Çukurova’nın İhracatını Artıracak

0
161

Odeabank’ın “Dış Ticaret Buluşmaları” kapsamında Adana, Mersin ve İskenderunlu ihracatçılar buluştu. Adana’da düzenlenen toplantıda, dış ticaretin finansmanı ve riskleri konuşuldu.

Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü’nün açılış konuşmasını yaptığı toplantıda yeni pazarlara ihracat fırsatları ve finansman konuları ele alındı. Odeabank’ın  nakit yönetimi, dış ticaret ve ödeme sistemlerinde hızlı çözümler sunduğunu belirten Öncü, sözlerini şöyle tamamladı: İhracat yapan müşterilerimizin ihtiyaçlarını, farklı coğrafyalarda karşılıyoruz. Zor coğrafyalarda dahi hayatı kolaylaştıracak çözümlerimiz var. Yurtdışında ve yurtiçinde yaşanan gelişmeler, ihracat yapan firmalara, finansal desteği daha da önemli hale getiriyor. Buz nakit yönetimi, dış ticaret ve ödeme sistemlerinde iddialıyız. Ülkemiz dış ticareti içerisinde önemli paya sahip olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi, dış ticaret genişleme hedeflerimiz içerisinde önemli bir yere sahip. Afrika’dan Asya’ya kadar her geçen gün genişleyen güçlü bir muhabir banka ağımız var. 30 ülkede 100 banka ile aktif iş işbirliği içindeyiz. Son bir yılda aracılık ettiğimiz ihracat hacmini, iki katına çıkardık. Bu rakamı her yıl aynı oranda artırmayı hedefliyoruz. İthalatta da uygun kur ve finansman olanakları sağlıyoruz.” Toplantıda bulunan firmalar Adana, Mersin, İskenderun, Çukurova bölgesi ihracatının yüzde 45’ini ve bölge ithalatının yüzde 51’ini gerçekleştiriyor.

DIŞ TİCARET RİSKİNDEN KORUNMA

Toplantı kapsamında düzenlenen panelde Odeabank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Avcı ve Odeabank Hazine Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Genel Müdür Yardımcısı Emir Alpay ‘Türkiye’de ticaretin finansmanı’ hakkında konuştu. Avcı, Türk ihracatçısı için her geçen gün önemi artan Ortadoğu, Kuzey ve Orta Afrika gibi pazarlarda ilk akla gelen banka olmayı hedeflediklerini söyledi. “Dış ticarette riskten korunma” konu başlığı ile panelde konuşmacı olarak yer alan Marsh Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Hakan Sezik katılımcılara, dış ticarette tehditler ve fırsatlarla ilgili bilgi verdi. Alacak sigortasının, son yıllarda özellikle Türk ihracat firmaları arasında hızlı gelişen bir ürün olduğuna dikkat çeken Sezik, “Mevcut dış ticaret stratejimiz ile odaklanılacak ülkelerin çeşitlilik kazanması, alacak sigortası için de bir fırsat teşkil ediyor. Alacak sigortasının Türk ihracatçılarının ihracat riskini doğru bir yapıyla teminat altına alması sebebiyle alacak sigortası son dönemde ihracatçılar arasında daha fazla tercih edilen bir enstrüman olmaya başladı” dedi. Türkiye’nin ihracat potansiyelinin masaya yatırıldığı toplantıda konuşan ekonomist Gizem Öztok Altınsaç ise dünyada ve Türkiye’de, makroekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.