Doğan Grubu’na Yargıtay şoku

0
210

Yargıtay 19. Ceza Dairesi, Aydın Doğan’ın da aralarında bulunduğu Doğan Grubu yöneticileri hakkında yurtdışından kâğıt ithalatı sırasında paravan şirketler üzerinden vergi kaçırıldığı iddiasıyla açılan 3 ayrı davada yerel mahkemece verilen beraat kararlarını bozdu. 
   
Sabah Gazetesi’nden Nazif Karaman’ın haberine göre, Doğan Grubu’nun paravan şirketler kullanarak eksik vergi beyanında bulunduğu iddia ediliyor.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi; İstanbul Anadolu 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nin iki, İstanbul Anadolu 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nin ise bir beraat kararını hukuka aykırı bularak iade etti.

19. Ceza Dairesi, İstanbul Anadolu 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kağıt ithalatı sırasında 2005-2006 yıllarında kağıt alımında Sortal ve Shawcliff adlı şirketlerden mal almış gibi fatura kullanarak daha yüksek birim fiyattan mal alımı beyan ettiği ve böylece yaklaşık 15 milyon lira eksik vergi beyanında bulunduğu iddiasıyla Aydın Doğan’ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ, Şener Mustaoğlu, Soner Gedik ve İmre Barmanbek hakkında verdiği beraat kararını bozdu.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi bir başka kararında ise İstanbul Anadolu 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yine kağıt ithalatı sırasında Işıl İthalat ve Doğan Dış Ticaret şirketleri vasıtasıyla 2007 yılında 3.5 milyon TL eksik vergi bildiriminde bulundukları gerekçesiyle Soner Gedik, Mehmet Ali Yalçındağ, Aydın Doğan, İmre Barmanbek ve Mehmet Erol Çamur hakkında verdiği beraat kararını bozdu. Kararda, Işıl A.Ş. ve Doğan Dış Ticaret’in yurtdışından bizzat kendileri tarafından gerçekleştirilen kağıt alımlarını Sortal ve Shawcliff adlı şirketlerden mal almış gibi fatura düzenleyerek birim fiyatları yükseltip vergi kaybına sebep oldukları anlatıldı.