Diyarbakırlı Süleyman’ın Bodrum Halikarnas yolculuğu…

0
2389

Türkiye’nin uluslararası tanıtımında özel bir yere sahip dünyaca ünlü Halikarnas Disco Otel’in sahibi Süleyman Demir, 1979 yılında Halikarnas’ı açarak Bodrum’un bir dünya markası olmasını sağlamış ve Halikarnas Turizm Tic. Şti olarak Muğla ilinde yıllarca vergi şampiyonu olarak yer almış bir işadamı olma özelliğini sürdürmeye devam ediyor.
 
Halikarnas’ı yaratmayı Bodrum’a kolej tatillerinde (1960-1970) her geldiğinde hayal edermiş. Diyarbakır’ın önemli ailelerinden Demir Ailesi’nin üyesi olan Süleyman Demir, doğuştan turizme aşık biri olarak 5 bin kişilik Halikarnas Disco ile dünyanın dikkatini Bodrum’a çevirmiş.
 
Yeniliğe, yaratıcılığa, mükemmelliyetçiliğe ve detaylara çok önem veren, iş ahlakından ve prensiplerinden hiçbir zaman taviz vermeyen bir işkolik. “Bodrum’da tembel ve vurdumduymaz yaşayanları zaman zaman kıskandığım da olmuştur “ diyor. Süleyman Demir, Türkiye’nin en eski turizmcilerinden Mehmet Demir’in oğlu.
  
Demir bugünlere gelişini şöyle anlatıyor; “Kolej yıllarında okuldan çıkar çıkmaz soluğu otelimizde alırdım. Rahmetli babam kapıdan kovardı. Ben pencereden yine içeriye girerdim. Turizm kitapları alır dünyanın farklı coğrafyaları hakkında bilgimi arttırırdım. Diyarbakır, Türkiye bana dar geliyordu. Dünyayı tanımak istiyordum.”
  
Başarılı bir öğrenci o dönemde Türkiye’de sınırlı sayıda olan Maarif Koleji sınavını kazanıyor. Mezunlarının birçoğu siyaset ve ekonomi dünyasına yön veren Diyarbakır Maarif Koleji’nde çoğunluğu yabancı olan öğretmenlerinden sadece ders kitaplarını değil dünyaya ilişkin birçok bilgi edinerek mezun oluyor.
 
Yazları İstanbul’a giden Demir Ailesi, oğullarının üniversiteyi kazanmasından sonra Diyarbakır’a dönmüyor. Turizme aşık olduğunu belirten Süleyman Demir, üniversiteden mezun olduktan sonra İngiltere’de turizm alanında eğitim çalışmalarına katıldı.
  
Çok sevdiği annesinin arabulucuğuyla babasına Diyarbakır Demir Otel’i işletmek için teklif getirdi. Aile geleneğinde olmayan bu teklifi babasına kabul ettirmek için 6 ay annesi ile birlikte uğraştı. ‘Sen benden iyi mi biliyorsun bu işi?’ diyen babasına mevcut otel hasılatından yüzde 20 fazla ödeme yapacağını söyledi.
 
Otelin terasına disco bar açtı. Nato’nun Amerikalı komutanları sayesinde New York’ta çıkan en yeni plaklar bir hafta sonra Demir Otel’de çalınıyordu. Doğu’nun Hilton’u olarak anılmaya başlandılar. İşinizin başında olmayınca arzu edilen şekilde ilerlemeyeceğini savunan Demir, “İlk işim bütün personelle toplantı yapmak oldu. Turizm Bankası’na gidip kredi aldım. Bütün otelin içini baştan aşağı yıktım.
 
Dekorasyonu, odaların boyutlarını değiştirdim. Borç aldım ama babamın aylık ödemelerini aksatmadan gönderdim” diye anlatıyor. 2 yıl sonra babası ‘Oğlum artık turizmcilik yapmayalım. Bırak bizim kahvemizi başkası ikram etsin’ deyince Diyarbakır’dan ayrıldı. Soluğu kolej yıllarından beri geldiği Bodrum’da aldı.
 
 1978 yılında kendi ayakları üzerinde durabilmenin mücadelesini veren Demir, babası onu İstanbul’da yeni şirket kurmak için noterde beklerken o Bodrum İnci Pansiyon’un sahipleriyle kiralama anlaşması yapıyordu. Babasıyla 3 yıl küs kaldılar.
 
Halikarnas’ın başarısı net bir şekilde ortaya çıkınca babası kendisine benzeyen inatçı oğluyla barıştı. Babasıyla karakterlerinin benzer olduğunu anlatan Demir, “O yüzden birbirimizle uyuşamıyorduk.
 
 
 
O da başarmayı ileriye gitmeyi hedefleyen çok çalışkan birisiydi. Ben özgürlüğüme de çok düşkündüm. Düşüncelerimde özgür olmak kendim yaratmak istiyordum. Başarılı olayım olmayayım? Yeter ki ben yaratabileyim. Hatalarımdan ders alıp bir sonrakinde daha iyi yapma tutkusu var bende.
 
 Babamla aynı iş kolunda ortaklığı yürütemeyeceğimi hissediyordum. Babama bazı tavsiyelerde bulunurdum; ‘Sen mi bana öğreteceksin?’ yanıtını alırdım” diyor.
 
