Deniz taşımacılığında kara bulutlar

    0
    28

    Dünyada deniz konteyner taşımacılığı çok kötü bir yaz geçirdi. “Les Echos” gazetesinde yer alan habere göre, sektörün barometresi niteliğindeki Şanghay Konteyner Taşımacılık İndeksi (SCFI) 1 Ağustos itibariyle yüzde 20 oranında gerilerken, geniş çaplı bir çöküşle ilgili kaygılar da artmaya başladı. Morgan Stanley’in hazırladığı raporda da, deniz konteyner taşımacılığının 2016 yılında 5 milyar dolarlık bir zarara uğrayacağı öngörülüyor.

    Tüm dünyada deniz taşımacılığında ciddi bir gerileme söz konusu ancak en kuvvetli şok özellikle Asya ve Avrupa arasındaki hatlarda yaşanıyor; bu hatlarda taşınan kargo hacmi yaz başından itibaren yüzde 39 oranında geriledi. Bu durum tabii ki, sektörde baz alınan 400 feet’lik konteyner taşımacılık ücretinde de gerilemeye yol açtı.
    Buna göre, Asya ve Kuzey Avrupa arasındaki hatlarda konteyner taşımacılığında ortalama bir ücret olan 1000 euro, 695 dolara geriledi ve bu rakamın daha da düşmesi bekleniyor. Sektör analistlerine göre, fiyatın 400 dolar civarına düşmesi an meselesi.

    Öte yandan, deniz konteyner taşımacılığındaki bu olumsuz tablo sektör oyuncularını da tökezletiyor. Nitekim pazar lideri olan Danimarkalı dev Maersk Line, USAC’la birleşen Alman Hapag-Lloyd ya da Çinli Orient Overseas Container Line, üçüncü mali çeyrekte sırasıyla 151 milyon, 99 milyon ve 57 milyon dolar zarar açıkladılar. Alanında dünyanın üçüncü büyüğü olan Fransız CMA CGM ise aynı dönemde 109 milyon dolar tutarında bir zarar beyan etti. Güney Koreli Hanjin Shipping ise 4,79 milyar euro’luk bir borçla batarak, mahkemeye iflas koruma başvurusunda bulundu.