Dönüşüme Liderlik Etmek

0
61

Kadir Has Üniversitesi, dünya genelinde standartlarını geliştirerek, geleceğin girişimci ve yaratıcı bireylerinin yetiştiği özel bir eğitim kurumu yolma yolunda ilerliyor. Rektör Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, bu yolda atılacak stratejik adımları çok kültürlülük ve çok amaçlı olmak olarak belirleyerek farklı bir eğitim modelini hayata geçirdi.

DIJITAL DÖNÜŞÜMÜN her zamankinden daha hızlı bir şekilde etkisini gösterdiği, yeni teknolojilerin ve dijital uygulamaların her sektörü ve mesleği etkilediği bir dönemde, üniversitelerin geleceğine yönelik tartışmalar da son sürat devam ediyor. Bu doğrultuda iki uç görüş öne çıkıyor: İlki, artık dünyanın en iyi üniversitelerinin derslerini online olarak takip edebildiğimiz, her türlü bilgiye anında erişebildiğimiz bir dünyada üniversite eğitimine ihtiyaç duyulmayacağı ve gelecekte üniversitelerin bu denli hayatımızın odağında olmayacağı doğrultusunda. Yani bu görüşe göre üniversiteler yıkılıp yok olacak. Diğer görüşe göre ise, yepyeni mesleklerin ortaya çıkmakta olduğu, geleneksel meslek/sektörlerin değişime zorunlu hale geldiği günümüzde, üniversitelere her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyulacağı ağır basmakta.

Bir başka fikir ise gelecekte üniversitelerin, hayatımızın belli bir bölümünü geçirdiğiniz bir dönemden, hayatımızın tümünde önemi olan bir kuruma dönüşeceği yönünde. Her sektörün ve kurumun olduğu gibi, üniversitelerin de ciddi bir dönüşüm geçireceğini söylemek gerek. İkinci görüşü savunurken, değişime adapte olamayan, zamanın getirdiği yenilik ve teknolojileri doğru şekilde üniversite eğitimine adapte edemeyen; akıllı yatırımları, zamanında gerçekleştiremeyen üniversiteler kaybolacak.

Türkiye’nin önemli eğitim kurumlarından biri olan Kadir Has Üniversitesi ise bu konuda şaşırtıcı stratejilerle ilerliyor. Kuruluş felsefesi, kurucusu Kadir Has’ın ülkesinden kazandıklarını yine ülkesine vermenin vefa borcu olduğuna dair dünya görüşüne dayanıyor. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, bu görüşü desteklemenin dışında üniversitenin misyonuna uygun şekilde de bir çalışma yaptıklarını söylüyor ve “Kâr amacımız olmadan, sadece eğitimin geliştirilmesine odaklanıyoruz. Amacımız gelirimizi artırmak değil, kaliteli eğitim vermek” diyor.

İstanbul’da tarihi Cibali kampüsünde Rektör Durukanoğlu Feyiz’in odasındayız. Eğitim sistemini başarılı işlerle hayata geçiren misyonuyla gerek hayat enerjisiyle gerekse yaratıcı çalışmaları ve hiper aktivitesiyle dikkat çekiyor. Göreve geldiği 2018 yılından beri üniversitenin DNA yapısını inovasyon, girişimcilik, toplumsal sorumluluk ve cesaret üzerine kurgulamış. Özellikle küresel rekabetin yarattığı risk ve fırsatları değerlendirip, nasıl farklı olabiliriz meselesinin peşinde önemli adımlar atılmasını sağlamış bir hoca aynı zamanda.

