Davutoğlu’ndan vize müjdesi

0
33

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çırağan Sarayı’ndaki Türkiye İhracatçılar Meclisi İstişare Toplantısı’nda, “İktidara geldiğimizde 42 ülkede vize serbestlik anlaşması vardı, şimdi 76 ülkede, daha da geliştireceğiz. İstiyoruz ki ihracatçımız çantasını eline aldığında, dünyanın her bir köşesine vize kaygısı olmadan seyahat edebilsin ve indiği zaman orada Türk büyükelçiliğini görebilsin” dedi.
 
Türkiye’nin hemen her şehrinde ihracat artışının dikkat çekici boyutta olduğuna işaret eden Davutoğlu, “Hemen her şehirde ihracat artışının 5 kattan daha az olduğu şehir görmedim. Bazı yerlerde 10 misline de çıkmış. 1 milyar doları aşan ihracat yapan şehirlerimizin sayısı 5’ten 16’ya çıkmış” diye konuştu.
 
“8 YILLIK HÜKÜMET PROGRAMI AÇIKLADIK” 
Davutoğlu, hükümetlerin seçim döneminde kısa dönemli popülist programlara eğilebileceğini ancak AK Parti hükümetinin uzun dönemli programlarını sürdürdüğünü belirtti.
 
Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
“Normalde hükümetler seçimlere giderken uzun dönemli programlara ara verir ve daha çok kısa dönemli popülist eğilimler içine girebilir. Dikkatinizi şu noktada çekmek isterim, 62. hükümeti kurduğumuz günden itibaren biz 8 aylık bir hükümet programı açıklamadık. 8 yıllık, 2023’e kadar sürecek bir hükümet programı açıkladık.
 
AK Parti hükümetleri döneminde yapılan bütün programlar, açıklanan bütün eylemler belli bir takibin içinde hayata geçirilmiştir. 2002’de acil eylem planıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde başlatılan ilk dönüşümler meyvelerini daha sonraki dönemde verdi. Şimdi de biz yeni Türkiye’yi inşa faaliyetinde ekonomimizin bir bütün olarak yüksek orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçebilmesi için hem ekonominin bütününde hem de ihracat alanında yapısal bir değişime önem veriyoruz.”
 
“MUHALEFET GERÇEKLEMEYECEK VAATLERİ GÜNDEME GETİREBİLİR”
Hükümetlerin kısa dönem seçim politikaları uygulama lüksü bulunmadığına dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:
 
“Muhalefet popülist yaklaşımlarla gerçekleşmeyecek birçok vaadi gündeme getirebilir. Bir asgari ücret üzerinden yapılan tartışmalara, doğrusu bütün sanayimiz gibi ihracatçılarımızın da rasyonel ekonomi bağlamında ışık verici şekilde yorum getirmelerine ihtiyaç bulunuyor. Asgari ücret, işverenlerle işçilerin bir araya geleceği, kamunun da bulunduğu bir ortamda optimum bir noktada belirlenmeye çalışılan bir hizmettir. Burada yapılabilecek uygulamaların, popülist yaklaşımların ihracatımızda rekabeti ne kadar olumsuz yönde etkileyebileceğini en iyi sizler bilirsiniz.”
 
İhracata dönük üretim stratejisi kapsamında yatırım teşvik sisteminde gerekli düzenlemelerin yapıldığına işaret eden Davutoğlu, “Bu çerçevede yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik konuların öncelikli yatırımlar kapsamına alınarak beşinci bölge destek oran ve sürelerinden yararlandırılmasına yönelik mevzuat tamamlandı” dedi.
 
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ İSTİKRAR ADASI” 
Davutoğlu, bölge ülkelerinin büyük kırılmalar ile çatışmalara sahne olduğunu bildirdi.
 
Türkiye’nn ihracat pazarının olduğu 6 ülkede kamu düzeninin yok olmuş halde bulunduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:
 
“Etrafımızda büyük kırılmaların yaşandığı jeopolitik dönüşümler, çatışmalar yaşanıyor. İhracat pazarımız olan 6 ülkede kamu düzeni maalesef yok olmuş durumda. Buna rağmen siz oralara giriyorsunuz ihracat yapıyorsunuz, buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu istikrarsız ortamın, bölgelerin arasında bir istikrar adası olma hüviyetini sürdürüyor.”

İHRAÇ EDİLEN ÜRÜN SAYISI 1737
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “25 Öncelikli Dönüşüm Programımız içinde en fazla önem verdiğimiz hususlardan birisi ithalata olan bağımlılığın azaltılması programı. Bu çerçevede ithalata olan bağımlılığın azaltılması konusunda son dönemde sağladığımız iyileştirmeleri ki yüzde 65,1’e yükseldi geçtiğimiz sene, inşallah 2018 sonunda bunu yüzde 70’e çıkarmaya kararlıyız” dedi.
 
