Citi: Ruble Eylül sonu rekor düşük seviyeye inecek

    0
    34

    Rusya’nın yatırımcıları petroldeki düşüşe dayanabileceğine inandırma çabaları tahvil ve döviz piyasalarında az sayıda destekçi buluyor.

    İlk çeyrekte ruble ile ilgili ikinci en doğru tahminleri yapan Citigroup Inc. para biriminin gelecek ayın sonunda rekor düşüğe yakın bir seviyeye gerileyeceğini öngördü ve ülke ekonomisini resesyondan kurtarmak amacıyla gidilebilecek ek faiz artırımı olasılığını azalttı. Euro tahvil fiyatları Pazartesi günü 5 ayın en düşük seviyesine indi ve devlet tahvillerini temerrüde karşı korunmanın maliyeti yükseldi.

    Moskova’daki Citigroup ekonomistlerinden Ivan Tchakarov, “Rublenin zayıflaması parasal gevşeme konusunda bir engel olacak. Beklemek zorundalar” dedi.

    Görünüm, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in politika yapıcıların rubleyi istikrarlı tutma çabaları ile ilgili yorum yapmasının ardından zayıflayan yatırımcı güvenini yansıtıyor. Öte yandan merkez bankası, petrol fiyatları varil başına 40 dolara düşmesi halinde bile bütçenin fazla vermeyi sürdüreceğini belirtti.