1989 yılında İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olan Durukanoğlu Feyiz. yüksek lisansını Wisconsin Üniversitesi Fizik Bölümü’nde (1992); doktorasını Kansas Eyalet Üniversitesi Fizik bölümünde tamamladı. Bir fizik profesörü olarak hayata da aklına yatan ilginç formüllerle farklı bir boyut kazandırmayı seviyor. Durukanoğlu Feyiz, üniversitenin farklılığını anlatırken, “Eğitim stratejisini gündeme getirirken, üniversitenin tüm paydaşlarına farklı sorular sorarak ilerlemeyi tercih etmiş. “Nasıl değerlerle donatılmak istersiniz” diyerek öğrencilere, nasıl değerlere sahip olsunlar diyerek idari çalışanlara, “hangi değerlerle yetişmek isterdiniz” sorusuyla da mezunlara giderek sorunların doğal paydaşlarına ulaştıklarının altını çizen Durukanoğlu Feyiz, çıkan sonuçlara göre müfredatta değişiklikler yapılmasını sağlamış. Yeni bölümler açarak özel 18 kişilik sınıfla en temelden başlayarak insan türünün gezegendeki tarihini öğretiyor. Durukanoğlu Feyiz şöyle devam ediyor: “Kadir Has Üniversitesi ders programları, Türkiye’de ve dünyadaki iş dünyasının ihtiyaçları çerçevesinde gözden geçirerek, güncelleniyor. Meslek yüksek okulları ve yüksek okullarda doğrudan istihdama yönelik pratik eğitimler veriliyor. Ayrıca farklı sektördekilerle firmalarla işbirliği yaparak öğrencilere daha okurken iş tecrübesi kazanma imkanı sağlıyoruz.”

Öğrencilerin kişisel gelişimlerini tamamlamaları; boş zamanlarını değerlendirmeleri; bilgi, beceri ve yaratıcılıklarını arttırmaları ve sergilemelerinin öneminin bilinciyle, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal etkinlikleri de çok önemsediklerini söylüyor ve “Kadir Has Üniversitesi olarak hedefimiz öğrenci sayısını artırmak değil, mevcut öğrencileri başarılı, yenilikçi ve donanımlı mezunlar olarak sektörlere kazandırmak. Bu bağlamda üniversitemizi tercih eden her düzeydeki öğrenciyi en üst düzeyde mezunlara dönüştürmek için gerekli tüm çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bilim ve teknolojide yaşanan gelişmelere ayak uydurabilen, yeniliğe açık, sorgulayan, düşünen ve üreten bireyler yetiştiriyor, bu bireylerin üniversite sonrasında iş piyasası ve toplumda iyi yerlere gelmelerini sağlayarak, hem eğitim-öğretimin başarısını hem de topluma sunulan hizmetin kalitesini artırmaya çalışıyoruz” diyor.

Sondan Durukanoğlu Feyiz’in yol haritasında uygulamaya geçirilen her projede kurum içi ve kurum dışı paydaşların görüş ve fikirlerini alarak ilerlemek var. Yol haritası belirlenirken iletişim kananlarının açık, ulaşılabilir olunmasına büyük önem veriliyor. Kurum içi ve kurum dışı paydaşlarla işbirlikleri katılımcı bir yönetim anlayışı ile sürdürülüyor. Ortak akıl öncelikli, katılımcı yönetim anlayışı ile sorunlara çözüm üretiliyor. Durukanoğlu Feyiz eğitim olarak her adımda özellikle insan ile ilgili eğitimler vermeyi tercih ettiklerini söylüyor ve şu bilgiyi paylaşıyor: “Kadir Has Üniversitesi mezunlarının gelecek dönemde ekonomi ve siyasete yön verecek kişiler olmasını istiyoruz. Bir hoca olarak kendimi başarılı ve mutlu sayacağım durum nedir diye sorarsanız eğer; şu şekilde açıklayabilirim. Ne zamanki öğretim üyelerimizin akademisyenlerimizin global yayınlarda en iyi dergilerde makaleleri yayınlanır o zaman başarı var derim. Ne zaman ki insana değer katacak sonuç odaklı işlere imza atarız ve bizden sonra da atılmaya devam edilir işte o zaman başarılıyız diyebilirim.”