​Çin’den iki taraflı volatilite uyarısı

0
40

Dünyanın ikinci büyük ekonomisinin merkez bankası yatırımcıları yuan konusunda uyardı.

BloombergHT’nin haberine göre, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) devalüasyon hamlesinin etkileri sürerken bankadan yuanda iki taraflı volatiliteye hazırlıklı olunması uyarısı geldi. Merkez bankasının baş ekonomisti Ma Cun yaptığı açıklamada, çin hükümetinin kur savaşına girmek gibi bir niyeti ya da ihtiyacını olmadığını belirtti.

Merkez bankasının yuanın değerinde aşağı yönlü yaptığı ayarlama geçen hafta yuan işlemlerinin inişli çıkışlı bir seyir izlemesine yol açmıştı. PBOC, 11 Ağustos’ta yuanın dolar karşısındaki günlük referans kurunu yüzde 1,9 düşürmüş ve bunun bir kereliğe mahsus bir ayarlama olduğunu açıklamıştı. Merkez bankasının müdahalesi yuanın dolar karşısında sert düşüşler kaydetmesine yol açtı.

Karar piyasalarda Çin’in ihracatını desteklemek ve büyüme hedefini yakalamak için bu yola başvurduğu spekülasyonları yapıldı.

Buna karşılık Merkez bankasının baş ekonomisti Ma Cun haftasonu yayınladığı açıklamada , Çin hükümetinin kur savaşına girmek gibi bir niyeti ya da ihtiyacını olmadığını belirtti. Ma, ayrıca 3,7 trilyon dolarlık döviz rezervi sayesinde PBOC’un piyasa kurunu istikrarlaştırma kapasitesine tam olarak sahip olduğunu vurguladı.