DiCaprio ve Hollywood Malezya fonu kurbanı

    0
    40

    ABD Adalet Bakanlığı, Malezya başbakanının kurduğu yatırım fonundan çalınan 500 milyon dolar değerindeki bir miktarı daha mercek altına alarak, fonla bağlantılı soruşturmaya tabi tutulan toplam miktarı 1,7 milyar dolara çıkardı.

    Bakanlığın soruşturması ünlü aktör Leonardo DiCaprio’ya hediye verilen bir Picasso tablosunu ve üç Hollywood filminin yayın haklarını kapsıyor.

    Fortune.com’da yer alan haberde, Los Angeles’taki mahkemede Adalet Bakanlığı tarafından açılan davanın 2009 yılında Malezya’nın ekonomik gelişimine katkıda bulunmak için Başbakan Najib Razak tarafından kurulan ve kısaca 1MDB olarak bilinen 1 Malaysia Development Berhad fonunun kara para aklama amacıyla kullanıldığı iddialarıyla ilgili olduğu kaydediliyor.  

    Adalet Bakanlığı’nın incelemelerine göre, fon görevlileri 4,5 milyar doları aşkın bir miktarı zimmetlerine geçirdiler. Bakanlık yetkilileri Malezyalı finansör Jho Low’u ABD’deki bir hesap aracılığıyla 1MDB’den 400 milyon doları aşkın bir miktarı aklamakla suçluyorlar; bu paranın DiCaprio gibi ünlülere verilen lüks hediyeler ve kumar için harcandığı ileri sürülüyor. Ancak ünlü aktöre yönelik herhangi bir suçlama söz konusu değil.

    Low’un 1MDB bono satışından 3.2 milyon doları zimmetine geçirerek, bu parayı DiCaprio’ya hediye etmek üzere bir Picasso tablosunun satın alınmasında kullandığı ifade ediliyor.

    Adalet Bakanlığı ayrıca üç Hollywood filminin de Jho Low tarafından 1MDB’den çalınan on milyonlarca dolarla finanse edildiğine dikkat çekiyor. Bu filmlerden biri DiCaprio’nun baş rolünde oynadığı 2013 yılı yapımı “The Wolf of Wall Street”.

    Leonardo DiCaprio’nun sözcüsü ise yaptığı açıklamada, aktörün hem Picasso’yu hem de filmle ilgili soruşturma üzerine 1MDB’yle bağlantılı finansörlerden gelen diğer hediyeleri ABD hükümetine teslim etmek için işlemlere başladığını bildirdi. Sözcü DiCaprio’nun kurduğu çevre koruma vakfına bağış için düzenlenecek açık artırmada kullanmak amacıyla söz konusu hediyeleri kabul ettiğini belirtti.

    Her üç film de Najib’in damadı Rıza Aziz tarafından kurulan Red Granite’ın yapımı. Diğer iki film sırasıyla, 2014 yılı yapımı, başrolünde Jim Carrey’nin oynadığı komedi “Dumb and Dumber To” ve 2015 yılı yapımı, başrolde Will Ferrell’in oynadığı “Daddy’s Home”.

    Malezyalı fonun aynı zamanda dünyanın çeşitli yerlerindeki şirketlerden 200 milyon dolar değerinde bir yat ve mücevherlerin satın alınmasında da kullanıldığı kaydediliyor.

    Amerika’da açılan davalar üzerine Malezya Başbakanı Najib Razak’ın sözcüsü suçlamaların temelsiz olduğunu ileri sürerek, kanıtlanmamış ithamların baz alınamayacağını söyledi.

    Malezya Adalet Bakanlığı fonla ilgili herhangi bir yasadışı işlemin söz konusu olmadığını söylüyor. Başbakan Najib halen Malezya’da yaklaşan seçimlere hazırlanıyor.