Asya’da gittikçe artan sayıda servet yöneticisi Dubai’de ofis açıyor; bu trend, Çin ila Ortadoğu arasında gittikçe ısınan diplomatik ilişkiler ve müşterilerin coğrafi çeşitlilik konusunda artan talepleriyle ilgili.
Körfez bölgesinde önemli bir finans üssü olan Dubai, işlerini büyütmek ve faaliyet alanlarını genişletmek isteyen başta Çin olmak üzere Asya’daki pek çok girişimci ve zengin ailenin tercih ettiği bir yere dönüşüyor.
Örneğin, Çin’in belli başlı servet yöneticilerinden olan ve yaklaşık 23 milyar dolarlık bir portföyü yöneten Noah Holdings, bu yılın sonunda Dubai’de çalışma izni almayı bekliyor.
Dubai’deki ofis, bu pazarda iş yapan Çinli girişimcilere hizmet sunacak.
Pekin’in Washington’la olan ilişkisinin soğuması, Ortadoğu’yu Çin açısından gittikçe daha önemli kılıyor.
COVID sonrası ekonomide hızlı toparlanma, siyasi olarak tarafsız konumu, iş dünyasına sunduğu kolaylıklar, uygun saat dilimi ve vergisiz statüsü, son yıllarda bölgenin zenginler için cazibe merkezine dönüşmesini sağladı.
Birleşik Arap Emirlikleri BAE, 2022 yılında dünyada en çok milyoner çeken üs oldu; 2023’te ise bu rakama 4 bin 500 kişinin daha eklendiği belirtiliyor.
BAE ayrıca yakın geçmişte “altın vize” sistemi gibi bazı teşvikleri de uygulamaya koydu. Dubai, zenginlerin ve yabancı iş dünyasının ülkenin kültürünü ve yönetişimini tanıyabilmesine yardımcı olmak amacıyla geçen yıl “aile servet merkezi”ni lanse etti.
Analistler, Hong Kong ve Singapur’un uzun zaman zenginlerin tercih ettiği offshore yatırım merkezleri olduğunu belirtiyorlar. Ancak bazı müşteriler artık başka pazarlara girmeyi ve yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi tercih ediyor.