Dolar/TL’de yeni rekor

0
26

Dün dolar karşısında 3,0974 ile tarihi düşük seviyeyi gören Türk Lirası bu sabah da rekor seviyelere geriledi. Dolar/TL bu sabah 3,11’in de üzerini görerek rekorunu yeniledi

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın kısa sürede başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik tekliflerini TBMM’ye getirecekleri yönündeki açıklamalarının da etkisiyle kur tarihi zirvesini, gösterge 10 yıllık faiz çift haneyi test etmiş, borsa endeksi de kazançlarını geri vermişti.

Dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) eylül ayı toplantısına ilişkin tutanakların ardından küresel piyasalardaki dolar talebinin artarak devam ettiği görülüyor. 

Eylül toplantısında hem faiz artışına gitmek hem de istihdam ve enflasyon için daha fazla veri beklemek açısından makul gerekçelerin bulunduğu kaydedilen tutanaklarda, “Bazı üyeler ise iş gücü piyasasındaki iyileşmenin devam etmesi ve ekonomik faaliyetlerin güçlenmesi halinde faiz artışına nispeten yakın zamanda gidilmesi gerektiği sonucuna vardı. Bazı üyelerse faiz artışı için enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığına dair daha fazla veri için beklenmesini tercih etti.” ifadeleri kullanıldı.

Tutanakların ardından uluslararası piyasada dolar endeksi 98,1’e çıkarak 7 ayın zirvesini görürken, doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı daha hızlı bir şekilde yükselmesi dikkati çekiyor.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan doların yükselişiyle ilgili notunda, bu şartlar altında kurda hareket alanının önceki 3.05 – 3.10 platosundan 3.10 – 3.17’ye doğru kayabileceğini söyledi.

Erkan, “Teknik açıdan kullandığımız Fibonacci araçları kurdaki olası hareket alanı tahminimizi doğrulamaktadır. 3 ay vadeli opsiyon sözleşmelerindeki eğilim ve forward fiyatlamalar da kurda yükseliş beklentisi ortaya koymaktadır. Biz TL’de uzun vadeye yayılacak bir değerlenme beklemiyor, düşüşlerin piyasa tarafından alım fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.