Dikkat Edilmesi Gereken Riskler

0
1244

Kripto paralar yatırımcılar ve geliştiriciler için birçok yenilikçi fırsatlar sunuyor. Aynı zamanda sahip olduğu risklere ve sorumluluklara dikkat edilmesi gerekiyor. Peki bunlar nelerdir? Nasıl tedbirler alınmalı? Gelin biraz yakından bakalım…

Her varlık türünde olduğu gibi kripto para birimlerinde de gerek bir kullanıcı gerekse bir geliştirici olarak teknolojiyi iyi anlamak önemlidir. Yatırımları korumak amacıyla oluşabilecek risklerin farkında olmak, bu alandaki saygın dijital varlık cüzdanlarını kullanmak, iki faktörlü kimlik doğrulamalarını kullanmak, şüpheli e-postalardan ve mesajlardan kaçınmak alınabilecek önlemler arasındadır. Bu nedenle teknolojiyi araştırıp bilgili kalmak korunmanın en iyi yoludur. Kripto para birimleri hayatımıza blokzincir teknolojisinin girmesiyle birlikte alternatif bir yatırım ve ödeme şekli olarak popülerlik kazanıyor. Blokzincir teknolojisi ile geliştirilen birçok varlık türünden yalnızca biri olan kripto paralar (crypto currencies), coğrafi sınırlama ve herhangi bir aracı kuruma ihtiyaç olmaksınız transferi mümkün olan “peer-to-peer” ödeme araçlarıdır. Kripto varlıkların temelindeki blokzincir teknolojisi, zaman damgası, kriptografi, dağıtık defter teknolojisi (DLT), konsensus, akıllı sözleşmeler gibi birçok bileşenden oluşuyor.

NEDEN RAĞBET GÖRÜYOR?

En çok bilinen kripto para birimlerinden biri olan Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adıyla kimliği bilinmeyen bir kişi veya grup tarafından geliştirilmiştir. Bitcoin ile başlayan bu yolculuk ise günümüze kadar, her biri kendine özgü özelliklere ve kullanım alanlarına sahip olan altcoin olarak bilinen binlerce kripto para birimini beraberinde getirdi.

Yatırımcılar tarafından kripto para birimlerinin bu kadar rağbet görmesinin en önemli nedenlerinden biri, geleneksel finans sisteminde yer alan ve merkezi otoritelerce kontrol edilen para birimlerinin aksine merkeziyetsiz bir yapıya sahip olmasıdır.

Blokzincir teknolojisi sayesinde eşler arası (peer-to-peer) bir ağ üzerinde çalışan kripto para birimlerinde işlemler tek bir otorite yerine bir kullanıcı ağı tarafından işlenir ve doğrulanır. Blokzincir ağında yer alan kullanıcılar tarafından denetlenen ve onaylanan işlemlerin güvenli ve şeffaf olmasını sağlamak amacıyla karmaşık matematiksel algoritmalar kullanan kripto paralar, bu özelliği nedeniyle de siber saldırılara ve dolandırıcılığa karşı da dirençli hale geliyor.

Kripto paralar merkeziyetsiz, şeffaf ve güvenli yapılarıyla her ne kadar devrim yaratma potansiyeline sahip olsalar da blokzincir üzerinde geliştirilen bu para birimlerinin merkeziyetsiz ve düzenlenmemiş yapısı onları piyasadaki dalgalanmalara ve spekülasyonlara açık hale getiriyor. Hatta kripto paralar ilk çıktığı zamandan itibaren birçok dolandırıcılık, sahtekarlık, saadet zincirleri, sahte ICO’lar ve kimlik avı gibi tehditlerin hedefi olmuş ve bu da kullanıcılara milyonlarca dolara mal olmuştur. Bu nedenle de kripto para birimleriyle bir transfer veya yatırım yaparken kendimizi riskler konusunda eğitmek oldukça önem taşıyor.

RİSKLER VE DOLANDIRICILIKLAR

Kripto para birimleri hayatımıza girdiğinden beri geliştiriciler ve kullanıcılar tarafından en büyük risk ve sorun hacklenme ve dolandırıcılık potansiyelidir. Birçok yatırımcı tarafından kullanılan ve kripto para birimlerinin kolayca alınıp satılmasına imkan tanıyan kripto varlık borsaları uzun yıllardır siber suçlular tarafından hedef alınmış ve bunun sonucunda birçok yatırımcı milyonlarca dolar kayıp yaşamıştır. Bunun yanında çeşitli Ponzi planları ve sahte ICO teklifleri de kripto para dünyasında oldukça yaygın hale gelmiştir. Dolandırıcılar ve siber suçlular ise bu alandaki kullanıcıları planlarına dahil edebilmek için sahte sosyal medya hesapları ve e-postalar ile kullanıcıları ağlarına çekiyorlar.

PİYASA DALGALANMALARI

Kripto paralarla ilişkili yatırımcıların ve kullanıcıların karşılaştığı bir diğer önemli risk ise piyasa oynaklığıdır. Kripto paralar yapıları gereği oldukça değişken varlıklardır. Bu varlıkların fiyatları piyasa taleplerine ve duyarlılığına bağlı olarak çok hızlı bir şekilde değişmektedir. Bunun sonucunda da kripto para birimleri yatırımcılar açısından önemli kayıplara sebebiyet verebiliyor.

DÜZENLEME EKSİĞİ

Kripto para birimleri merkeziyetsiz bir şekilde çalışan blokzincir ağı üzerinde çalışmaktadır, bu da kripto para birimlerinin bir hükümet veya merkezi otorite tarafından tamamen denetlenemedikleri anlamına gelmektedir. Bu da kripto paraları geleneksel finans araçlarıyla aynı düzenlemelere tabii olmadığı ve dolandırıcılıklar, sahtekarlıklar için birer hedefe dönüşmelerine sebep olur. Bu durumda çeşitli uyuşmazlıkların yaşanması sonucunda kullanıcı ve yatırımcıların çok az başvuru merciine sahip oldukları anlamını taşıyor.

KİMLİK AVI SALDIRILARI

Kimlik avı saldırıları, siber suçlular tarafından en çok tercih edilen yollardan biridir. Kimlik avı saldırıları, oltalama saldırıları, kripto para borsası veya cüzdan sağlayıcısı gibi görünerek meşru kaynaklardan geliyormuş gibi görünen mailler ve mesajlar göndererek. Bu mesajları tıklanıldığında çeşitli virüslere veya hileli yönlendirmelerle yatırımcının kripto varlıklarına erişiminin engellenerek burada bulunan varlıkların ele geçirilmesi hedefleniyor.

CÜZDANDAKİ GÜVENLİK AÇIKLARI

Kripto para cüzdanları, en basit tanımıyla kripto paraların saklandığı bir yazılım, uygulamadır . Kripto para cüzdanları ağ üzerinden erişilen sıcak cüzdanlar ve harici elektronik cihazlar ile erişilen soğuk cüzdanlar olarak ikiye ayrılır. Ağ üzerinden açık erişime sahip olan sıcak cüzdanlar hacklenmeye ve kötü amaçlı yazılım, kimlik avı saldırıları gibi güvenlik açıklarına karşı hassastır. Bilinçsiz bir kullanıcının cüzdan bilgilerine bilgisayar korsanları tarafından erişim sağlanır ise, kullanıcının bilgisi ve rızası olmadan varlıkları geçirilebilir.