​Dolar/TL’de yükseliş sürer mi?

0
37

Uzun bir süreden sonra siyasi riskin yeniden fiyatlara girmesiyle Dolar/TL kurunda 2,97 seviyesi aşıldı. 

Yabancı kurumlar Türk varlıklarına ilişkin beklentilerinde aşağı yönlü revizyona giderken Dolar/TL kuru için 3’ün üzeri seviyeler dile getirilmeye başlandı.

ING DOLAR/TL’DE YÜKSELİŞ BEKLİYOR

Türk varlıkları için tavsiyelerinde aşağı yönlü revizyona giden JP Morgan, TL’nin gelecek 3 ayda dolar karşısında 3.10 seviyesine doğru ilerleyebileceği öngörüsünü paylaştı. 

JP MORGAN’DAN TÜRK VARLIKLARI İÇİN KARAMSAR TAHMİN

“BELİRSİZLİK TL VARLIKLARDA SATIŞA NEDEN OLUYOR”
Destek Menkul Değerler’den Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, politik risklerin devam etmesi ve başbakanın kim olacağına dair belirsizliğin TL varlıklarında satışlara sebep olduğunu dile getirdi.
 
Adnan Çekçen Foreks’e yaptığı açıklamada, veri açısından sakin geçen bu haftada, daha çok iç piyasadaki gelişmelerin fiyatlandığının görüldüğüne işaret ederek, “TL sadece dolara karşı değil bir çok para birimi ve ürüne karşı zayıf. Yeni haftaya piyasalar biraz sakin başladı ve kur tarafı da sakin seyrini koruyordu. Ancak Dolar/TL, bu sakin bekleyişini 2.9400 gibi kritik bir destek noktası üzerinde yaptı. Yani teknik analiz açısından değerlendirmek gerekirse önemli bir yükseliş hareketi sonrası kar satışları da sınırlı kalırsa, bu yeni bir yükseliş hareketinin geleceği anlamı taşıyabilir. Dolar/TL’de adeta buna benzer bir hareket gösterdi. Fakat yükseliş sadece bizde değil, diğer gelişmekte olan ülke(GOÜ) kurlarında da görülüyor” dedi. 
 
Çekçen, haftalık bazda Dolara karşı en çok değer kaybeden para biriminin %2.13 ile Güney Afrika Randı ve ardından ikinci zayıf para birimi olarak %1,40 ile Türk Lirası’nın karşımıza çıktığını vurguladı. 
 
Araştırma Müdür Yardımcısı Çekçen, genel olarak haftalık bazda GOÜ para birimlerinde bir zayıflığın söz konusu olduğunu, fakat Dolar/TL açısından bakıldığında, politik gelişmeler kaynaklı olarak Mayıs ayı sonuna kadar bu şekilde yukarı gitme isteğinin sürebileceğini söyledi ve “Teknik görünümde 2.9400 kritik seviyesi izlenebilir. Bu seviye üzerinde günlük bir kapanış söz konusu olursa, kurda 2.99-3.00 aralığı gündeme gelebilir” diyerek sözlerini tamamladı.

“DOLAR/TL’DE DÜŞÜŞ YENİ ALIM İÇİN FIRSAT”

Reel Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Dolar/TL’de düşüş hareketlerinin yeni alım için fırsat olabileceğini bildirdi.   

Erkan, TL’de değerlenme yaşanması için yatırımcının bir miktar olumluluk görmek isteyeceğini, ancak paritede düşüş hareketlerinin yeni alımlar için fırsat olabileceğini söyledi.
 
Araştırma Uzmanı Enver Erkan Foreks’e yaptığı açıklamada, Türk varlıklarının ülkenin etrafındaki sorunlar ve içerideki endişelerin artmasıyla beraber değer kazanmakta zorlandığını vurguladı ve “Doların diğer para birimlerine ve gelişen ülke paralarına göre güçlü olan konumu bu hafta biraz daha ağırlık kazandı” diye konuştu. 
 
Özellikle Fed politikalarına ilişkin belirsizliklerin gelişen ülke varlıklarına ciddi bir baskıda bulunduğunun söylenebileceğine dikkat çeken Erkan, Güney Afrika Randı’nda da sert bir değer kaybının söz konusu olduğunu hatırlattı ve “USD/TRY paritesinde Salı akşamı başlayan yukarı yönlü hareket, ertesi gün de aynen devam etmektedir. Özellikle son dönemde ağırlık kazanan yukarı yönlü hareketler, 2,90 destek seviyesi kırılmadığı sürece devam edecektir. Uzun vadede kalıcı Türk Lirası değerlenmesini zor gören yatırımcıların TL pozisyonlarını azaltması değer kazanımını engellemektedir” dedi.
 
2,95 üzerinde kararlı bir şekilde kalabilecek dolar kurunun 3,00 – 3,05 seviyelerini de kısa vade içinde hedefleyebileceğine değinen Enver Erkan, TL’de değerlenme yaşanması için yatırımcının bir miktar olumluluk görmek isteyeceğini, ancak paritede düşüş hareketlerinin yeni alımlar için fırsat olabileceğini vurguladı.
 
Araştırma Uzmanı Erkan, özellikle kurun aşağı gelirken yavaş, yukarı giderken hızlı hareket ediyor olmasını, TL’ye olan güveni azaltan bir faktör olarak değerlendirdi.

“ALICI TABLONUN DEVAMI BEKLENEBİLİR”
ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Onur Altın, gelişmekte olan ülke para birimleri incelendiğinde, hafta başından beri TL’nin negatif şekilde ayrışarak dolar karşısında yüzde 0,68 ile en çok değer kaybeden para birimi olduğunun görüldüğünü vurgulayarak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
“BİST’in görece sakin seyretmesine karşın 2 yıllık gösterge tahvil faizinde görülen  yükselişin sürmesi para çıkışlarının devam ettiği yönünde yorumlanabilir. 
 
Teknik olarak baktığımızda Dolar/TL’de 2,9750 direncinin üzerinde önce 3,000 seviyesine kadar yükselişlerin devamı beklenebilir. Özellikle 3,000 seviyesinin aşılması halinde, tarihi zirve seviyemiz olan 3,0700’ler tekrar test edilebilir. Aşağıda ise 2,9350 desteğinin kırılması durumunda, önce 2,9100 ve arkasından 2,8900 seviyelerine kadar düşüş yaşanabilir. 2,8900 seviyeleri kırılmadığı sürece alıcılı tablonun orta vadede devamı beklenebilir.”