Çin’in Dolara Karşı “Gölge Rezervi”

    0
    55

    ABD’nin ticaret savaşlarına maruz kalan Çin sessiz bir biçimde, dünyanın bir numaralı rezerv para birimi dolara olan bağımlılığını azaltmak için rezervlerini çeşitlendiriyor.

    ABD yönetimi Çin ürünlerine gümrük vergisi uygulamanın yanı sıra ABD piyasalarında işlem gören Çin hisselerini de devre dışı bırakmak gibi seçenekleri değerlendiriyor.

    Pekin yönetimi de buna karşılık döviz rezervlerini çeşitlendirmek ve “gölge rezervler” oluşturmak suretiyle önlem alıyor.

    ANZ Bankacılığın raporuna göre, Çin’in rezervinde dolar cinsinden para birimi hâlâ önemli oranda olsa da, diğer para birimleri hızla artıyor. ANZ, ülkenin döviz rezervlerinde doların payının Haziran itibariyle yüzde 59 olduğunu tahmin ediyor.

    Çin’in dolar dışında hangi para birimlerine yatırım yaptığı bilinmese de, ANZ’nin tahminlerine göre bunlar paund, Japon yeni ve euro.

    Öte yandan, Çin büyük ölçüde yatırım yaptığı ABD Hazine bonolarını da azaltıyor. Yakın zamana kadar ABD bonolarına en çok sahip ülke unvanı olan Çin son 14 ayda bu segmentte de 88 milyar dolarlık bir azaltmaya gitti.

    Pekin yönetimi altın satın almaya ise hız veriyor. Resmi altın rezervi ekim ayında bin 957 tonla rekor kırdı.

    IMF’nin raporuna göre, dünyada halen tüm döviz rezervlerinin yaklaşık yüzde 58’i dolar cinsinden. Dünyadaki borcun yüzde 40’ı da yine dolar bazında.

    S&P’den baş ekonomist Shaun Roache, “küresel finans sistemi büyük ölçüde dolar odaklı ve Çin, euro bölgesi ülkeleri de çok kutuplu bir para rezervinin geçerli olduğu küresel sisteme yöneliyorlar” diyor.

    Roache’a göre, dünyanın dolara olan bağımlılığını azaltmaya yönelik çabalar sürecek. Bu kapsamda emtea vadeli işlemleri dolar dışında başka para birimleriyle de yapılacak.

    Çin’in “gölge rezervleri”

    Öte yandan, Pekin yönetimi alternatif yatırımlarını da artırıyor. Bunları da başka ülkelerdeki devlete ait şirketler ve bankalar, ayrıca başka ülkelerle ortak yönetilen fonlarla gerçekleştiriyor.

    Çin’in döviz rezervlerini yöneten Çin Devlet Döviz İdaresi’nin dört yatırım birimi var: Singapur’daki Huaxin, Londra’daki Huaou, New York’taki Huamei ve Hong Kong’taki Hua’an. Bunların menkul kıymetlere yatırım yapan offshore varlıklarla bağlantılı oldukları biliniyor. (Kaynak: cnbc.com/ Çev: Anahid Hazaryan)