Davutoğlu, ihraç edilen ürün sayısının 1737 olduğunu dile getirerek, bunun gurur verici bir rakam olduğunu söyledi.
 
Davutoğlu, cari açıkta geçen yıl içinde sağladıkları başarının sadece petrol fiyatlarındaki düşüşle izah edilemeyeceğini dile getirerek, bunun ihracattaki artışla da ilgili olduğunu ifade etti. Davutoğlu, ihracat yüzde 3,8 artarken ithalatın yüzde 3,8 gerilediğini, cari açığın yüzde 29 azalarak yüzde 45,8 milyar dolara gerilediğini, bunda da en büyük payın ihracatçılara ait olduğunu aktardı.
 
Niteliksel dönüşümü bir öteki aşamaya götürebilmek için stratejik bir planlama içinde değerlendirme yapmaları ve gelecek planlarını şekillendirmeleri gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin konuşmasında ifade ettiği hususlardan birçoğunun açıkladıkları “25 Öncelikli Dönüşüm Programı”nda bulunduğunu bildirdi.
  
“İTHALATA OLAN BAĞIMLILIK AZALIRSA CARİ AÇIK DA DÜŞECEK” 
Davutoğlu, ithalata olan bağımlılığın azalmasıyla cari açığın da düşeceğine işaret ederek, yine bu çerçevede orta ve yüksek teknolojideki ürünlerin ihracattaki payını 2018 sonunda yüzde 38’e ulaştırmayı hedeflediklerini aktardı.
 
“İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı”nın öncelikli programları içerisinde yer aldığını belirten Davutoğlu, “Özel sektör yatırımlarının milli gelire oranını 2018 sonunda yüzde 19,3’e çıkarmayı, gayrimenkul hariç kümülatif uluslararası doğrudan yatırım tutarını ise 92,8 milyar dolara ulaştırmayı ve iş yapma kolaylığı endeksi sıralamasında ilk 40 ülke arasında girmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Davutoğlu, tek tek son 4 ay içerisinde bu çerçevede attıkları adımları paylaşmak istediğini belirterek, şöyle devam etti:
 
“Mart 2015 sonu itibarıyla bu 1258 eylemden 15’inin tamamlanmasını hesaplıyorduk, 15 eylemden 12’si tamamlandı. Ayrıca daha sonra tamamlamayı düşündüğümüz 29 adet eylem de tamamlandı. Dolayısıyla aralık ve ocak ayında ilan ettiğimiz 25 öncelikli programla ilgili eylemlerden 41’ini 3 ay içinde gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu 41 eylemden Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı’nda 3 eylemi tamamladık. Bir, Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı Taslağı hazırlandı. İki, İhracata Dönük Üretim Stratejisi kapsamında yatırım teşvik sisteminde gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu çerçevede yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik konuların öncelikli yatırım kapsamına alınarak 5. Bölge Destek Oran ve Süreleri’nden yararlandırılmasına yönelik mevzuat tamamlandı. Yani teknoloji yoğun yüksek teknoloji ürünlerini nerede üretime dönüştürmek üzere planlanmış olursa olsun mutlaka 5. Bölge Destek Oran ve Süreleri’nden istifade edecek. Yine Ürün Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi çerçevesinde yaptığımız mevzuat değişikliğiyle ihracatçı şirketlerimizde tasarım departmanlarının kurulması ve geliştirilmesinin hızlandırılmasıyla tasarım ve ürün geliştirme projelerinin desteklenmesi mümkün hale geldi.”
 
“İTHALATA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASI KONUSUNDA 10 EYLEM TAMAMLANDI” 
Davutoğlu, ikinci ana öncelikli dönüşüm programı olması itibarıyla İthalata Olan Bağımlılığı Azaltılması Programı çerçevesinde de 10 eylemi son 4 ay içerisinde tamamladıklarını anlatarak, bu eylemler çerçevesinde firmaların orta ve yüksek teknolojili üretim yapması amacıyla yatırım destek programları başlattıklarını dile getirdi.
 
Bu yılın ilk çeyreği itibarıyla değerlendirilen 150 projenin 87’sinin desteklendiğine işaret eden Davutoğlu, bu kapsamda yaklaşık 75 milyon lira destek verildiğini aktardı.
 
Davutoğlu, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da yapılan değişiklikle İstanbul hariç bütün illerde demiroksit pigmenti üretimine dönük yatırımların bölgesel olarak desteklenmeye başladığını kaydederek, atıkların uygun koşullardan ekonomiye kazandırılması, geri dönüşüm, geri kazanım, ayırma ve toplama faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiğini bildirdi.
 
