Coca Cola’ya Afrika’dan rakip çıktı

    0
    46

    Afrika’nın en genç milyarderi Muhammed Dewji, büyük markaları tahtından indirmeyi hedefliyor.

    CNNMoney’in haberine göre; MetL Group CEO’su Dewji, “Coca Cola’yı kendi markamız Mo Cola ile Red Bull’u Mo Energy Drink ile, Fanta’yı ise yine kendi üreteceğimiz ürünlerle alt edeceğiz” dedi.

    Coca Cola 88 yıldır Afrika’da ve pazarı domine ediyor. Dewji’nin içeceği ise 2 yılda kendi ülkesi Tanzanya’da pazarın yüzde 3.5’ini almış durumda. Bu Dewji’nin aşmak istediği ilk büyük zorluk değil. Babasından 30 milyon dolarlık işleri devralan Dewji 10 yılda 1.5 milyar dolarlık holding yarattı.

    31 sektörde ve 11 ülkede aktif olan holding; tarım, imalat, tüketim malları, finans, mobil iletişim, emlak, petrol, lojistik gibi bir çok alanda iş yapıyor.

    Coca Cola ve Pepsi gibi büyük oyuncularla rekabet etmek, Dewji’nin küresel bazda üretim ve dağıtım yapmasını gerektiriyor. Fakat asıl zor olan bu değil. İnsanları alışkın olduklar markadan koparıp kendinize bağlamak bu rekabetteki en önemli nokta. Dewji, “Formülleri efsana bunu kabul ediyorum; fakat Mo Cola biraz daha değişik. Bence biraz daha şekerli denebilir. Afrika’da insanlar daha şekerli içecekleri tercih ediyorlar” dedi.

    Dewji’nin ürettiği içecekler büyük markalarınkine göre yüzde 25 daha ucuz olmasıyla da dikkat çekiyor.

    Dewji’nin aklında yalnızca Coca Cola yok. O Nestle, Unilever, Procter and Gamble gibi büyük çokuluslu şirketlerin durumuna yükselmeyi amaçlıyor.

    Dewji, “Afrika’da petrol ve sabun sektöründe yüzde 60 Pazar payı bizde. Eğer Unilever ve P&G’ye bakarsanız onlar yalnızca yüzde 5’te kaldılar” diye açıklama yapmıştı.

    Dewji, Afrika’nın en zengin 31. Kişisi ve yavaşlamayada niyeti yok gibi gözüküyor. 28 bin kişiyi istihdam eden Dewji, Tanzanya’nın GSYİH’sına yüzde 3 katkıda bulunuyor. Dewji’nin hedefi 2018 yılına kadar gelirlerini 5 milyar dolara çıkarıp, Afrika genelinde 100 bin kişiyi istihdam etmek istiyor.