısında faizi 75 baz puan düşürerek 11,25’e çekti. Kurda ana senaryo yıl sonunda enflasyon oranında ya da biraz altında artış olması yönünde. Olasılığın gerçekleşmesi halinde yıl bitiminde yüzde 8,5 civarında bir kur artışı ile dolar 6,45 TL seviyelerine çıkabilir. Birikimlerin değerlendirilmesinde alternatifler öne çıkacak.

Dolar kurunda oynaklık 2014 yılındaki seviyelere geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019 yılına ilişkin yaptığı değerlendirme toplantısında dolara yönelik kararlı bir perspektif sunarken “Türkiye’nin tahmini kuru ‘şu veya bu’ demek bence doğru değil. ‘Dolar şu olacak’ hiç demedim, bundan sonra da demeyeceğim. Ben hep şunu ifade etmeye çalışıyorum; Türk Lirası rekabetçi bir kur olmalı” ifadelerini kullandı. Albayrak’ın açıklamaları ihracat odaklı büyüyen Türkiye açısından 2020 yılında TL’nin değerlenmekle birlikte bölgesel ve küresel rakiplere karşı rekabet edebilir bir seviyede kalacağına işaret ediyor. Neticede bu bir süreç. Albayrak ise buna dikkat çekerken stratejik bir akılla süreci yönetmeye gayret ediyoruz, diyor.

Veriler dolarizasyonun zirve yaptığı yönünde. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 197 milyar dolar. Bunun toplam mevduat içerisindeki payı yüzde 48,75. Türk halkının geleneksel yatırım alanları ise gayrimenkul, altın, dolar ve mevduat. Yatırımlar içerisinde mevduatın dağılımı içinde dövizin artmaya başlamasının nedeni son iki yılda yaşanan yüksek volatilite. Yüksek dalgalanma yatırım ikliminde kur etkisinden yararlanmak isteyenleri artırırken şirketler de döviz riski almamak için dövize yöneldi. Geldiğimiz aşamada ise yıl sonu kur beklentisi 6,306,45 aralığındaki bir banda oturmuş durumda. Böyle bir durumda yatırımcıların beklentilerini gözden geçirerek hareket etmelerinde fayda var. Yaklaşık yüzde 8,5 seviyesinin üzerinde bir beklenti için alternatif TL enstrümanları seçenekleri değerlendirilmeli.

Bununla birlikte döviz kuru ekonominin nabzını ölçmek için önemli bir gösterge olmaya devam ediyor. Yurtdışında dolar kadar İngiltere ve sterlindeki hareket seyri de takip edilmekte. Sterlinin önümüzdeki dönemde daha fazla ön plana çıkmaya başlaması da pekâlâ mümkün. Teknik olarak sterlin 20 ve 50 aylık hareketli ortalamanın üzerinde bir seyir izliyor. Bu yönüyle de yükselişini koruyor. Birikimlerini dövizde değerlendiren ve kur hareketlerini yakından takip eden bir yatırımcı olan Cem Yakar dövizde volatilitenin azaldığını bankadan alım satım marjlarının ise yüksek olduğunu belirtirken DCD’yi tercih ettiğini, belirtmekte. Kuşkusuz döviz kurlarında yüksek faiz almak için DCD alternatif bir seçenek olarak göz önünde bulundurulabilir. Ancak bu tür işlemlerin döviz piyasasını takip eden ve kura ilişkin öngörüsü olup belirlediği seviyelere göre risk alabilenler için uygun olduğu göz ardı edilmemeli.

Döviz pozisyonu taşıyanlar için kur riskini nötralize etmekte yarar var. Bu iş için kullanılmaya en müsait enstrümanlar ise türev araçlar. Dövizle iş yapanlar, döviz borcu veya döviz varlığı olanlar kur riskini çeşitli türev araçlarla yönetebilir. Özellikle kura bağlı iş yapan şirketler için bu daha fazla önem taşıyabilmekte. Bilançolar takip edildiğinde ise türev araçlarla yapılan işlemlerde belli bir artışın yaşandığı gözlenmekte. Dövizdeki hareketin sınırlı kalacağı düşünüldüğünde alternatif döviz seçenekleri de göz önünde bulundurulabilir.