​Daron Acemoğlu: Türkiye’de faizleri düşürmek hata olur

0
159

Dünyanın en prestijli ekonomi platformlarından ‘Research Papers in Economics’in dünya
çapındaki en önemli 2 bin 223 ekonomist içerisinde ilk sırada gösterdiği Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. 

ÇÖZÜM FAİZ ARTIRIMI

Enflasyondaki sınırlı iyileşmeye dayanarak Merkez Bankası’nın 19 Nisan’daki toplantısında faizi bir miktar indirebileceği yönündeki beklentilerinin hatırlatılması üzerine Daron Acemoğlu şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de şu anda faizleri düşürmek hata olur. Bence diğer tarafa gitmek lazım. Yani faizi artırmak daha doğru. Ama ben bunu 4-5 senedir söylüyorum. Çünkü sorun enflasyon değil, enflasyon bir belirti. Enflasyon şu anda Türkiye’de her şeyin krediye bağlı olarak büyüdüğünü ve yatırımların doğru olmadığını gösteriyor. Hiç bir reformu hayata geçirmeden, her şeyi aynı bırakıp, faizi artırırsak bu tabi ki özel sektör yatırımlarına yardımcı olmaz. Ama Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu büyüme sisteminden çıkması lazım. Tamamen hükümet desteği ve talebi ile tüketicinin borçlanarak yaptığı tüketimden gelen büyüme yerine üretkenliğe geçmeliyiz. Bunun için de doğru yatırımlar yapılmalı, tasarruf ve toplam faktör verimliliği artmalı. Faizi biraz artırır ve enflasyonu düşürürseniz o zaman reel faizlerin artışı o kadar fazla olmaz. Ve dengesizlikleri de azaltmaya
başlar. İlk olarak nominal faizleri çok düşük düşük tutup bir de üstüne enflasyonu düşüremezseniz o zaman daha fazla dengesizlik yaratırsınız. ABD bunu 1980’lerin başında yaşadı.”