 
Halikarnas’ın konseptini en ince ayrıntısına kadar kendisi planladı. Elindeki tüm parayı İnci Pansiyon’a, yeni adıyla Halikarnas’a yatırdı. Güzel yemeklerin olduğu restoran ve yemek saatinden sonra güzel dans müzikleri çalınan bir mekan hazırladı. Bodrum Kalesi’ni her noktadan gören Halikarnas’ın dans bölümü o kadar çok beğenildi ki 1986’da yeniden bir düzenleme yapıldı.
 
 Projeyi kendisi hazırlayan Süleyman Demir, mimarların bar bardır sözlerine karşılık inadını sürdürdü. Her müşteri grubunun ihtiyaçlarına uygun ayrı konseptlerde bar tasarımları hazırlandı. Gelen yabancı konukların Ege Medeniyetleri’nin izlerini hissettiği sütunlar, mekan içindeki bu 7 ayrı bar büyük beğeni kazandı.
 
Animasyon, lazer şov gösterileri de alanında ilk özelliğini taşıyordu. Türkiye’den ve yurtdışından gelen birçok ünlü konuk Halikarnas Butik Otel’de kaldı. Müşterileriyle çok güzel bir ilişki kurduklarını vurgulayan Demir, ilk başlarda “2 metrekarelik bir küçük sahne yaptık.
 
Ufak ufak müşterilerimizi de sahneye çıkarmaya başladık. İşadamları ve politikacılardan bile o sahneye çıkan isimler olmuştur” diyor. Risk almadan ilerlenmeyeceğine inanan Demir, Almanya ve İngiltere’den önemli dergilerin köşe yazarlarını, gazetecileri yıllarca Bodrum’a davet edip ağırladı. Böylece Bodrum uluslararası yayınlarda yer almaya başladı.
 
Halikarnas’ta ağırlanan konuklar arasında Turgut Özal da bulunuyordu. Lazer ışığını İstanköy’e vurdurmasının sorun olup olmayacağını soran Demir, ‘Sen ışığı vurdur sorun olursa ben çözerim’ yanıtını alıyor. İstanköy’de 1 kilometrelik bir alana yansıyan yeşil, mavi ışıklar halk arasında paniğe, “Uzaylılar geldi” söylemlerine yol açıyor.
 
Yunanlı yetkililer, Bodrum’u arayınca bu kez lazer sahile vurdurulmuyor, yerleşim biriminin üstünden geçiriliyor. İyi bir işletmecinin örnek olması lider olması gerektiğine inanıyor. Kendine karşı acımasız davrandığını da kabul ediyor. 30 yıllık iş yaşamında profesyonel iş ahlakı nedeniyle özellikle eğlence işinde mekanında içki içmeyen, gece gündüz çalışan bir patron yöntemi benimsediğini iletiyor.
 
Denize düşkün olan Demir, “Ama teknede tembelliği seviyorum. En rahat tatili bırakın Bodrum’u Türkiye’yi, yurtdışına gittiğimde yapabiliyorum.” Halikarnas’ın yazılı olmayan kuralları var. Yaşı küçük olanların içeriye alınması yasak. Çok fazla içki içenlerin kendine ve çevreye rahatsızlık vermemesi için içkisi kesiliyor.
 
Fiyatlar en ışıklı yerde ve kapıda ilan ediliyor. Gelen konukların özgürce eğlenip dinlenmesi için ‘Bu gece bugüne kadar ertelediğiniz isteklerinizi’ yaşama geçirin çağrısı mutlaka yapılıyor. Müşteriye önem vermenin sözle olmayacağını belirten Demir, “Onları etkileyecek yenilik ve hizmetleri sunmak zorundayız. Akıl almaz bir yarışa dönüştü. Her sene bir önceki seneyi aşmak zorundayız. Burada eğlenmek birinci maddedir. İnsanların hiçbir komplekse kapılmadan eğlendikleri bir ortam sağladık. Kasıntısı da havalısı da çözülsün pistte gönlünce dans etsin” diyor.
 
Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) kurucularından olan Süleyman Demir Türk Tanıtma Vakfı (TUTAV) tarafından onur ödülüne layık görüldü. Bodrum hava alanı yapımına destek veren Demir, ülkenin tanıtımı içinde bir çok broşür yaptırıp tanıtım filmi hazırlatarak özellikle dünyanın önde gelen TV kanallarında yayınlatarak Bodrum’a ve ülkeye Fahri Turizm elçiliği yapmıştır. Time Dergisi, Der Spiegel, RTL ve BBC gibi dünya medya devlerinin övgüyle bahsettiği Halikarnas, dünya starlarının da uğrak yeri olma özelliğini her zaman sürdürmeye devam edecek. Mick Jagger, Bette Midler, Dustin Hoffman, Princess Caroline, Princess Margaret, Lady Sarah Armstrong, Rockefellers, Valentino, Sting, Richard Branson , John Franco Ferre, Phil Collins, Michael Caine, Ahmet Ertegün, Blues Brothers, Ronald McDonald, Pamela Anderson, Kid Rock, etc… gibi dünya nın en ünlüleri ve Türkiye’den hemen hemen tüm ünlüler Halikarnas’a gelmişler.