Atık elektronik ve elektrikli eşyalarla tehlikesiz atıkların geri dönüşümüne, geri kazanımına, toplanmasına ve ayrıştırılmasına yönelik tesislerin standartlarının, bu tesislere lisans verme ve lisans yenileme ölçülerinin detaylı olarak belirlendiğini ifade eden Davutoğlu, atıkların ekonomiye kazandırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yurt içi çelik hurdası üretim ve tüketim projeksiyonu çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.
 
Davutoğlu, metal hurdaların modern tekniklerle mahalli idare birlikleri aracılığıyla toplanması amacıyla Atık Geliştirme Merkezi Tebliği’nin yürürlüğe girdiğini de belirterek, tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından öngörülen süreler içerisinde belediyelerin alışveriş merkezleri, satış noktaları, üniversiteler, havaalanları, organize sanayi bölgeleri gibi noktalarda Atık Geliştirme Merkezi’nin kurulmasına ilişkin uygulama altyapısının temel mekanizmasının oluşturulduğunu bildirdi.
  
TASARRUFLARIN ARTIRILMASI VE İSRAFIN ÖNLENMESİ 
Başbakan Davutoğlu, “Üçüncü alan olarak Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı’nda 7 eylem tamamlanmış bulunuyor. Türkiye Sigorta Birliği’nin internet sitesinde Türkiye için tamamlayıcı ve destekleyici sigorta modelleri önerileri isimli rapor ve çerçeve planlama yapıldı. Yine, Uzun Vadeli Hayat Sigortaları Ürünlerinin Geliştirilmesi isimli bir çerçeve plan daha hazırlandı. Piyasa gözetimi ve denetimi etkinliğinin artırılmasına yönelik mevzuat çalışmaları yürütülüyor” değerlendirmesinde bulundu.
 
Vergisel araçlarla tasarrufun özendirilmesi ve tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi bileşeni çerçevesinde yatırımcıların, vergi indirimi desteğinden daha kısa sürede yararlanmalarını sağlamak üzere, yatırım döneminde kullanılabilecek vergi indirim tutarlarının artırılmasına yönelik düzenlemelerin yürürlüğe girdiğini ifade eden Davutoğlu, 31 Aralık 2014’te uygulaması sona eren vergi indirim ve sigorta primi işveren hissesi desteğindeki yüksek oran ve sürelerin 31 Aralık 2015’e kadar başlatılacak yatırımlar için uygulanmaya konulduğunu aktardı.
 
Davutoğlu, mali piyasa araçlarıyla tasarrufların özendirilmesine yönelik olarak çeyiz ve konut hesaplarına devlet katkısı uygulaması getirildiğini anlatarak, ISO 500 listesinde yer alan şirketlerin borsaya çekilmesi amacıyla söz konusu şirketlerden 50’sinin Borsa İstanbul yetkililerince ziyaret edilerek bu konuda teşvik edildiğini de kaydetti.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, halka açık şirketler için Kurumlar Vergisi oranının farklılaştırılmasına yönelik çalışma yürütüldüğünü belirterek, bu şirketler için oran farklılaştırılmasına yönelik Bakanlar Kurulu’nca yetkilendirme yapıldığını söyledi.

“İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ PROGRAMI’NDA 4 ÖNEMLİ ADIM ATILDI”
Davutoğlu, “İstanbul’da bulunmamız hasebiyle dördüncü alan olarak öncelikli program çerçevesinde, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı çerçevesinde 4 önemli adım atıldı” dedi.
 
Finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması amacıyla Takasbank bünyesinde Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nun 9 Ocak’ta faaliyete girdiğini dile getiren Davutoğlu, Borsa İstanbul bünyesinde işlem gören hisse senetleri ve özel sektör borçlanma araçlarına yönelik piyasa yapıcılığı sisteminin hayata geçtiğini ifade etti.
 
Davutoğlu, teknolojik altyapının güçlendirilmesi amacıyla Borsa İstanbul Ortak Veri Merkezi’nin entegrasyon çalışmalarının tamamlandığını kaydederek, kümelenme bölgelerinde fiziki altyapının geliştirilmesi çerçevesinde Bostancı-Dudullu raylı sistem bağlantısına ilişkin uygulama projesinin 16 Mart’ta tamamlandığı bilgisini verdi.
 
Kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi çerçevesinde cari harcamaların kontrol altında tutulmasını teminen genel yönetim sektörü cari harcamalarının 3’er aylık dönemler itibarıyla raporlandırılmasına ilişkin çalışmaların tamamlandığını aktaran Davutoğlu, Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı çerçevesinde vergi usul kanunu tasarısı taslağının hazırlandığını, İhbar Bildirim Sistemiyle ihbar bildirimlerinin elektronik ortamda alınması uygulamasının hayata geçirildiğini aktardı.