Cüzzam hastalığı hızla yayılıyor

0
659

Florida da cüzzam hastalığı gittikçe artıyor. Sebebi merak eden yetkililer, hastalığın en büyük sebebinin Armadillolar olduğunu dediler.

CÜZZAMIN SEBEBİNİ ARAŞTIRDILAR
Haberler.com’un haberine göre, özellikle deriden başlayıp bütün vücuda yayılan bir hastalık olan cüzzam, doktorları korkutmaya başladı. Florida’da cüzzama yakalanan hastalar artınca araştırma yapmaya başlayan doktorlar, hastalığa yakalanan herkesin armadillolarla dahil içe olduğunu fark etti.

“BU HAYVANLARDAN UZAK DURUN”
Armadiloların taşıdığı bakteriler, insanların cildini ve sinirlerini bozuyor. Armadillonun salyasıyla da hastalık bulaşıcı hale geliyor. En nihai teşhisi 3 hafta evvel yaptıklarını söyleyen doktorlar, bu hayvandanuzak kalmaları konusunda adamları uyarıyorlar.

CÜZZAM NEDİR?
Cüzzam veya lepra, Hansen basili (Mycobacterium leprae) adı verilen bir mikroorganizmanın yol açtığı, çevresel sinir sistemi ve deri başta olmak üzere birçok sistem ve organı etkileyebilen, bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır bu nedenle uzun yıllar bulaşıcı bir hastalık olarak kabul edilmemiş ancak halk arasında en az veba kadar bulaşmasından korkulan bir hastalık olmuştur. Onun insandan insana bulaşan olduğu düşüncesi temelde bir varsayımdır zira henüz nasıl bulaştığı kanıtlanamamıştır. Hastalık eski dönemlerde miskin hastalığı olarak da adlandırılmıştır.

Çağlar boyu çok korkulan bir hastalık olan cüzzam, birçok yazıya ve sinema yapıtına da konu olmuştur.