Dolar/TL 2.5 ayın zirvesine yakın

0
51

Dolar/TL, 2,9963’ü ile yaklaşık 2,5 ayın en yüksek seviyesine çıktı. 

Geçen haftanın son işlem gününde, ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı öncesinde küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle yükselişe geçen dolar/TL, en yüksek 2,9883’ü görmüş ve haftayı 2,98 sınırında tamamlamıştı.

Yeni haftaya bankalararası piyasada 2,9650 seviyelerinden başlayan dolar/TL, en düşük 2,9468’i gördükten sonra geçen hafta etkili olan yükseliş eğilimini sürdürerek 2,9963 ile 6 Ekim’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Analistler, küresel piyasalarda Fed’in çarşamba günü faizleri artıracağına neredeyse kesin gözle bakıldığını belirterek, buna bağlı olarak piyasalardaki volatilitenin arttığını kaydediyor.

Dolar/TL, şu dakikalarda 2,9880’den alıcı buluyor, avro/TL ise avro/dolar paritesindeki sakin seyre karşın 3,2298 seviyesinden 3,2927’ye yükseldi.

Analistler, bu hafta küresel piyasalarla Fed odaklı seyrin süreceğini belirterek, dolar/TL’de teknik açıdan 3,00 seviyesinin psikolojik direnç olarak izleneceğini, muhtemel geri çekilmelerde ise 2,9450 seviyesinin destek konumunda olduğunu öngörüyor.

Petrol fiyatları tepetaklak
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) çarşamba günü açıklanacak faiz kararı öncesinde piyasaların yükselen ateşi yeni haftada da devam ediyor.

Fed’in yarın başlayacak ve kararları çarşamba günü açıklanacak toplantısı öncesinde başta emtia piyasası olmak üzere tüm piyasalarda volatilitenin artmaya devam ettiği görülüyor. Fed’in çarşamba günü faizleri artıracağına neredeyse kesin gözle bakan piyasalarda, arz fazlası endişelerinin de devam etmesiyle başta petrol fiyatları olmak üzere emtia piyasalarında sert düşüşler görülüyor.

Brent petrolün varil fiyatının bugün yüzde 4’ün üzerinde değer kaybıyla yaklaşık 12 yılın en düşük seviyesi olan 36,32 dolara kadar gerilemesi, domino etkisiyle pay piyasalarında da düşüşlere neden oldu. Analistler, düşen emtia fiyatlarının borsalarda ağırlığı yüksek dev şirket hisseleri üzerinde yarattığı baskı nedeniyle endekslerin düşüşe geçtiğini ifade ediyor. 

Avrupa borsalarında değer kayıpları yüzde 1’e yaklaşırken, ABD borsalarının vadeli işlem sözleşmeleri de düşüşe geçti. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,18’e kadar yükseldikten sonra şu dakikalarda yüzde 2,15 seviyesinde dengelendi.
 
BIST 100 endeksi 21 ayın en düşüğüne geriledi
Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi ise döviz kurları ve faizlerdeki yükseliş eğiliminin negatif etkisiyle 71.695,94 puan seviyesinden düşüşe geçerek 31 Mart 2014 tarihinden bu yana en düşük seviyesi olan 69.498,70 puana kadar geriledi. Endeks yüzde 1.38 düşüşle 69 bin 308 puandan kapandı.

Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksinin 71.000 puan üzerinde tutunamadığına dikkati çeken analistler, tepki alımlarının Fed öncesinde güçlenemediğini ve geçen hafta boyunca etkili olan satış baskısının öne çıktığını kaydediyor. Petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerin küresel piyasalarda tedirginliğe neden olduğunu aktaran analistler, ilgililerin son açıklamalarından sonra arz tarafında bir düşüş olmayacağının anlaşıldığını, küresel ekonomik aktiviteye ilişkin toparlanma sinyalleri güçlenene kadar petrol fiyatlarının talep tarafından da destek bulamadığını dile getiriyor.

Diğer emtia fiyatları ile birlikte altının ons fiyatında da gerilemeler dikkati çekiyor. Altının onsu yüzde 1’e yakın değer kaybıyla 1.066 dolar seviyesine kadar geri çekildikten sonra şu dakikalarda kayıplarının önemli bir kısmını telafi ederek 1.072 dolar seviyelerine çıktı.

Kapalıçarşı’da altının gram fiyatı ise dolar/TL’deki yükselişin, altının ons fiyatındaki düşüşle dengelenmesi nedeniyle yatay bir seyir izliyor. Şu dakikalarda altının gramı 103,10 lira, çeyrek altın 171 lira, Cumhuriyet altını ise 695 liradan satılıyor.