Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’li şirketlerin temsilcileriyle buluştu

0
39

30’a yakın isimle buluşan Cumhurbaşkanı, Türkiye’de faaliyet gösteren ABD’li şirketlerin temsilcilerine, “ABD yönetimi ile sorunların iş dünyasına olumsuz etkilemesini istemem gerekli adımları atmaya devam edeceğiz.” mesajını verdi.
Kabulde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan da hazır bulundu.
Erdoğan, iş dünyasından temsilcilere yaptığı konuşmada, ABD’nin yaptırımlarına karşı alınan ticari önlemlerin işletmelere zarar vermemesine dikkat ettiklerini söyledi, “Türkiye uzun vadede büyüme performansını koruyacak.” dedi.
“Serbest piyasa prensiplerinden taviz yok”
Erdoğan, konuşmasında serbest piyasa prensiplerinden taviz verilmeyeceğinin altını da çizdi.
Türkiye’nin karşılaştığı sorunların üstesinden gelebilecek güçte olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, “Türkiye değişen durum ve ihtiyaçlara göre gerekli düzenlemeleri yapmaya devam edecek.” dedi.
Erdoğan, yatırımlara karşı yapılan düzenlemelerin iş dünyasından gelen geri bildirimler dikkate alınarak yapıldığını da vurguladı.
ABD’li şirketlerin Türkiye’deki temsilcilerine, siyasi konuları, ekonomik konularla karıştırmayı doğru bulmadığını da ifade eden Erdoğan, “sorunlar diplomasi yoluyla çözülürken iş dünyasının işbirliği yapmasını teşvik ediyoruz. ” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı, Türkiye ile ABD arasıdaki stratejik ortaklığın yatırımlar ve ticaret ile güçleneceğine inandığını da belirtti.
Erdoğan, başta ikinci çeyrekteki 5,2’lik büyüme rakamı ile ekonomideki son gelişmelerin ekonomide yeniden dengelenmenin önemine işaret ettiğini de ifade etti.
‘Kapımız size açık olmaya devam edecek’
Toplantının birbirlerini daha iyi anlamalarına ve birbirlerinin bakış açılarını daha yakından öğrenmeye imkan vereceğini belirten Erdoğan, “Amerika ile olan stratejik iş birliğimizin tüm iniş çıkışlara rağmen yatırım ve ticaret aracılığıyla daha da güçleneceğine inanıyorum.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son 16 yılda ekonomi, ticaret ve yatırımlarda yazdığı başarı hikayesinin gerisinde yatan sırrın reformlar konusundaki kararlılıkları olduğuna işaret ederek, “Şu hususu dikkatinize getirmekte fayda görüyorum, bizim için reformlar tek seferlik bir uygulama olmadı ve olmayacaktır. Aksine reformları devamlı ve dinamik bir süreç olarak görüyoruz. Değişen şartlara ihtiyaçlara ve sınamalara göre gerekli düzenlemeleri yapmayı sürdüreceğiz. Yatırım ortamını iyileştirmek için yaptığımız düzenlemeleri sizlerden gelen ve geri bildirim önerilerini dikkate alarak gerçekleştiriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
İktidarda oldukları yaklaşık 16 yıl boyunca ilgili bütün paydaşlarla istişare yapmaya büyük önem verdiklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Kapımız size açık olmaya her zaman devam edecektir. Şahsım, bakan arkadaşlarım, danışmanlarım, vesaire. Ülkemizi bürokratik vesayetin cenderesinden kurtarmak için bildiğiniz gibi 24 Haziran seçimleriyle beraber yeni bir yönetim sistemine geçtik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak adlandırdığımız bu yönetim modelinin özü idarede etkinliği, verimliliği ve eş güdümü artırmaktır. Bu modelin en büyük faydası sorumluluk sahiplerine aynı zamanda sözlerini gerçekleştirebilecekleri imkanları ve araçları da vermiş olmasıdır. Sizler Türkiye’nin bölgesindeki onca istikrarsızlığa, çatışmaya ve sıkıntıya rağmen neleri başardığını gayet iyi biliyorsunuz şu an yüzleştiğimiz sıkıntılar da bizim için asla aşılmaz değildir. Göreceksiniz, Türkiye’nin geleceği çok daha aydınlık ve parlak olacaktır.”