Dolar/TL 3,14 seviyesinde

0
40
Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poors’un Türkiye’nin kredi görünümünü “negatif”ten “durağan”a yükseltmesi ve küresel piyasalarda ABD seçimlerine ilişkin beklentilere bağlı iyimserlik, doları geriletti.
 
HDP eşbaşkanları ve 7 milletvekilin tutuklanmasının ardından 3.1735 lira ile yeni tarihi zirveye tırmanan dolar, yeni haftaya 3.1460 – 3.1490 lira aralığında başladı. Dolardaki tırmanış ile birlikte 3.51 lira sınırını aşan euro da erken saatlerde 3.48 – 3.49 lira aralığında işlem gördü.

S&P, “negatif” olarak değerlendirdiği Türkiye’nin not görünümünü “durağan”a yükseltti, ancak, yatırım yapılabilir düzeyin altındaki notu değiştirmedi. S&P, darbe girişiminin hemen ardından 18 Temmuz’da, politik ayrışmanın arttığı ve kurumsal denetimin zayıfladığı gerekçesiyle, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe indirerek “BB+’dan, BB düzeyine düşürmüş” ve notun “durağan” olan görünümünü de “negatif”e çekmişti.

Moody’s’in 26 Eylül’deki indiriminin ardından, üç kredi derecelendirme şirketinden ikisi Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir” düzeyin altında değerlendiriyor. Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir düzey”in üstünde derecelendiren Fitch’in de, Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesini Aralık ayı başında yapması bekleniyor.