​Dolar neden güçleniyor?

0
34

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına giderek yaklaşması dolar endeksini güçlendiyor.

ABD ekonomisinde işlerin yolunda gittiğini gösteren veriler ve FED yetkililerinden gelen açıklamalar doları destekliyor. 

Dolar endeksi 97 seviyesinin üzerine çıkarak 1 ayın zirvesini test ederken, Dolar/Yen paritesi 123,33 ile yaklaşık 8 yılın zirvesine çıktı. ABD borsaları yüzde 1 düşerken, VIX oynaklık endeksi yüzde 16 arttı. 

Dolar/TL gün içerisinde 2,65 seviyesini aştı.

Fortune Türkiye olarak dolar endeksinin güçlenmesinin nedenlerini sizin için derledik:

1. FED Başkanı Janet Yellen, Cuma günkü açıklamasında ”Ekonomi beklediğim gibi iyileşmeye devam ederse, ilk faiz artışı için bu yıl içinde harekete geçmenin ve parasal normalleşmeye başlamanın uygun olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullanarak asıl kararın ise gelecek verilere ve onların ekonomi hakkında sağladığı bilgilere dayanacağının altını çizdi.

2. FED Başkan Yardımcısı Fischer İsrail’de yaptığı konuşmada faiz artışı tartışmasının tarihlerle değil verilerle belirlendiğini ifade etti. Fischer,gecikmiş bir faiz arttırımı nın da yeteri kadar etkin olmayacağını söyledi. 

3. ABD’de dün açıklanan dayanıklı mal siparişleri Nisan’da beklentiler doğrultusunda yüzde 0.5 daraldı fakat daha önce Mart ayı dayanıklı mal siparişleri için yüzde 4.7 olarak açıklanan artış da yüzde 5.1’e yukarı yönlü revize edildi.

4. ABD’de yeni konut satışları Nisan’da 517,000 adet ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Daha önce 481,000 olarak açıklanan Mart ayı yeni konut satışları 484,000’e revize edildi.

5. ABD’de tüketici güven endeksi Mayıs’ta 95.4’e yükselerek beklentilerin üzerinde geldi. Daha önce endeksin Nisan ayı için 95.2 olarak açıklanan seviyesi ise 94.3’e revize edildi

6. Yunanistan’a ilişkin kaygıların parite üzerinde yarattığı baskı.