Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sert açıklamalar

0
25

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısı’nda konuşuyor.

Erdoğan, ‘Batı ülkelerinin tamamı demokratik parlamenter sistemlerdir, ama şu ana kadar bize batı’dan gelen hiçbir temsilci yoktur. Bu olay sadece içeriden planlanan bir olay değildir, içeride aktörleri olan ama senaryosu dışarıda yazılan bir harekettir’ dedi.

Şu ana kadar 238 şehit verildiğini söyleyen Erdoğan, darbeyi planlayanların milleti hesap edemediklerini söyledi. ‘Bu ülkeden endişelenmeyin, bu ülke güvenli bir ülke’ diyen Erdoğan, ‘Yabancı CEO’ların geldikleri ülkelerde dezenformasyon olduğunu görüyorum’ dedi.

‘Videokonferansla Köln’e bağlanmamı hazmedemediler’ ifadelerini kullanan Erdoğan Almanya Başbakanı Merkel’e 4 bin dosya verdiğini fakat bunlara dönülmediğini söyledi.

Erdoğan, ‘Soruyorum, Batı demokrasinin mi darbenin mi yanında? Darbe girişimi sırasında ve sonrasında dostlarımızdan beklediğimiz desteği alamadık. Bir gün dostlarımız ve müttefiklerimizin bizi anlayacağını biliyoruz’ dedi.

İşin henüz bitmediğini fakat normalleşme sürecine girildiğini belirten Erdoğan, ‘Ülkemiz 15 Temmuz’da darbe girişimi yaşamış olabilir ama bu durum ertesi gün itibariyle hayatın normal şekilde devam ettiği gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Şu anda fotoğrafın iyi olmadığının ben de farkındayım, ama Türkiye çok farklı olayların bir arada yaşanabildiği bir ülkedir.

Ekonomik göstergeler hızlı bir toparlanma ve normalleşmeye işaret ediyor. Merkez Bankası döviz rezervi bırakın azalmayı 125 milyar doların üzerine çıkarak artmıştır. İlk çeyrekteki yüzde 4 büyüme oranını yıl sonuna kadar koruyacağımıza inanıyorum.

Türkiye’nin işleyen bir serbest piyasa ekonomisine sahip olduğu, her ne olursa kesintiye uğramayacağı gerçeği vardır. Potansiyelimizi en üst düzeyde harekete geçirme çabası içindeyiz. Türkiye pek çok saldırıya muhatap olmasına rağmen asıl hedeflerinden vazgeçmemiştir’ dedi.

Yaşanan olaylara rağmen dev projelerin durmadığını ifade eden Erdoğan, ’26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü açıyoruz. Avrasya tüneli 20 Aralık’ta açılacak şekilde devam ediyor. Şimdi Kanal İstanbul ve Çanakkalae Köprüsü’nün ihalesi yapılacak. Bu bir kararlılığın ve istikrarın ifadesidir, bunlar yaparken mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz. 14 yıldır bizimle yürüyen hiçbir uluslararası yatırımcı kaybetmemiştir, aksine kazanmıştır ve bundan sonrada kazanacaktır’ diye konuştu.

Erdoğan, ‘İlan ettiğimiz bu OHAL devletin işleyişini hızlandırmış, devletin yeniden yapılandırılması sürecini başlatmıştır. OHAL TSK’nın yeniden yapılanması sürecini başlatmıştır, buna ihtiyacımız vardı, bu adımın atılması gerekiyordu. TBMM’de bekleyen ekonomik reform paketlerinin süratle yasalaşması konusunda arkadaşlarımızla hemfikiriz. Ekonomik reform paketlerinin ötelenmesi söz konusu değildir. Türkiye demokrasi, temel hak ve özgürlük ve hukuka bağlılığını ispat etmiştir. Ekonominin işleyişine en küçük bir müdahale edilmemiştir, edilmeyecektir’ dedi.

Cumhurbaşkanı, “Asla attığımız adımlardan taviz vermeyeceğiz. Bu darbenin faillerine acımaya kalkarsak acınacak hale geliriz, bunu yapmayacağız. Biz yaşadığımız sıkıntıların bir bölümünün Türkiye’yi dünyadan kopartarak içine kapatmak olduğunu çok iyi biliyoruz, kimse bunu beklemesin. ABD’nin bizden istediği teröristi vermişiz, biz nasıl bir stratejik ortağız ki, böyle birini istiyoruz, siz hala onu saklamaya devam ediyorsunuz. ABD parlamentosunda parayla destekledikleri kişileri söyledik, bize söyledikleri ‘paraları iade etmeye başladık’. Bu siyaseti satın alma operasyonudur. Çeşitli ülke ve kurumlarla görüş farklılıkları ekonomik işbirliği için asla engel değildir.

Göçmen krizinde de dahi batı ülkelerini sıkıntıya sokacak adımlar atmadık. Avrupa verdiği sözleri şu ana kadar tutmadı, hala yerine getirmedi. Geri Kabul Anlaşması eş zamanlı olacak, sen görevini yapacaksın, ben görevimi yapacağım. Bunları dediğimiz için beyefendiler rahatsız oluyor, kusura bakmayın, karşınızda emir kulu bir ülke yok.

9 Ağustos’ta Rusya ziyaretimi gerçekleştireceğim, ciddi bir heyetle beraber, ekonomik ilişkilerimizi tekrar masaya yatıracağız. Yatırımcılara zarar verecek, üzecek hiçbir işe kalkışmayız, başta şahsım izin vermeyiz. Şu ana kadar 62 bin kamu personeli açığa alındı, bunun bir kısmı da mahkeme sonunda geri dönecektir. Adalet sisteminin kendi işine odaklanan personel tarafından yönetilmesi işleyişi yavaşlatmaz, tam tersi hızlandırır, yeni alımlarla birlikte adalette hiçbir açık söz konusu değil. Binlerce rütbeli personel açığa alınmasına rağmen güvenlik endişesi şöyle dursun, daha da kaliteli hale gelmiştir. İstihbaratın zamanında alınamaması, bu örgütün önce istihbarat teşkilatını çökertmesinden kaynaklanıyor, bu ağ yeniden kuruluyor. Biz bu darbe olayı olduktan sonra bu adımı atmadık, zaten bunlara hazır bir hareketiz. Bu süreç Türkiye’nin devlet yapılanmasında bir revizyonuna da bir fırsat hazırlamıştır.

TİB’i kapatacağız, gereği neyse yapacağız. TİB BTK’ya devretilmek suretiyle, btk gereken adımları kendisi atacak.

Mevzuat ile ilgili engeller varsa elbette düzelecektir. Gelin kendi savunma sanayimizi kendimiz kuralım, yerli ve yabancı, gelin birlikte yapalım” ifadelerini kullandı.