Çin’in döviz rezervi iki aydır artıyor

    0
    26

    Dünyanın en büyük döviz rezervi Nisan ayında 7.089 milyar dolar artarak 3.22 trilyon dolara ulaştı. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, rezervlerin 3.20 trilyon dolar seviyesinde çıkması bekleniyordu.

    Piyasanın yuana olan güveni, Nisan ayında açıklanan verilerim bazı göstergelerde sıçrama olduğunu işaret etmesi ve Fed’in faiz artırımında aceleci olmayacağını kaydetmesinden sonra arttı. Çin’in bu ivmesinisürdürüp sürdürmeyeceğine bakılrırken, bazı Fed yetkililerin Haziran ayında faiz artırımı olabileceğini söylemesi birmiktar fon çıkışına sebep olabilir.

    Singapur’da OCBC Bank ekonomisti, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, “Dolara daha az talep ve yuana yönelik güvenin güçlenmesi sermaye çıkışlarını azalttı,” dedi.

    Öte yandan, manşet rezerv rakamları, yen ve euronun geçen ay dolara karşı yükselmesi ve bunun da Çin’in dolar bazında birkaç paradan oluşan döviz stokunun değerini artırması ile birlikte, göründüğünden daha güçlü olabilir. Döviz rezervleri ayrıca Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) özel çekme hakkı (SDR) bazında da ölçülüyor. SDR bazında döviz rezervi, Mart ayındaki seviyesi olan 2.28 trilyon birimden Nisan ayında 2.27 trilyon birime indi.